NE - medžių kirtimams Raudonės pilies parko teritorijoje


Parašų: 6


  • Autorius: Laima Kazukauskytė Misiūnienė
  • Adresuota: Jurbarko rajono savivaldybės administracija
  • Kategorija: Aplinkosauga

Jurbarko rajono, Raudonės miestelio gyventojai sulaukė to laikotarpio, kuomet net karantino metu nesinori išeiti pasivaikščioti į parką, nes kertamų medžių trenksmas labiau virpina širdį, nei noras įkvėpti gryno oro.
Gaila, bet ši opi Lietuvos medžių tregedija pasiekė ir nuostabų Panemunės pilių "perlą".
Iš Europos sąjungos remiamų fondų buvo nuspręsta atlikti konservacinį projektą, tačiau pagal darbus drąsiai jį galime pavadinti REKONKSTUKCINIU.
Žinomas Lietuvoje alboristikos specialistas F. Stankevičius, įvertinęs projektą teigia: "Medžių ir krūmų atasakaita yra paruošta atmestinai, panaši į susipažinusio su sumedėjusiais augalais lengvas aprašymas, tiesiog kaip žemo lygio diplominis darbas".

Šiuo metu didelių diskusijų kertamas parkas sulaukė tiek miestelio gyventojų tarpe, tiek Jurbarko rajono savivaldybėje. Dėl kilusių nepasitenkinimo skundų buvo kalbintas Jurbarko meras S. Mockevičius ir Raudonės miestelio seniūnas Č. Meškauskas.
https://www.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/meras-del-daugybes-ispjautu-medziu-norime-misko-ar-parko-998141
Čia "juodai ant balto" pasipila melas, pažadai ir viskas vardan ramaus darbo kertant medžius.
Dienraščiui "Diena.lt" Jurbarko meras S. Mockevičius teigia: " Raudonės pilies parkas yra istorinis ir stengiamasi atkurti buvusį vaizdą". " MEDŽIŲ PASODINTI PLANUOJAMA DAUGIAU, NEI IŠKIRSTI".
Tai visiška NETIESA! Arba ponas meras nėra susipažinęs su techniniu planu, kas būtų tiesiog neįtikėtina! Arba meras tiesiog užsimerkia ir meluoja. ( žiūrėti pirmą nuotrauką, Dok. 03.SP) https://pirkimai.eviesiejipirkimai.lt/app/rfq/publicpurchase_docs.asp?PID=491696
Techniniame plane yra aiškiai parašyta ir detaliai išdėstyta, jog I, II, III etapų metu bus iškirsti beveik 1000 įvairių rūšių ir įvairaus amžiaus medžių. ( 3, 4, 5 nuotraukos, Dokumentas: 03_SP) Pasodinti PLANUOJAMA 41 medis.
TARP KERTAMŲ 1000 medžių yra 109 MEDŽIAI KURIEMS YRA 100 - 150 metų.
Tačiau Panemunių regioninio parko direktorius pritaria Jurbarko merui, ramina gyventojus ir teigia: " tikrai nebuvo kirsti senesni nei 70 metų medžiai, bet jaunesnius, kurie, pavyzdžiui, darkė senąsias alėjas, užstojo pilies vaizdą, teko."
https://www.mlaikas.lt/naujiena/aktualijos/kuo-vertingas-raudones-pilies-parkas-ir-kaip-jis-tvarkomas?fbclid=IwAR1045Klp4PLf0OV-vhtQpoPxTfs48ES9m4bhcVcu9KUFxNde-tEQcOo98s
Panemunių regioninio parko direktorius akivaizdžiai nežino projekto plano ir nesidomi esama situacija. Jo žiniai, buvo ar bus iškirsta daugiau kaip 109 medžiai senoliai.

Abu pašnekovai tiesiogiai yra atsakingi už Raudonės pilies objektą. Tad aš norėčiau užduoti kelis klausimus.
Pone mere, jei teigiate kad yra siekiama atkurti buvusį vaizdą, tuomet parodykite man 16 - 18 amžiaus statinį - pilį, dvarą su betono ar trinkelių takais. Ar jos dera su architektūra ir su atkuriamu laikotarpiu? Neturi jokios sąsajos kultūriniu požiūriu, pilies parkas praras autentiškumą ir tikrai bus pasiekta žala kultūrinei vertei.
Deja apie kultūrinę vertę yra mažai galvojama ir dar mažiau dėl jos yra stengiamasi, kadangi vietinės valdžios pastangos yra "pakelti" objekto piniginę vertę, kad pilis būtų įdomi ateities investuotojams ir pateisintų galimų pinigų viziją. Valdžios ateities planuose pilyje yra restoranas, o gal būt ir viešbutis.

Anot mero S. Mockevičiaus, pilis nebuvo pritaikyta turizmui, nes neturėjo stovėjimo aikštelės. Pirmiausia reiktų prisiminti jog viena aikštelė yra įrengta prie kelio Jurbarkas - Kaunas. Antra - pilis yra nedideliame miestelyje ir automobilių spūsčių čia niekada nebuvo.
Meras S. Mockevičius klaidina skaitytojus ir miestelio gyventojus teigdamas: "Neaukojame žalių zonų parkavimo labui, nes parkas yra 26 ha ploto". https://www.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/meras-del-daugybes-ispjautu-medziu-norime-misko-ar-parko-998141
Čia aš nesuvedu logikos vien mero teiginyje. O detalusis planas vėl rodo visai kitą situaciją. Aikštelės įrengimui yra numatyta ~ 14 arų žemės, kuri yra paaukojama dalies parko kaina. Tačiau tai dar ne viskas. Dėl šios aikštelės bus iškirsta virš 40 medžių, nuo 5 iki 100 cm diametro skersmens. Dokumentas: 03_SP https://pirkimai.eviesiejipirkimai.lt/app/rfq/publicpurchase_docs.asp?PID=491696
Reikia paminėti, jog stovėjimo aikštelei nepritarė miestelio gyventojai, buvo surinkti ~ 30% miestelio gyventojų parašų. Gyventojai baiminasi dėl automobilių keliamos taršos, triukšmo.
Pažeidžiamas miestelio gyventojų privatumas, kadangi norint nuvykti į aikštelę reikės pervažiuoti kone visą miestelį esantį prie pilies.
Kodėl nėra atsižvelgiama į gyventojų raštu rašomus prašymus, surinktus parašus ir nepritarimą?
Kodėl dėl 14 arų aikštelės iškertama daug reikšmingų gamtai medžių ir nėra stengiamasi medžius įkomponuoti į aikštelę? Tas sėkmingai yra taikoma visame pasaulyje. Iškelkite sau klausimą - kur norite statyti vasaros kaitrią dieną automobilį? Žinoma glaudžiamės prie medžių.

Prisiminus mero S. Mockevičiaus teisiginius, jog pilies parkas yra net 26 ha ploto, reikia paminėti, jog pilies parkas, su alėjų takais, retais medžiais ir tvenkiniais užima vos 1,5 - 2 ha plotą. Likusi teritorija visada buvo savaime atsinaujinantis miškas, KURĮ ŠIUO METU KETINA SUNIOKOTI.
Atkreipkite dėmesį į "Medynų priežiūra" dokumentą ( 03 SP, 10 lapas) jame teigiama, jog ir ateityje PRIVALOMA iškirtsti 3-5 % esamų medžių. Ne genėti, ne sergančius medžius atrinkti, bet iškirsti iš esamų! Čia priskiriama prie parko išsaugojimo?

Remiantis seniausiu Raudonės pilies atvaizdu galime teigti, jog 19 amžiaus pilis buvo tankiai apaugusi medžiais ir arti su gamta. https://de.wikipedia.org/wiki/Raudon%C4%97#/media/Datei:Castle_of_Raudone_in_19c.jpg
Matome greta pilies įvairių rūšių medžių, tad pastangos padaryti pilį pliką yra neapgalvotos ir žalingos.

Jurbarko meras S. Mockevičius dar kartą klysta teigdamas, jog dėl parko nepriežiūros prastėjo želdinių būklė. Tačiau analizuojant projektą matome, jog medžių būklė yra įvertinta gera. Mes puikiai žinome, jog parkas buvo nuolat prižiūrimas ir nebuvo apleistas. Pilies parke daugelį metų vyko pasauliniu mastu žinomas renginys " Panemunių žiedai". https://www.delfi.lt/pilietis/naujienos/i-raudones-pili-kviete-jubiliejine-pilies-svente-panemuniu-ziedai.d?id=46147285
Daugiau nei 10 metų sėkmingas renginys, sutraukdavęs 15 - 20 tūkstančių žiūrovų ir turistų "paskendo" Jurbarko savivaldybės politikoje, neveiksnume ir apatijoje. Tad turite suvokti, jog turistai žavėjosi unikalumu, gamta, žalia aplinka. Cemento plotus ir plynus laukus mes galime pamatyti bet kur.
Tad ponas mere, pilis pradėjo "merdėti" kuomet buvo atimta iš miestelio gyventojų ir tapo Jurbarko savivaldybės nuosavybe!

Grįžtant prie pagrindinės mūsų problemos, norėčiau užduoti klausimus kiekvienam asmeniškai prisidėjusiam prie šio projekto suplanavimo, rengimo ir įgyvendinimo.: Koks asmuo gali prisiimti ASMENINĘ atsakomybę už galimai jau padarytą žalą:
1. Prasidėjusią eroziją prie pietinio bokšto.
2. Planuojamų dviejų kalnų "apnuoginimą" ir galimą kalno eroziją, šlaitų slinkimo tikimybę. ( reikia pastebėti, jog projekte nėra numatyta speciali žolė stiprinti kalnų šlaitams)
3. Kas atsakys už galimą alėjų sunykimą vėjų ir vėtrų metu? ( Alėjos buvo apsaugotos kitais medžiais)
4. Kas atsakys už kultūrinę ir vaizdinę žalą pilies aplinkai?

Paklausk TU savęs ar gali savo finansais atsakyti už tai ką suplanavai ir pasirašei? Savo asmeniniais finansais, ne biudžeto!

Laima Kazukauskyte Misiuniene
867172805

Prašau pasidalinkite, jei esate neabejingi gamtai, kultūrai, ateities kartoms

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2020-12-05 / 19:12
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas