Organų donorystės modelio keitimas


Parašų: 52


  • Autorius: D.Daunytė
  • Adresuota: Lietuvos Respubliko Seimas , Sveikatos apsaugos ministerija
  • Kategorija: Sveikatos apsauga


Šiuo metu Lietuvoje norint tapti organų donoru, lietuviai turi pasirinkti ir užsiregistruoti organų donorystei. Pakeiskime dabartinę opt-in sistemą į opt-out. Daugelis sako, kad pritaria organų donorystei, bet taip niekuomet ir neįsigyja donoro kortelės. Todėl manau, kad situacija pasikeistų priėmus daug palankesnį numanomo sutikimo modelį bei keliant diskusiją šia tema visuomenėje.
Su opt-in pasirinkimo sistema, žmonės turi aktyviai registruotis į donorų registrą, kad po mirties galėtų paaukoti savo organus. O numanomo sutikimo (opt-out) sistemoje organų donorystė yra vykdoma automatiškai, išskyrus atvejus, kai iki mirties buvo pateiktas konkretus prašymas, kad organai nebūtų atiduodami donorystei. Todėl kiekvienas, pasisakantis prieš donorystę, gali lengvai tai pareikšti ir išsaugoti savo valią.
Niekas neturėtų eiti per vargą, laukiant organo dėl pasenusios sistemos. Šis modelis įrodo (kitų Europos šalių pavyzdžiai), kad tai yra kelias į sėkmingesnę organų donorystės gyvavimą. Donorystę turėtume suprasti kaip normą, o ne “auką”.

Pritarkime naujam organų donorystės opt-out (numanomo sutikimo) modeliui Lietuvoje ir visi susivieniję būkime stipresni ir sąmoningesni esančiai situacijai. Šiuo metu Lietuvoje organų transplantacijos laukia 448 pacientai, iš jų - 28 vaikai. Sutikimu mes galime padėti.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2019-06-09 / 13:30
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas