Užkirskime kelią dar vienai tragedijai Klaipėdoje. Pelenynui - NE!!!


Parašų: 196


  • Autorius: Karolis In
  • Adresuota: Klaipėdos miesto merui, Klaipėdos miesto savivaldybei, Klaipėdos miesto architektų sąjungai, Šiaulių banko dukterinei įmonei „DIFF Invest“, Šiaulių banko dukterinei įmonei
  • Kategorija: Kita

KA-TAS-TRO-FA!!!

Jeigu negirdėjote kas šį antradienį nutiko Šiaulių banko dukterinės įmonės „DIFF Invest“ užsakytame ir tai pačiai įmonių grupei priklausančiai įmonei "Klaipėdos LEZ projektų valdymas" organizuotame architektūriniame konkurse, galite susipažinti nuorodoje čia:
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/01/28/bastionu-namai-ka-siulo-architektai/
ir nuorodoje čia:
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/02/04/kvartala-bastionu-namai-projektuos-vilnieciai/?fbclid=IwAR1saa-zE1dOE1szq2zGYoqfRv0HxzRN5bZwRRbR9hVSOArqFTA4skseIwo

Trumpai tariant, pačioje gražiausioje Klaipėdos miesto vietoje buvo išrinktas pats baisiausias projektas - koks tik kada nors buvo pasiūlytas mūsų mieste.

Konkurso, kurio komisija buvo sudaryta iš Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų Mantės Černiūtės-Amšiejienės ir Kastyčio Macijausko, architektų Edmundo Andrijausko, Lino Naujokaičio, Gintaro Čičiurkos, Vilniaus savivaldybės atstovo Mindaugo Pakalnio, D. Juozapavičiaus ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos valdybos nario bei UAB „Eriadas“ akcininko Donato Jurevičiaus, rezultatus buvo vengiama paskelbti 3 dienas, o ir pats konkursas vyko uždarai, kas yra nebūdinga praktika.

Projektą pavadinimu "Pelenynas" projektavo vilniečių bendrovė „Unitectus“, kuriai vadovauja architektas Tauras Paulauskas. Projektui kuris neturi absoliučiai jokio veido, jokios architektūrinės vertės, jokios charizmos, nesukuria jokios pridėtinės vertės istorinei Klaipėdos vietai ir primena "Chriuščiovo" laikų penkiaaukščius, visi komisijos nariai, išskyrus Kęstutį Macijauską, skyrė 1 vietą.

Šios peticijos pabaigoje pridedu visus komentarus (daugiau nei 100) kokius tik pavyko rasti viešojoje erdvėj ir juos paskaitę pamatysite, kad 99 % žmonių "Pelenyną" įvardina neigiamai arba labai neigiamai ir tai tik parodo kokie bukapročiai yra atsakingi už mūsų miesto sprendimus. Visiška gėda ir ne kompetencija kuri NEBUS toleruojama!!!

Kai kurių komisijos narių neoficialiu vertinimu, „Pelenyno“ sėkmę konkurse lėmė tai, jog tai galimai yra pigiausiai įgyvendinamas projektas tiek projektuojant, tiek statant, nes kituose projektuose buvo numatyta ir sudėtingesnė architektūrinė išraiška, ir brangesnės apdailos medžiagos.

Tokia pozicija visiškai prasilenkia su sveiku protu ir logika, kadangi tai yra prestižinė miesto vieta ir galimai geresnės vietos Klaipėdoje nėra aplamai, todėl skelbti konkursą, pateikiant tai kaip vizijos ir idėjų miesto vystymui ieškojimą, o tada išrinkti patį šlykščiausią darbą, kuris net neturėtų tokiame konkurse dalyvauti, yra spjūvis kiekvienam miestiečiui ir miesto svečiui į veidą. Be to, miesto dalyje, kurioje parduodamų butų kainos yra aukščiausios rinkoje, orientuotis į biudžetinį variantą yra ciniškas pelno siekimas kas yra XIX - XX amžiaus verslo filosofijos atgyvena nesuderinama su dabartimi, o juo labiau su ateitimi. Trumpai tariant jei investuotojai neturi finansinių galimybių kokybiškai vystyti šį projektą, kam tada reikėjo pirkti šitą sklypą? Jei norite įgyvendinti savo ligotas fantazijas, tai laisvai galite padaryti miesto pakraštyje, kur tikrai nebus sudėtinga rasti tam tinkamų sklypų.

Pasak „DIFF Invest“ atstovo Donato Jurevičiaus, dalis siūlytų projektų būtų sunkiai įgyvendinami, o jų architektūrinė raiška neišvengiamai keistųsi, nes dalis neatitinka teritorijos detaliojo plano. Kiti konkurse dalyvavę projektai komisijos atmesti dėl neatitikusių reikalavimų – aukštingumo apribojimų, išdėstymo, netinkamos architektūrinės išraiškos, neišbaigtumo ir kitų priežasčių.

Taip išeina, kad konkurse dalyvavo, pasiūlymus rengė ir savo laiką gaišo 4 architektų biurai kurie nei skaitė konkurso sąlygas, nei nagrinėjo detaliojo plano sprendinius, nei domėjosi aukštingumo reikalavimais, tik vienas "Pelenynas" turėjo išminties suprasti tokią svarbią informaciją ir suprojektuoti tokį šedevrą bei nušluostyti nosis visiems konkurentams :-)

Gal ponas Donatas Jurevičius ir konkurso vertinimo komisija teiktųsi paaiškinti jeigu tie kiti 4 projektai neatitiko keliamų reikalavimų, kodėl jiems buvo leista dalyvauti konkurse? Kodėl jie buvo paskelbti kaip kandidatai oficialioje svetainėje? Kodėl buvo galima už juos balsuoti? Ir kodėl jie buvo pateikti vertinti komisijai aplamai?

Dar vienas įrodymas, kad konkurso rezultatas buvo sutartas iš anksto ir pati procedūra buvo fiktyvi, yra tai, kad oficialioje projekto svetainėje www.bastionunamai.lt buvo paskelbtas balsavimas išrinkti publikos favoritą, kuriame galėjo dalyvauti visi norintys, tačiau balsavimo rezultatų peržiūrėti nebuvo galima ir jie nebuvo paskelbti.


Klaipėdos miesto mere,
Klaipėdos miesto savivaldybe,
Klaipėdos miesto architektų sąjunga,
Šiaulių banko dukterine įmone „DIFF Invest“,
Šiaulių banko dukterine įmone "Eriadas",
susijusi įmone "Klaipėdos LEZ projektų valdymas",
konkurso vertinimo komisija,

mes, žemiau pasirašiusieji, pažadame, kad neleisime tyčiotis iš Klaipėdos miesto, bei visais įmanomais būdais boikotuosime visus prie projekto "Pelenynas" atsiradimo prisidedančius asmenis ir susijusias įmones nuo projektuotojų, iki statybinių medžiagų tiekėjų, iki nekilnojamojo turto agentūrų kurios šį projektą reklamuotų bei pardavinėtų ir t. t. Taip pat išnaudosime visas teisines ir socialines priemones padėsiančias užkirsti šiai dienai esantį rezultatą bei esamo rezultato tolimesnę eigą siekiant gauti statybą leidžiantį dokumentą.

Taip pat mes, žemiau pasirašiusieji, REIKALAUJAME, kad:

1. Būtų panaikintas konkurso vertinimo komisijos 2021-02-02 dienos sprendimas dėl konkurso nugalėtojo paskelbimo.
2. Būtų panaikinta esama konkurso vertinimo komisija.
3. Būtų paskelbtas naujas architektūrinis konkursas ir sudarytos vienodos sąlygos dalyvauti Lietuvos, bei kitų šalių architektams, kadangi turimomis žiniomis daugelis potencialių projekto dalyvių dalyvauti minėtame konkurse nenorėjo, nes turėjo vidinės informacijos apie tai, kad šis konkursas yra surežisuotas.
4. Būtų sudaryta nauja konkurso vertinimo komisija į kurios sudėtį būtų įtraukti suinteresuoti, tačiau kompetentingi asmenys, turintys ilgalaikę Klaipėdos miesto viziją, bei gebantis ją suderinti su architektūriniais, moraliniais bei finansiniai rodikliais.
5. Naujajame balsavime 30 % balsavimo dalies skirti miestiečių balsui skelbiant viešą balsavimą nepriklausomoje platformoje.
6. Viešo projekto vystytojų bei jų atstovo Donato Jurevičiaus atsiprašymo skirto Klaipėdiečiams, Klaipėdos miesto svečiams, konkurse dalyvavusiems architektų biurams atstovavusiems asmenims, bei visiems kitiems kurie šioje istorijoje nukentėjo nuo jūsų tyčinių bei netyčinių veiksmų.


P. S.
Žadėti komentarai:

Facebook paskyroje "Atvira Klaipėda" vasario 4 d. 11:20 min.
https://www.facebook.com/AtviraKlaipeda

1. Nerijus Gru
Ir bus eilinis rajonas tokioje vietoje... kai tikrai būtų atrodę itin gerai su kitais projektais... gėda ir skelbt tikriausiai ?

2. Nerijus Nerejus
katastrofa

3. Marius Matiukas
Tikriausiai nuobodžiausias iš pasiūlytų. Įdomu ar Klaipėdos miestas ar vietinė architektų sajunga dar galėtų nusverti svarstykles? Juk centrinė miesto vieta, formuojama svarbi miesto veido dalis, identitetas.

4. Egidijus Vingis
Biudžetinis variantas..bet geriau nei plynės.

5. Viktorija Samsonė
Norėčiau pamatyti balsavimo rezultatus, nemanau, kad šita baisybė ?? surinko daugiausia balsų ?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️

6. Karolis Ju
Visiška vizualinė tarša miesto širdy. New Town buvo tikrai nestandartinis projekčiukas, o laimejo - stiklas ir betonkė, pagal nutylėjimą. ?

7. Raimonda Zaborė
Niu taip. Pigus stikloidų stūmimas į Klaipėdos senamiestį. ?

8. Antanas Anilionis
New Town būtų sukūręs kokybišką miesto šuolį. Pridetinė New Town projekto vertė miestui yra neišmatuojama. Tik miesto priešai galėjo išrinktam projektui skirti pirmą vietą. Ir dėl ko? Kad šiek tiek pigiau. Labai gaila.

9. Gediminas Astrauskas
Pigus ir paprastas projektas, o buto kvadrato kaina irgi pigi bus? ?

10. Gediminas Astrauskas
Nu ? New Town arba Gluosnių projektai atrodė kaip premium segmentas, senamiestis tam tinkamas. O čia simple dėžutės, kurios puikiai tiktų bet kuriam kitam rajone už nedidelę kainą.

11. Rimvydas Razma
Gediminas Astrauskas man daugiau primena pagrabą, tikri karstai....

12. Yegorckoose Booyko
"New Town" buvo įdomiausias

13. Rūta Au
Na taip, Klaipėdoj berazūmiai vieni, tenka vis samdyt iš kitur. ???
Ir kada tai baigsis...jau pykina nuo yų aferų...???

14. Dovilė Liulaitytė
Tik už New Town

15. Vaidotas Vitkauskas
o siaube, kažkas klaikaus

16. Janina JM
pipiec ? klaipėda verkia ?

17. Donatas Pečkys
Pats baisiausias projektas išrinktas.

18. Martyna Nabazaite
Laimonas Bogušas koks jūsų profesionalus požiūris į tai ???

19. (architektas) Laimonas Bogušas
Martyna Nabazaite labai blogai. Džiaugiuosi, kad pagrindiniai Klaipėdos architektų biurai konkursą ignoravo. Mes tame tarpe.

20. Martyna Nabazaite
Laimonas Bogušas na, labiau norėjau pasakyt, kad nepritariu tam,kas laimėjo...jokios klaipėdietiškos dvasios..tik tai..

21. Vasia Pancerev
Baisu, metalas ir stiklas. Skandinaviskas saltumas

22. Greta Paliakaitė
Apima beviltiškumo jausmas, kai miesto širdis teršiama vizualiai.
Kokiu ‘pilku žmogeliu’ reikia būti, kad išsirinkti tokią nykumą?
Didžiausias nusivylimas dar tik atkeliauja: jei savivaldybė nuspręs ‘išgelbėti’ statytojus nuo finansinės naštos statant tiltą. Pinigų taupymas projektui, bet išlaidavimas suteikiant lengvatas.

23. Justas Gailius
Kauno piliamiestis.. copy paste net spalvos tos pačios. Kam dar galvot jei Kaune tiko negi Klaipėdoje netiks..

24. Antanas Stan
pats pilkiausias bei nuobodziausias projektas.

25. Zigmas Baitis
Nesugeba vietiniai ...daro kiti...


Facebook grupėje "Klaipėdos miesto Kokteilis"
https://www.facebook.com/groups/215599441865172/permalink/3667846249973790/

26. Rochelas Ax
Tragedija

27. Ricardas Vasiljevas
Kas daugiau i kisene idejo tas ir laimejo tai kam dare apklausa jeigu zinojo kas laimes

28. Liudvikas Dūda
Visiškas dugnas...

29. Sigitas Petkevičius
Vėl tie Vilniečiai-Kauniečiai. Todėl nuo tokių atėjūnų Klaipėdos miestas paverčiamas (atsiprašant) į šudmiestį. Kas svarbiausia iš Klaipėdos miesto ir jo apskrities nėra tų architektų kurie būtent gyvena Klaipėdos miesto dvasia ir gali-galėtu sukurti Klaipėdos miesto aplinkai priimtus-tinkamus pastatus. Kur jie musiškiai yra? Nejaugi jie bus išnykę?

30. Raimundas Mikalkėnas
Džiaukimės pigiausiai įgyvendinamu projektu miesto širdyje.


Klaipėdos miesto savivaldybės Facebook paskyroje vasario 2 dieną 9:01 min.
https://www.facebook.com/klaipedos.savivaldybe/

31. Leonardas Gauronskas
Gerai, kad ir liktų vizijomis...

32. Mantas Žilinskas
Architektai pasiūlo, visuomenė nubalsuoja, o savivaldybė padaro pagal save ? (Vasaros estrados atvejis)

33. Linas Endriuška
Mantas Žilinskas darbas del vaizdo ir taip jau ne pirmi metai. Ipatingai matos pastaruoju metu per balsavimus už sprendimus kada nei taip nei ne o susilaikoma vis dažniau balsuojant. Tokius be nuomonė išsirinko miestas kad taip ir matom ?

Facebook paskyroje "SA.lt - Statyba ir architektūra" vasario 5 dieną, 15:11 min.
https://www.facebook.com/StatybaIrArchitektura/

34. Kristina Kudžmaitytė
Labai laukiau šio projekto - norisi gyvent senamiesty kokybiškam būste. Dabar nėra pasiūlos, bet tai ką matau irgi nevariantas. Žmonėms svajojantiems gyventi Klaipėdos senamiesty reikia kažko išskirtinio, reikia koncepto pritaikyto šiuolaikiniam žmogui. Čia net balkonų nematau. Būstas be balkono neturi paklausos.
Pasiimkit normalius architektus, tokius kaip Natkevičius, Lapė ir pan. Sukurkite architektūrą, kuria didžiuotųsi miestas.
Šiam projektui sakau NE.

35. Vilius Karolis
Akivaizdu, jog pasirinktas "ekonomiškiausias" variantas. Jeigu ne vieta, tai būtų eilinis getas. Projektas visiškai neatspindintis Klaipėdos dvasios.

36. Loreta Memel
Projektas, kaip svetimkūnis šalia senamiesčio. Jokios pagarbos ir įsijautimo į Klaipėdos istorijos specifiką. Liūdna, kad tiek svetimi tiek savi miesto kažkas ten darko Klaipėdos veidą. Pikta žiauriai... ???

37. Inga Singha
Jokios estetikos. Negražu.

38. Gintaras Simanynas
Šito išvis net nebūčiau rinkęs - pilkuma be jokios idėjos. Čia panašiai, kaip ir Vilniuje prie sporto rūmų - vieta prestižinė, tai užstatys pigiausiom dėžutėm.

39. Darius Jakubkis
Svarbu trinkelių ir betono dangos nepamažinti.

40. Darius Gintauskas
Skurdoka dalyvių. Negi tik tiek projektuotojų Lietuvoje belikę? Iš užsienio tada tegul kviečia.


Po AtviraKlaipėda.lt straipsniu Kvartalą „Bastionų namai“ projektuos vilniečiai
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/02/04/kvartala-bastionu-namai-projektuos-vilnieciai/?fbclid=IwAR1saa-zE1dOE1szq2zGYoqfRv0HxzRN5bZwRRbR9hVSOArqFTA4skseIwo

41. Irena parašė:
Iš tiesų ir vėl pigiausias ir prasčiausias sprendimas. Tai gal gali komisijos nariai išdėstyti visuomenei jų argumentus, kas paskatino tokį sprendimą. Kyla labai daug klausimų. Pagarba K.Macijauskui už tvirtą poziciją.

42. seuwbs parašė:
nemaniau kad dar yra tokiu architektu kad sutvert toki gaidi

43. ne parašė:
cia mazdaug gryzta senos mados? Chrusciovkes?

44. n parašė:
tiesiog sedevras :))))

45. n parašė:
reto baisumo projektas

46. Buvo parašė:
Vienintelis komisijos narys Kastytis Macijauskas mąsto blaiviai, o kiti nariai buvo užprogramuoti ar užhipnotizuoti…

47. Nojus parašė:
Vietoj Trinyčių fabriko visai tinkamas projektas, ten ir rebelde tiktų, bet čia… Gal geriau dykynė, kad ir dešimtmetį, nei ilgiems ilgiems metams vizualiai užteršta tokia jautri vieta. Kai turės pakankamai pinigų kokybiškai architektūrai, welcome.

48. Nusivylęs parašė:
Šitas ubagų kraštas niekada pinigų neturės. Taip ir toliau gyvensime dėžių mieste

49. Algis parašė:
Visiems aišku, kad projektas “Gluosnių aikštė” tikrai papuoštų Klaipėda. Jei visgi laimės “Pelenynas” galės kvartalą pavadinti “Grigeo”, nes toks vystytojų ir architektų požiūris į Klaipėda

50. Greta parašė:
Apima beviltiškumo jausmas, kai miesto širdis užteršiama vizualiai.
Kokiu ‘pilku žmogeliu’ reikia būti, kad išsirinkti tokią nykumą?
Didžiausias nusivylimas dar tik atkeliauja: jei savivaldybė nuspręs ‘išgelbėti’ statytojus nuo finansinės naštos statant tiltą. Pinigų taupymas projektui, bet išlaidavimas suteikiant lengvatas.

51. A. V parašė:
Pelenynas turėjo būti paskutinioj vietoj.Gluosnių aikštės projektas gerai atrodo. Jei pelenyną darys tai kažkam per pirštus reiks duoti. Po pigiai nereikia kišti tokioj išskirtinėj vietoj.

52. Arturas parašė:
Is visu variantu Klaipedos senamiescio sirdyje – laimejo labiausios kvadratines dezes. Dizainerio post sovietinis skonis cia viena, bet komisija.. rimtai?

53. Tomas parašė:
Labai malonu matyti, kad vienintelis adekvatus asmuo, su kuriuo galima padiskutuoti apie projektus yra ezys. Dauguma linkę komentaruose aptarnauti nerealizuotas vaikystės fantazijas ir emocines traumas svetimų rankomis ir dar kitų pinigus skaičiuoti. Ir dar užsipulti kitaip manančius ir bandančius parodyti kitą medalio pusę bei išreikšti nuomonę. Dar ir sugebančiais ištujinti, vargšu išvadinti ar papirktu vystytojų. Nagi, vis tik išsilavinimo ir manieros diskutuoti nenusipirksi. Sėkmės kritikuojant, jūsų kritika tikrai bus išgirsta ?
Ačiū vystytojams, kad ir iš tokio Pelenyno išspaus kažką gražaus bei sutvarkys urbanistinę dykrą. Gyvens rajone žmonės su savo širdimis, emocijomis, darbais ir džiaugsmais, rūpinsis kad atgytų centras.

54. ramunė parašė:
Taip, labai būtų įdomu miesto bendruomenei sužinoti ar buvo bent vienas architektas Klaipėdietis komisijoje ir ką jis ten veikė ? Kokie vertinimo rezultatai ? Ar tik Atvira Klaipėda galėjo paklausyti komisijos diskusijų ir kodėl mums jų nepakomentuoja ? Ar viskas buvo tamsoje ?

55. Ramunei, ir ne tik parašė:
Tai Andrijauskas buvo. Bet koks skirtumas, kai konkursas tik dėl akių. Galvoju, jau ne tas laikas, kad bet ką ir bet kur mieste statyti. Ir dar tokioj jautrios vietoj. Statome šimtmečiui, jei ne ilgiau, ir kokį miestą paliksim ateinančioms kartoms neturėtų būti vistiek. Visi vertelgos turi žinoti, kad mes esame neabejinga miestui bendruomenė ir bet kokį Š mums tikrai neįbruks.

56. Mano parašė:
galva miesto bendruomenė turi teisę ir pareigą suabejoti vertinimo komisijos sprendimu visus komisijos narius paviešinant. Tuo pačiu, surinkti savo išsirinktą nepriklausomą profesionalią vertinimo komisiją ir iš naujo viešai darbus visuomenei pristatyti, įvertinti. Negalima tokiems objektams, tokiose vietose tokių šmugelių leisti. Miesto piliečiai laimėtų: 1. viešumą 2. prevencija ateičiai 3. visi investitoriai ateičiai žinotų, kad mūsų mieste geriau ne šmugeliauti ir dirbti iš karto tik gerai ir viešai. Laimėtojais būtų visi.

57. Sigitas parašė:
Vėl tie Vilniečiai-Kauniečiai. Todėl nuo tokių atėjūnų Klaipėdos miestas paverčiamas (atsiprašant) į šudmiestį. Kas svarbiausia iš Klaipėdos miesto ir jo apskrities nėra lyg musiškiai būtų išnykę.

58. Anonimas parašė:
gal klaipėdiečiam puikiai žinoma, kad dirbti tokiuose konkursuose beprasmiška nes vystytojams pigiau nusipirkti kelis vertintojus ir bus balsų dauguma vertinime. O miestiečiai ką, lai šūkalioja ir komentuoja. Papypsės ir nurims.

59. PS14 parašė:
Šis rajonas praktiškai miesto branduolyje, šalia miesto upė, Jono kalnelis, senieji miesto įtvirtinimai, senamiestis. Šis rajonas turėtų tamti prestižiniu ir jame būti statomi inovatyvūs, istorini paveldą atmenantys pastatai. Kur miesto savivaldybės žodis, Grubliauskas, negi viskas ok ir bus leista pristatant tokioje vietoje belenką. New town, mano galvą atrodo geriausiai, Gluosnių aikštė dar dar. Bet tas pirmas tai aš be žodžiu, o dar tas pastatų išplanavimas labai panašūs į hruščiovo laikų statytus, nu tobula, va kas mūsų galvose yra tikrasis atminimas, štai ką reikia puoselėti… Neturiu ką pasakyt.

60. auksinis kardas parašė:
Jei bus projekto viešinimas , jo metu bus galima pareikšti savo nuomonę . O šiaip graudu ir gėda , kad tokie architektai už pinigus viską gali arba pinigas viską gali. Renginio-konkurso devizas : Vilnius Klaipėdos Senamiestį chruščiovkėmis apstatys. Gal ir teisinga pozicija, pabrėžti Klaipėdos mažo senamiesčio išskirtinumą ? ?
Džiugu ar liūdna , kad Klaipėdiečiai šios gildijos meistrai konkurse kiek žinia nedalyvavo. Ar per žemas rangas investitoriams , ar patys susiprato ko iš jų bus tikimasi . Labai gaila .

61. naivumui parašė:
nėra ribų. Šis “viešas architektūrinis konkursas” ir yra išviešinimas su visokiais balsavimais. Kitų nebereikia. Toks tikslas ir yra.

62. Na parašė:
panašu kad Klaipėdos senamiestyje ženkliai padaugės automobilių: DARNUS JUDUMAS.

63. Ups parašė:
Nieko gero. New Town buvo vertas

64. Šiaip parašė:
Bent man nei vienas projektas nepatinka. Mažoje erdvėje krūva daugiaaukščių inkilų arba bendrabučių.

65. Algirdas parašė:
Galimai viską nulėmė ne kompetencija ir išmanymas, ne istorinės atminties ir Klaipėdos senamiesčio istorinių tradicijų bei savitumo, išskirtinumo suvokimas, ir net ne paprasčiausių Klaipėdai būdingų architektūros tradicijų tąsos prioritetas, bei geras išmanymas tarptautinės paveldosaugos, tarptautinių teisinių normų skirtų saugotinų senamiesčių tvarkymo principų prioritetų taikymas. Tikėtina, kad tai nulėmė žmogiškieji “tradiciniai” ryšiai (matyt kaip palikimas dar užsilikęs nuo sovietmečio laikų), nemažas faktorius tikriausiai ir baimė pasirodyti ne “šiuolaikiškam” (juk “stiklinės dėžutės” anot tokių susipratėlių yra “šiuolaikiškumo” mados etalonas), gal dar ir savo “kieto stuburo” neturėjimas, pataikavimas ar savo šiltos vietelės isikibimas ir baimė ją prarasti, gal ir matomai nemaži piniginiai svertai, kuriems atsispirti trūksta valios ir paprastos sąžinės. Taip visada atsitinka ir dar dėl to, kad sprendimą tikėtina darė ne klaipėdiškiai, kurių šaknys siekia karališkosios Klaipėdos laikus, o naujieji “atvykėliai”, kurie neturi jokių šaknų Klaipėdoje, kuriems neskaudą galvos dėl jos bjaurojimo, ar paveldo tradicijų nepaisymo, kurie neturi jokio žalio supratimo apie Klaippėdos išskirtinumą ir autentiškumą. Manau tai ryškus pavizdys, kaip “prastumiamas” gerų “dėdžių” labai naudingas visomis prasmėmis ir “visiems” projektas…. Taip elgiasi visi “naujieji” atvykėliai į Klaipėdą tiek pokariniai sovietiniai, kurie neatstatė karo nuniokotą miestą, o dar daugiau ji sunaikino. Graudu ir apmaudu, bet panašiai, nors ir labai rafinuotai elgiasi ir dabartiniai…

66. Teisingos parašė:
mintys, bet manau viskas daug primityviau. LEZ as panašu sąmoningai pats organizavo “viešą architektūrinį” konkursą, gerai užmokėjo vertinimo komisijos nariams ir visi galai į vandenį. Dabar bijo net viešai prasižioti. Pramonininkai moka reikaliukus reguliuoti. Taip vadinamas vieno mėnesio “Viešas” konkursas buvo ir daugiau jokių svarstymų – kepam projektą ir statybos leidimą. Išlaidų minimum, pelno maksimum. Juo labiau, kad panašus kliedesys numatytas ir piliavietėje, pietiniame rage. Ir kas trukdo mūsų miesto tarybai priimti paprastą Sprendimą, kad mūsų mieste visiems viešiems objektams, erdvėms organizuojami tik atviri, vieši konkursai tam skirti viešai padorų finansavimą ir juos su visa atsakomybe organizuoja (ne pataikauja) tik Klaipėdos architektų sąjunga. Kita vertus – gera proga parodyti visokiom KBA, senamiesčio mylėtojų ir gelbėtojų draugijom, visokiom architektų sąjungom viešo intereso stuburą. Jei jis bus, tokių nesąmonių nebus.

67. Be abejonės parašė:
Liūdesys pereinantis į kančią, Černobylis 2…

68. LAR ir LAS parašė:
LEZ vadukai, panašu, kad “truputi” prisikakojo

69. Anonimas parašė:
Čia Klaipėda, nereikia stebėtis, kad viskas daroma belekaip.. Jau buvo aišku prieš skelbiant konkursą, kad laimės tas, kas pasiūlys pigiausią ir paprasčiausią variantą, o tos visokios komisijos, tai juoką kelia, jie žodžio neturi, nes pagrindinis žodis – pigiausias variantas. Tokį kvartalą už miesto gal ir būtų galima vystyti, bet ne tokioje vietoje.. Apskritai mieste nėra jokio tęstinumo, ateities vizijos ir t.t.

70. Neoficialiais duomenimis parašė:
Laimėjo Pelkynas

71. Anonimas parašė:
Minekraftas

72. Gal kas žinote parašė:
kas ta komisija? Kas ją išrenka? Kas jos pirmininkas ir kas, kodėl jį išrenka?

73. ekspertas parašė:
Bus projekto viešinimas, siūlau pareikšti savo nuomonę jo metu, architektai privalės atsakyt į pastabas…

74. ezys parašė:
tai ir atsakys, abejoju ar kur nors parasyta, kad negalima kazko statyti jei kam nors nepatinka… O tai, kad laimejo sitas projektas jau parodo, kad vystytojui i viesa nuomone nusispjauti.

75. Gyventojas parašė:
Kuom skiriasi sis projektas nuo sovietiniu kvartalu, na praktiskai niekuo, tik du ar tris kartus viskas dar labiau sugrūsta, pigi architektura, pigi aplinka ir uz labai brangiai. Jau 21 amzius ir su bet kuo nelabai ka besudominsi. Labai labai nuvyle pasirinkimas, tad tiltas su 4 eismo juostomis prie siu daugiabuciu langu kuo puikiausiai tiks.

76. Andrius parašė:
RIP new town ?

77. Klaipedos valdzia yra blogai parašė:
Debilai, tegul chrusciovkes stato. Baisu eilini syki, galejo pasirinkti New Town…

78. ezys parašė:
Cia Klaipedos valdzia pasirinko? ?

79. Antonio parašė:
Kaip gaila, kad New Town nelaimėjo.

80. ASAS parašė:
Labai gaila del šio pasirinkimo, eilines dezutes, jokio istorinio testinumo
ir kam skelbt konkursą kur žmones balsuoja , o išrenka vistiek tą kuris mažiausiai balsų surenka

81. Tomas parašė:
Iš kur informacija, kad žmonės gali balsuoti, ką statyti investuotojui? Vertina tik pati komisija ir investuotojai iš to kas pasiūlyta.

82. to tomas parašė:
bastionunamai lt puslapyje buvo galima balsuoti , galite nueiti ir pats pamatysite, leidzia ir dabar jau isrinkus balsuot, tai labai keista

83. eziui parašė:
Bet komisija skelbia tai, ką vystytojai nori. Imitacija, ne konkursas, bet ne tau, ezy, tai pripažinti.

84. Anonimas parašė:
Labai gaila.Baisūs kubai.
Vėl dėžutės.
Konkursas kaip visada…

85. r„Atviros Klaipėdos“ turimais duomenimis, yra įtarimų, jog konkursą laimėjo pasiūlymas, kurio ir projektavimas, ir statybos galimai kainuos pigiausiai. parašė:
Tai kam skelbiat konkursą, jei vis tiek vienintelis kriterijus kuo pigiau?

86. Laimonas Bogušas parašė:
Skelbti galima kokį nori konkursą ? Blogiausia, kad dalyvių netrūksta net pačiomis negarbingiausiomis sąlygomis ? Architektams trūksta savigarbos, čia bėda.

87. Geriau nieko nedarykit parašė:
Vienintelis New Town padoriai atrodo, jei ne jis, tai geriau nieko nedarykit.

88. Tomas parašė:
Darys, nes investuotojas mokėjo didelius pinigus už šiuos sklypus. Laimėjo praktiškumas ir skandinaviškas variantas. Tikrai geriau turėti išvystytą teritoriją nei dykras miesto centre.

89. to tomas parašė:
panasu kad Tomas is laimejusiu architektu komandos, nes labai jau gina sita baisu projekta

90. Tomas anonimui parašė:
panašu, kad gyvenime vadovaujatės klaidingu įsivaizdavimu, kas jums panašu. Vargas šioks toks, kai sprendžiate apie tai neturėdami jokios informacijos apie asmenis ?
Neginu tikrai, bet man asmeniškai New town buvo pats negražiausias ir nesubrendęs projektas, skirtas tik tenkinti mūsų vaikiškas fantazijas apie vaikystės miestus. Apskritai iš teiktų projektų nei vienas nebuvo geras ir toks kuris patiktų labiau ir tęstų Kultūros fabriku, Ravelino namais pradėtą kvartalo užstatymą buvo Rebelde 14. Tai galit dabar pasidaryti išvadas, kad mano teiktas projektas buvo būtent Rebelde 14, bet, deja, nelaimėjau. Taika.

91. Ar parašė:
Ar panorės žmonės gyventi tuose kazimatuose ? Štai kur klausimas ?

92. Joris parašė:
Košmaras!!! Jei vystytojai pasirinko šį projektą, tuomet ne tik nutiesti Bastionų gatvę, bet ir tiltą pastatyti būtų privaloma! Gana teršti miestą, galvojant vien apie savo pinigines.

93. Gyventojas parašė:
Kaip ir sakiau iš karto laimes pats pigiausias su daug kvadratu projektas, kam reikia skelbti visokius konkursus???? Slykstus griozdas, kuris ne tik kad nepapuoš, bet sudarkys sia senamiescio puse. Tokius daugiabucius stato uzmiesciuose, bet ne centruose.

94. to tomas parašė:
kiek Bastionu namai pamokejo kad uz sita baisu projekta agituoji visaip?


Po AtviraKlaipėda.lt straipsniu „Bastionų namai“: ką siūlo architektai?
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/01/28/bastionu-namai-ka-siulo-architektai/

95. Rokas parašė:
Gluosniu Aikste turi daugiau erdves ir protinga gyvenamosios erdves isplanavima, primenancia kaima-bedruomene + namai neauksti, idomus, isskirtiniai ir labai primenantys Kopenhaga (visiskai tobula miesta), tai nenustebciau, kad sitas projektas butu Danu. Man labai patinka, kur jie ikomponavo i koncertu sale primenanti pastata (suprojektuodami ji salia senos irklavimo bazes) ir kad kelias skiria 2 skirtingu paskirciu erdves: gyvenamaja ir komercine.
New Town – tikrai grazus, bet pirmine reakcija sukelia ryskios vizualizacijos. Mano pastebejimu, namai per daug arti vienas kito ir labai auksti. Ten gyvenant nei sviesos gautum, nei privatumo, netgi siek tiek klaustrofobiska. Paziurekite daugiau projektu fotografiju https://bastionunamai.lt/vizijos/ , suprasite apie ka kalbu.
Beje, noreciau pastebeti, kad nelabai grazu publikuoti nevienoda konkurso dalyviu fotografiju skaiciu. Panasu, kad kazkas labai suinteresuotas ‘prastumti’ New Town. Labai neetiska.
Apart Gluosniu Aikstes ir New Town nera net ka ir apie ka komentuot. Kiti rajonai kaip kazkokie sablonai: copy/paste, be dvasios ir be charakterio (tikiuosi projektuotojai nesupyks).

96. Miestietė parašė:
Aš už „New town”

97. Eimantas parašė:
New Town net pasidare idomu kiek butai kainuos ?

98. Gyventojas parašė:
Galiu net neabejoti, kad bus panasus kvartalas i ka tik pastatytus Ravelino namus, gi is konteksto neissiskirsi. Daug aukstu, daug kvadratu, primityvi statyba, tada bus ir pelnas statytojams. O novatoriskesne ir modernesne architektura ne Klaipedos kaimeliui. Tikekimes bus geriau nei kemsynai miesto centre.

99. Andrius parašė:
Pažiūrėkit, kas projekto vystytojai ir iškart aišku bus, kad pasirinks kažkurį iš paskutinių dviejų….

100. Vytas parašė:
Tik new town.

101. Aušra parašė:
New town arba Gluosniai.

102. Anonimas parašė:
Labai tikiuosi, kad subtilumas ir aukšta architektūros kokybė nugalės. Tik už Pelenyno projektą – vizualizacijos nerėkiančios, nėra “margumynų”, bet tokius projektus dabar galima Amsterdame, Londone. Visa kita – žaidimai savo smėlio dėžėj.

103. Kristina parašė:
Pirksiu “New Town”, na o jei pigiau bus- Gluosnių alėja (nastalgija) tik gązdina statybos terminai, na gal išgązdins ir 1m2 kaina, bei visokie suvaržymai nors įsigyjame sau turtą, to nedaryk, taip negalima, jokio privatumo. Šiaip vieta bus labai graži, manau…….

104. Akivaizdu parašė:
Jeigu tie patys projektavoLEZa tai ten kelius jau pertvarko ir dar pertvarkys n kartų, tie avinai apie įvažiavimą ir išvažiavimą į iš LEZao negalvojo nei prieš 20 metų nei dabar, turbūt ir čia apie transportą nemąsto avinai

105. DM parašė:
New Town ispudingas tesiog…

106. DM parašė:
Gluosniu aikste irgi perfecy

107. Blemba parašė:
New Town atrodo įspūdingai.

108. Birutė parašė:
Už projektą “New Town”.

109. Nuomonė parašė:
man tai nei vienas nepatinka: per aukšti pastatai, per didelis tankumas ir aplamai, kaip šiai dienai, kokiu min. dešimtmečiu pasenę, neįdomūs darbai.

110. Joris parašė:
Balsuočiau už Gluosnius, New townas tik vizualizacijose ryškus, gal įspūdingas, realybėj gausis toks varganas, panašus kokį vietoj kino studijos planuojamas. Laukiu 6 pasiūlymo.

111. tomas parašė:
Projektas „New town”

112. Antanas parašė:
New Town. Ryškus nugalėtojas.

113. Anonimas parašė:
Man labai patinka New Town arba Gluosnių aikštė!!!

114. ASAS parašė:
As už New Town

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2021-04-13 / 16:32
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2021-03-15 / 22:16
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Eimantas
2021-03-09 / 03:30
Architektai ideju semesi gal is krematoriumu ar laidotuviu rumu. Demoralizuojanti slykstyne tas "Pelenynas"
4 Neskelbiama
2021-03-08 / 23:57
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama
2021-02-15 / 01:57
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama
2021-02-14 / 11:25
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama
2021-02-13 / 23:35
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama
2021-02-13 / 23:33
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama
2021-02-13 / 12:59
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama
2021-02-13 / 11:42
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama
2021-02-13 / 11:34
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama
2021-02-12 / 23:23
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama
2021-02-12 / 19:27
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama
2021-02-12 / 15:00
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama
2021-02-12 / 14:34
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama
2021-02-12 / 13:40
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama
2021-02-12 / 08:47
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Aleksej (Klaipėda)
2021-02-12 / 07:50
Miesto grožiui - pirmenybe, o ne biudžetiniams barakams.
19 Karina (Klaipėda)
2021-02-12 / 03:23
Nepatinka projektas. Klaipėdai reikia spalvu, o ne dar daugiau pilkumo.
20 Neskelbiama
2021-02-11 / 22:21
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama
2021-02-11 / 22:04
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama
2021-02-11 / 21:46
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama
2021-02-11 / 20:46
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama
2021-02-11 / 11:23
Kada šiame mieste bus atsižvelgiama į kokybę ir patrauklumą, grožį, praktiškumą, meilę savo miestui ir miestiečiams, o ne kaip padaryti viską kuo pigiau ir bet kaip? Klaipėda ir taip kenčia nuo neskaidrumo - nereikia dar vieno tokio objekto.
25 Kristina (Klaipėda)
2021-02-11 / 08:33
Pastaraisiais dešimtmečiais Klaipėda vystoma be jokios koncepcijos, tad nelabai suprantu kam miestui reikalingas vyr. architektas ir kur jis žiūri?.. Kodėl gražiausia ir prestižiškiausia uostamiesčio centro vieta turi virsti į gilų sovietmetį primenančius kūrinius? Kodėl mes negalime nors kartą nenusileisti Vilniui ir Kaunui sukurdami kažką unikalaus, įdomaus, išskirtinio? Ar šio konkurso komisija apskritai ką nors supranta apie architektūrinę estetiką? Panašu, kad ne... Protu sunkiai suvokiama,
26 Neskelbiama
2021-02-10 / 19:03
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama
2021-02-10 / 16:08
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama
2021-02-09 / 23:04
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama
2021-02-09 / 22:20
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama
2021-02-09 / 20:15
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas