Žiniasklaidos smurtui prieš medicinos darbuotojus NE


Parašų: 13


  • Autorius: Stasys Laniauskas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Skaudžiai reaguodamas į Vilniaus chirurgų draugijos kreipimąsi, reiškiu susirūpinimą dėl pastaruoju metu žiniasklaidoje plačiai eskaluojamų įvykių, kai Lietuvos Respublikoje pradėjo formuotis Linčo teismo pagrindu paremtas išankstinis gydytojų pasmerkimas ir nuteisimas. Prisidengdama laisvo žodžio sklaida, žiniasklaida be skrupulų didina nepasitikėjimą gydytojais, menkindama ir juodindama juos, nuteisdama juos be išankstinio teismo nuosprendžio, tarytum Lietuvoje, Lietuvos teisminėje praktikoje negaliotų ar būtų atšaukta nekaltumo prezumpcija. Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose gydytojai savo paskyrose įrėmina savo atvaizdus taikinyje, taip atkreipdami visuomenės dėmesį į tai, kad jau po kitos operacijos bet kuris jų laisvos žiniasklaidos gali būti "kalamas" prie vienutės grotų tik už tai, kad nesugebėjo iš mirties gniaužtų išplėšti paciento, gal būt, prieš daugelį metų, pasmerkusiam save mirčiai. Apie žiniasklaidos keliamas problemas, gydytojų niekinimą, jų gyvenimo ir karjeros žlugdymą Vilniaus chirurgų draugijos pirmininkas prof. Audrius Šileikis yra išsakęs kreipdamasis į visuomenę. (https://www.vchd.lt/vilniaus-chirurgu-draugijos-kreipimasis-i-visuomene-del-teisiamu-kolegu/?fbclid=IwAR25HN1iI4uNPc5-7GFbd-2_7rBeBD9cndxb0bJn-IwArKINB_w-DByko_w)
Prieš daugelį metų pilvo chirurgijos gydytojai, gastroenterologai, radiologai, transplantologai, kraujagyslių skyriaus specialistai, reanimatologai, mirusio žmogaus artimųjų atsiklausdami ir jų sutikimą gavę, leido man pakilti nuo operacinio stalo. Gydomas, o kartu ir ruošiamas transplantacijai, žinojau, kad sėkmė lydės mane ir juos (gydytojus) tiek, kiek mano kūnas dar sugebės priešintis virusui, kiek vertas būsiu aš, kad donoro artimieji ryžtųsi savo mirusio sūnaus organus dovanoti transplantacijai. Žinojau ir tai, kad gydytojų man duotus devyniasdešimt penkis procentus prisikėlimui gali nusverti penki procentai mane tykojusiai mirčiai.
Kiek apie kitokią savo asmeninę patirtį pasakoja gydytoja Lina Grauslytė straipsnyje, kuri ją lydėjo vienoje JK ligoninių. https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1136396/kauno-chirurgo-teismas-40-tukst-mediku-vercia-potencialiais-zmogzudziais
Girdėdamas šį medikų gynybinį šauksmą - advokatų dalinamas vizitines korteles patologijos centruose skundo pateikimui, kai, save laisva įvardijanti žiniasklaida, medikus be teismo nuosprendžio prilygina kriminaliniams nusikaltėliams ir skaitydamas tai, kokiomis patirtimis dalinasi svetur dirbantys mūsų medicinos darbuotojai, o sugretindamas šias patirtis, negaliu tylėti ir susitaikyti su atviromis ir ciniškomis patyčiomis gydytojų atžvilgiu. Kreipiuosi į save gerbiančius Lietuvos Respublikos visuomenės narius, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos ministrą, Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkę, Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komiteto narius, Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos ministrą, - vadindamiesi teisinės Lietuvos Respublikos piliečiais, bendromis jėgomis užtikrinkime, kad Lietuvos Respublikoje teisinės nuostatos galiotų ne vien medikams, bet ir žinią nešančiai laisvai, tačiau vis dar atsakomybės nepriimančiai žiniasklaidai. Pasirašydami peticijoje, atsižadėkime supriešinimo medicinos darbuotojų su likusia visuomenės dalimi. Suteiksime viltį mūsų gydytojams jaustis oriais.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2020-03-06 / 17:26
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2020-03-01 / 21:37
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama
2020-03-01 / 20:36
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas