Laisvė kariniam laivui "Sūduvis"


Parašų: 3
Paramos: 20.00 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Laisvės partijos Klaipėdos skyrius
  • Adresuota: Klaipėdos miesto savivaldybė
  • Kategorija: Kita

Valstybės dienos išvakarėse, Dangės upėje, prie Pilies tilto, prišvartuotas atitarnavęs karo laivas „Sūduvis“ (M52). Atsiradus peticijoms dėl laivo patraukimo į kitą vietą, norime suteikti klaipėdiečiams galimybę išreikšti savo pozicijas, kad dabartinė laivo vieta yra tinkamiausia. Karinis laivas „Sūduvis“ yra arti Memelio miesto, kuris yra urbanistinio dizaino, jauno verslo, avangardinių renginių, meno, jauno žmogaus ir verslo susibūrimo vieta. Šios erdvės epicentre rasite senų laivų ir kitų avangardinę nuotaiką kuriančių elementų.

„Pernai laivas baigė tarnybą ir buvo perduotas muziejui, kuris šį eksponatą atveria pritaikytą muziejinei ir edukacinei veiklai. Siekiame pristatyti laivo istoriją, misiją ir svarbą Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų tarnyboje“, – teigė O. Žalienė.

Karinis laivas „Sūduvis“ atsiranda kaip tik toje erdvėje, kur susilieja miesto kontrastai: jaukus senamiestis ir avangardinis, drąsus jaunas miestas.

Skatiname „super-estetus“ nepanikuoti, o drąsius ir nebijančius pasirašyti už laivo „Sūduvis“ prišvartavimą dabartinėje erdvėje šalia Pilies tilto, nes:
1. Laivas puikiai atitinka Klaipėdos dvasią - tai skirtingų laivų namai (nuo senovinių klasikos laivų, kuriais didžiuojamės, jachtos ir burlaiviai, katamaranai, keltai ir kita.
2. Minininkas - ne šiaip sau laivas, o dalyvavęs misijose ir Lietuvai daug daugiau nusipelnęs nei Meridianas, kuris yra tik gražus. :) Laivas „Sūduvis“ nuo pat tarnybos pradžios 1999 m. tapo vienu pagrindinių Lietuvos karinių jūrų pajėgų minų paieškos laivų. Tai buvo Priešmininių laivų diviziono laivas ir jame yra likusi visa su šia funkcija susijusi įranga: povandeniniai robotai, imitacinės minos, tralavimo įranga.
3. Karo laivas „Sūduvis“, Priešmininių laivų diviziono narys, nuo 2004 m. tapo nuolatiniu NATO pratybų dalyviu. Jis taip pat patruliavo Lietuvos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdė laivų-pažeidėjų sulaikymo, konvojavimo, paieškos, gelbėjimo ir kitas operacijas. Tad galima teigti, jog "Sūduvis" nusipelnė garbingos pensijos
4. Karinis laivas "Sūduvis" tai Lietuvos karinių jūrų laivyno simbolis ir pranešimas apie tai, kad tokį laivyną turime.
5. Senamiestis ir jo dydis daug reikšmingesnis, kad būtų paslėptas po vienu laivu.
6. Karinis laivas "Sūduvis" - muziejus, kuris vykdys edukacinę veiklą neturi būti slepiamas, o, anaiptol, matomas visiems svečiams.