Benzino ir dujų kompensacinės schemos įvairioms paskirtims


Parašų: 1


  • Autorius: A. Brikas
  • Adresuota: Lietuvos Žemės ūkio ministerija; Aplinkos apsaugos ministerija
  • Kategorija: Ekonomika ir verslas

Šiuo metu yra priimta biogazolių ir gazolių (dyzelinio kuro) akcizų mokesčio kompensavimo gyventojams ir ūkininkams schemos. Mums aktualu būtų kitų kuro rūšių, kaip benzino ir dujų akcizų mokesčio kompensavimo schemų įvedimas, kadangi kovojame su aplinkos tarša, o žinia, kad pastarosios kuro rūšys žymiai ekologiškesnės už dyzelinį kurą.
Pvz, gyventojas turi pjaunamą sklypą, pagal kurį jam priklauso akcizų kompensavimas gazoliams, kurį pjauna (mulčiuoja, kultivuoja) benzinu varoma žoliapjove-traktoriuku. Vadinasi, jis negali tikslingai pasinaudoti jam skiriama lengvata, arba turi ieškoti (nuomotis, pirkti) gazoliu varomos technikos. To pasėkoje didėja išlaidos, mažėja ūkio nauda, naudojama taršesnė kuro rūšis eksploatuojant gyventojo turimą žemę.
Kitas pavyzdys: daugelis šiuo metu įsiveda dujinį šildymą, kuris irgi kol kas nėra kompensuojamas gyventojams, nors žymiai ekologiškesnis nei dyzelinis.
Nėra didelio ekonominio skirtumo tarp gazolio ir dujų šildymo sistemų, bet ekologinis skirtumas didelis. Kompensuodama biogazolių ir gazolių akcizo mokestį, valdžia skatina naudoti taršesnį kurą, nors iš kitos pusės aktyviai kovoja su šiomis kuro rūšimis reguliuodama šalies kelių transporto įstatymų mechanizmą. Dar viena sritis, kur aiškiai matoma prieštaringa Lietuvos valdymo organų veikla.