Dėl istorinio akmeninio grindinio išsaugojimo / atkūrimo ir restauravimo Šiaudinėje (Šnipiškėse)


Parašų: 31


  • Autorius: K. Matuliauskas
  • Adresuota: Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Lukas Savickas, Kultūros Paveldo Departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Vilniaus miesto savival
  • Kategorija: Valdžia ir politika

https://i.ibb.co/NtfvBT9/K-Matuliauskas-Senasis-Snipiskiu-grindinys-stoteles-1890-vs-2016.jpg
https://i.ibb.co/Sx1R4Nj/Akmenimis-grysta-Snipiskiu-gatve-1904m.jpg
Prašome išsaugoti ir restauruoti, o tose vietose, kur istorinis akmeninis grindinys dėl chaotiškos plėtros per paskutinius 20 metų buvo apgadintas – atkurti istorinį akmeninį grindinį Šnipiškių Šiaudinės dalyje, kuri dar nuo LDK eros pabaigos laikų garsėjo, kaip talentingiausių Vilniaus amatininkų, kalvių lopšys.
Istorinis grindinys yra svarbus aspektas, kad Šnipiškių Šiaudinės dalis ir toliau būtų lankoma tūkstančių turistų per metus, ir šis skaičius toliau augtų, kad čia ir toliau būtų statomi pasaulinio garso filmai su tokiais Holivudo aktoriais kaip John Malkovich, kad restauruojamo medinio paveldo namai neiškristų iš teritorijos vientisumo konteksto.
Prašome atkurti / restauruoti akmeninį grindinį šiose gatvėse / atkarpose:
1. Prioritetinė užduotis - visoje Daugėliškio gatvėje nuo Kalvarijų iki Linkmenų gatvės. Greta gatvės būtina įrengti platų šaligatvį
2. Prioritetinė užduotis – Krokuvos gatvėje nuo Giedraičių iki Daugėliškio gatvės. Gatvės dalyje ar greta gatvės būtina įrengti platų šaligatvį ar pėsčiųjų juostą.
3. Prioritetinė užduotis – Šilutės gatvė nuo Krokuvos gatvės iki Daugėliškio gatvės. Šalia gatvės ar gatvės dalyje rekomenduojama įrengti bent siaurą šaligatvį ar pėsčiųjų juostą.
4. Papildoma užduotis – Giedraičių gatvės atkarpoje tarp Krokuvos ir Daugėliškio gatvės, bet tik automobiliams skirtoje važiuojamojoje kelio dalyje, neliečiant naujai įrengto dviračių tako.
5. Papildoma užduotis – buvusios Kaltanėnų gatvės (dabar akligatvio) maždaug 60 metrų ilgio atkarpoje nuo Daugėliškio gatvės link Žalgirio gatvės (palei istorines arklides ir istorinį Vilniaus arklinio taksi parką).
1870 metais akmenimis jau buvo grįstos visos pagrindinės Šnipiškių gatvės:
1. Šnipiškių gatvė akmenimis išgrįsta apie 1536-uosius metus, ir buvo viena iš keturių Vilniaus mieste akmenimis grįstų gatvių. 1333-1535 metais Šnipiškių gatvė buvo kelias į Ukmergę, nuo 1536 metų tapo miesto amatininkų parduotuvėlių alėja;
2. Kalvarijų gatvė akmenimis buvo išgrįsta apie 1800-1860 metus.
3. Šiaudinė alėja akmenimis buvo išgrįsta apie 1800-1860 metus, kaip kelias iš Šnipiškių į Šiaudinę;
4. Daugėliškio (III-ioji Šiaudinė), Krokuvos (II-oji Šiaudinė) ir Lvovo (I-oji Šiaudinė) gatvės akmenimis išgrįstos apie 1870 metus, dėl ten stovėjusių arklidžių ir naujai pastatytų 6 kareivinių. Kad gatvėje nesilaikytų vanduo, Daugėliškio gatvė buvo išgrįsta su nuolydžiu link Kalvarijų gatvės. Šis 1870-ųjų sprendimas puikiai veikė iki pat apie 2002 metų, kol gatvės neužklojo asfaltas.
Šnipiškių akmeninio grindinio pokyčiai 1871-1914 metais:
1. Giedraičių gatvė, kaip arterinė gatvė, išgrįsta akmenimis jos tiesimo metu apie 1891 metus.
2. Šiaudinės kiemai, kuriuose buvo kalvės ir arklidės, buvo išgrįsti pačių gyventojų apie 1891 metus.
3. Fino gatvė, kaip alėja į arklių turgų, išgrįsta akmenimis jos tiesimo metu apie 1904 metais.
4. Šilutės gatvės dalis, tarp Fino iki Daugėliškio gatvių, išgrįsta jos tiesimo metu apie 1914 metus.
5. Kaltanėnų gatvė išgrįsta jos tiesimo metu apie 1914 metus.