DĖL NĖŠČIŲJŲ PRISKYRIMO PADIDINTOS RIZIKOS ASMENŲ GRUPEI KARANTINO LAIKOTARPIU


Parašų: 32


  • Autorius: N.Ulevičienė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Šiuo metu padidintos rizikos grupėms priskiriami asmenys, vyresni nei 60metų ir sergantys lėtinėmis ligomis, nurodytomis įsakyme Nr.V-483. Nėštumas nenorodytas kaip rizikingas veiksnys, nėščiosios karantino laikotarpiu prie padidintos rizikos asmenų nepriskiriamos. Kreipiamės su prašymu pakeisti įsigaliojusią tvarką ir apsaugoti besilaukiančias moteris.
Nėštumas – ne liga, tačiau, pasak gydytojų, besilaukiančios moterys turėtų labiau nei kiti žmonės saugotis koronaviruso plitimo laikotarpiu, kadangi infekcija sunkiau perserga žmonės, kurių imuninė sistema nusilpusi. Nėštumo metu fiziologiškai imuninė sistema tampa silpnesnė, užsikrėtus gali išsivystyti sunkesnė koronaviruso infekcijos eiga, kilti grėsmė tolimesniam nėštumo vystymuisi, moters ir vaisiaus sveikatai bei gyvybei. Juo labiau, kad komplikavusis koronaviruso infekcijai, gali prireikti medikamentų ar gydymo būdų, kurie yra kontraindikuotini nėštumo metu.
Dėl nusilpusio imuniteto nėščiosios dažniau serga kitomis kvėpavimo sistemos ligomis, sukeltomis tos pačios šeimos virusų (SARS-CoV), kaip ir naujasis koronavirusas, ar gripu, joms ir naujagimiams yra padidėjusi sunkios pneumonijos rizika. Aukšta temperatūra, karščiavimas yra chromosominių anomalijų rizikos veiksnys, gali paveikti nervinės sistemos vystymąsi pirmaisiais nėštumo mėnesiais. Vėlesniu laiku, jei nėščiajai būtų taikoma plaučių ventiliacija ar dėl koronaviruso kamuotų dusulys, trūktų oro, tokiu atveju, kvėpavimo funkcijos nepakankamumas gali veikti lėtinę vaisiaus hipoksiją (nepakankamą vaisiaus aprūpinimą deguonimi).Todėl platesniu požiūriu, nėščios moterys priklauso COVID-19 rizikos grupei.
Infekcija yra nauja, todėl trūksta patikimų duomenų apie infekcijos plitimą, pasireiškimą, gydymą, pasveikimą ir galimybę užsikrėsti pakartotinai. Juolab trūksta duomenų apie ligą nėštumo ar gimdymo metu, laktacijos periodu ir galimybę užkrėsti vaisių ar naujagimį, todėl reikėtų nerizikuoti, neeksperimentuoti, o apsaugoti nėščiąsias ir jų gimsiančius kūdikius, priskiriant besilaukiančias moteris padidintos rizikos grupei, kad jos kaip ir kiti padidintos rizikos asmenys, galėtų nevesti vaikų į darželį, juos prižiūrėti namuose karantino laikotarpiu, gauti nedarbingumo išmoką vaiko priežiūrai ar prastovas arba galimybę dirbti nuotoliniu būdu.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2020-04-30 / 23:34
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2020-04-30 / 00:30
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas