Stop žvalgybos įstatymo pakeitimams


Parašų: 39


  • Autorius: L.Ribinskas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Respublikos Ministerija, Lietuvos Respublikos Piliečiai
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Naršydamas internete pamačiau žmonių susirūpinimą 2019 12 20 dienos Prezidento siulyme taikyti žvalgybos įstatymo pakeitimus.
Kadangi sutinku su šia nuomone, ir įžvelgiu tame kėsinimasį į žmonių žodžio laisvę, kuriu šią peticiją, remdamasis žemiau esančiu piliečio komentaru.
"Lietuvos Prezidentas ėmėsi iniciatyvos suteikti platesnius įgaliojimus specialiosioms tarnyboms "darbui" su nelojaliais gyventojais.
Valstybės vadovo siūlomos Žvalgybos įstatymo pataisos leis ne tik rengti prevencinius pokalbius, bet ir taikyti administracinį areštą tiems, kurie "kelia grėsmę nacionaliniam saugumui".

Tokio įstatymo projekto pasirodymas yra ne kas kita, kaip bandymas "atrišti rankas" specialiosioms tarnyboms ir žingsnis pradėti atviras represijas prieš Lietuvos gyventojus, nepalaikančius politinio elito pozicijos. Pastebėtina, kad jeigu Seimas pritars prezidento siūlomoms pataisoms, toks įstatymas gali pasirodyti prieš pat Seimo rinkimus. Ir kaip grėsmę nacionaliniam saugumui bus lengva pateikti bet kokį politinio oponento pranešimą socialiniuose tinkluose. Tas, kas šiandien kontroliuoja specialiąsias tarnybas Lietuvoje, priėmus naująjį įstatymą gaus dar vieną "bizūną", kuriuo galės talžyti savo oponentus.
Žvalgybos įstatymo pataisų projekte prezidentas siūlo leisti specialiosioms tarnyboms kviesti Lietuvos piliečius, kurių veiksmai ar žodžiai kelia abejonių, į prevencinius pokalbius. Na, pavyzdžiui, kažkas besilinksminančioje kompanijoje papasakos riebų anekdotą apie prezidentą ar kitą svarbų asmenį. O slaptas žvalgybininkas, kur buvęs, kur nebuvęs, tuoj pat apie tai praneš specialiosioms tarnyboms. Atseit, toks ir anoks "Vardenis Pavardenis" viešai pažemino Lietuvos valstybės vadovo autoritetą ir taip sudavė smūgį valstybės nacionaliniam saugumui.
Pirmiausia, šalies vadovo vardą įžeidęs pašnekovas bus pakviestas į "Lietuvos Lubianką" "prevenciniam pokalbiui". Ir jei šis piktavalis nesuvoks savo netinkamo elgesio žalos, kitą kartą jau bus skirtas administracinis areštas. Savaitę-kitą praleidęs belangėje, kitą kartą pagalvos, ką kalba. O labiausiai maištaujantiems, matyt, be pokalbių, bus taikomos ir fizinio poveikio priemonės. Kokios? Na, čia bus galima pasisemti patirties iš kolegų amerikiečių, dirbusių slaptame CŽV kalėjime Antaviliuose, Vilniaus priemiestyje. Ar tai, mieli skaitytojai, nieko jums neprimena?

Už kiekvieną pranešimą skundikui bus mokama premija statinės uogienės ar sausainių dėžės pavidalu. O gal net atiduos įskųsto žmogaus namus ir karvę. Stalino represijų metais, remiantis NKVD archyvų dokumentais, Lietuvoje taip uždarbiavo daugybė šių dienų "patriotų" protėvių. O po nepriklausomybės atkūrimo jie tiesiog nusiėmė nuo galvos "budenovką" ir rėkdami "valdžia keičiasi" ir toliau skundžia dabar jau buvusius globėjus iš sovietinės nomenklatūros.

Bet, matyt, įsitvirtinus tikrajai demokratijai Lietuvoje, pagal Europos Sąjungos įstatymus, žmonės pernelyg atsipalaidavo. Ir pradėjo laisvai elgtis ne tik mintimis, bet ir darbais. Be to, po ranka atsirado socialiniai tinklai. Ir pradėjo lietis nepasitenkinimas "neklystančiaisiais" virtualioje erdvėje. Artimiausi mūsų ES kaimynai — estai — jau paskelbė, kad pradės net ne administracinį, o baudžiamąjį persekiojimą tiems, kas, pavyzdžiui, bendradarbiauja su "Kremliaus propaganda", ir jie bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Bravo, estai!

"Laikas Lietuvoje stabdyti šiuos laisvamanius", — pagalvojo prezidentas ir surašė Žvalgybos įstatymo pataisas. Belieka tik priversti Seimo narius patvirtinti prezidento rekomendacijas. Ar kas nors abejoja būtinybe stiprinti nacionalinio saugumo apsaugą? Taigi!
Per dešimt Dalios Grybauskaitės valdymo metų Lietuvos žmonės jau išmoko laikyti liežuvį už dantų. Daliai net nereikėjo leisti jokių papildomų represinių įstatymų. Ji tvirtai laikė rankose ne tik specialiąsias tarnybas, bet ir politinį elitą.
2019-ųjų pavasarį žmonės lengviau atsiduso. Buvo vilčių, kad naujasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda neis savo pirmtakės, naudojusios sovietinio KGB metodus, kurių ji išmoko Aukštojoje partinėje mokykloje, keliu. Bet žmonės, matyt, vėl suklydo pasirinkdami. Savo Žvalgybos įstatymo pataisomis Gitanas Nausėda išsklaidė iliuzines rinkėjų viltis. Viskas bus kaip anksčiau, ir dar baisiau. Pamirškite apie demokratiją ir žodžio laisvę visi, gyvenantys Lietuvoje!"

Teksto viršuje autorius nežinomas, nes tai komentaras internete.

https://m.delfi.lt/lietuvoje/article.php?id=83104549

https://m.diena.lt/naujienos/lietuva/politika/g-nauseda-teikia-zvalgybos-istatymo-pataisas-945224

https://www.lrs.lt/sip/portal_redir.lankytojai
Seimas atviras lankytojams darbo dienomis.

https://youtu.be/hFDrZSGV5d4

Jei jus, piliečiai, kvies į prevencinius pokalbius, būkit tyliai, kol neateis patikimas žmogus, darantis tiesioginę transliaciją FACEBOOK populiariose grupėse , ar YOUTUBE platformoje, o antras žmogus neįrašinės būdamas laisvėje. Toks "prevencinio pokalbio" įrašas privalo būti viešinamas, jei apklausiamasis pilietis sutinka ir pageidauja, o jeigu piliečiui nesudaromos sąlygos, toks pilietis turi teisę tylėti ir už tai nebūti teisiamas. Visi piliečiai turi teisę žinoti, kuo yra jų bendrapilietis kaltinamas, ar tie kaltinimai pagrįsti tikrai grėsme nacionaliniam saugumui, ar tai greičiau grėsmė nacionaliniam elitui. Esu prieš Prezidento siulomas žvalgybos įstatymo pataisas. Vien tas faktas, kad jis tai pasiūlė šventiniu laikotarpiu, kelia įtarimą, jog stengiamas priimti įstatymą skubos tvarka, kol piliečiai nėra budrūs. Kviečiu LR Prezidentą viešai pakomentuoti savo įdėją ir jos inteciją, bei savo nuomonę apie šį visuomenės atsaką. Prašau seimo narius pasisakyti prieš Prezidento siulomas įdėjas. Kiekvieno iš jūsų pasirinkimas bus stebimas ir įvertintas prieš rinkimus.
Atskira informacija piliečiams - surinkus šioje peticijoje ar betkurioje iniciatyvoje 50 000 parašų, mūsų valia yra sėkmingai perduodama LR Seimui svarstyti iš naujo savo priimtus įstatymus, nes tokį skaičių nustačiusi yra mūsų Konstitucija. Taip yra apibrėšta tautos daugumos nuomonė. Jei iniciatyva pasiekia 300 000 parašų, tuomet tai vadinasi referendumu.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2020-01-30 / 21:55
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2020-01-30 / 13:22
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas