Reikalinga ypatinga Lietuvos Respublikos politika Baltarusijos piliečių atžvilgiu


Parašų: 509
Paramos: 155.00 EUR


  • Autorius: Baltarusių bendruomenė Lietuvoje
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentas
  • Kategorija: Kita

Šiandien aukščiausiu lygiu Lietuvos politikai sako, kad tarp Rusijos ir Baltarusijos žmonių negali būti jokio skirtumo. „Baltarusija turi eiti viena greta su Rusija“, – sako prezidento vyriausiasis patarėjas nacionaliniam saugumui Kęstutis Budrys.
Mes, Baltarusijos žmonės, šiandien dėl įvairių priežasčių gyvenantys Lietuvoje ir mylintys Lietuvą, tokius pareiškimus laikome ne tik itin nesąžiningais, bet ir žalingais visam regionui.

Nuo 2020 metų Lietuva Baltarusijos demokratijai padarė daugiau nei visos kitos šalys.
Ji priėmė dešimtis tūkstančių Baltarusijos piliečių. Atkreipkime dėmesį – ir tai patvirtina JT ataskaita – humanitarinės paramos kreipėsi tik nedidelė dalis iš Baltarusijos pabėgusių represuotų asmenų. Daugelis žmonių persikėlė per darbo relokacijos mechanizmus; jie moka mokesčius į Lietuvos biudžetą.

Svarbus ir išskirtinis yra Lietuvos vaidmuo išsaugant baltarusių kultūrą, tame tarpe ir Baltarusijos teritorijoje: Vilniuje pasiekiamas švietimas baltarusių kalba, kurios šiuo metu Baltarusijos universitetuose ir beveik visose mokyklose nėra. Lietuvoje veikia nepriklausoma ir šalies viduje represuota Baltarusijos žiniasklaida, leidžianti Baltarusijos gyventojams gauti tikros informacijos apie įvykius Baltarusijoje ir pasaulyje. Lietuva tapo erdve, kurioje aktyvūs Baltarusijos žmonės gali sutelkti savo pastangas kovoti su Kremliaus remiamu Lukašenkos režimu ir padėti Ukrainai kovoje su Rusijos kariuomene.
Absoliuti dauguma šių žmonių padėjo Ukrainos žmonėms 2022 m. – tai patvirtina tyrimo rezultatai. Taip pat daugelio tyrimų rezultatai patvirtina, kad jau daug metų absoliuti dauguma Baltarusijos piliečių nenori, kad jų šalis prisijungtų prie Rusijos.

Pridurkime, kad Ukraina Rusijos piliečiams įvedė vizų režimą 2022 metų liepos 1 dieną,
bet neįvedė vizų režimo Baltarusijos piliečiams. Kalinausko pulkas kovoja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose; Ukrainos pusėje taip pat kovoja keletas kitų baltarusių grupuočių. i Tarptautinė žiniasklaida rašė apie Baltarusijos geležinkelių partizanų veiksmus prieš Rusijos karinės technikos judėjimą. Iniciatyva „Bielaruski Hajun“ kasdien skelbia pranešimus apie karinės technikos judėjimą Baltarusijos teritorijoje.
Mes neketiname nuvertinti tų Rusijos Federacijos piliečių, kurie šiandien bando pasipriešinti Putinui, pastangų ir sunkumų. Nenorime lyginti Baltarusijoje įteisintos mirties bausmės su nusikalstamomis žmonių žudynėmis Rusijos kalėjimuose. Tačiau Baltarusijos žmonėms vienu metu tenka susidurti ir su Lukašenkos diktatūra, ir su Rusijos imperija, kuriai vadovauja Putinas. Kremliui patogu, kad nesimatytų skirtumo tarp imperijos ir jos absorbuojamos teritorijos. Tačiau Vilniuje esantis kelio ženklas Minsko plente “Occupied by Kremlin“ rodo, kad Lietuva mato ir supranta šį skirtumą.

Nežinome tikrųjų priežasčių, kodėl Baltarusijos žmonių atžvilgiu susiformavo retorika „tokie pat kaip rusai“. Neseniai Seime svarstytas įstatymo projektas XIVP-2496(2) sukėlė nuostabą, nes siūlomi apribojimai nepaveiks nė vieno Lukašenkos rėmėjo, o bus nukreipti į tuos baltarusius ir baltaruses, kurie prieš daugelį metų nusprendė neturėti nieko bendra su jo režimu.
Bet daug labiau mums rūpi ne tas vienas įstatymo projektas, o esminė mintis, kad Lietuvos Respublikos politika Baltarusijos piliečių atžvilgiu taps identiška politikai Rusijos piliečių atžvilgiu. Ši tendencija gali tapti ne tik lemtinga Baltarusijos visuomenei, bet ir sukurti pavojingą precedentą demokratinės Europos erdvėje.

Ar Aliaksandras Lukašenka buvo pripažintas 2020 m. išrinktu Baltarusijos prezidentu, kokiu Rusijoje pripažįstas Putinas?
Ar Rusijoje žmonės sėda į kalėjimą už rusų kalbos vartojimą vietoje baltarusių, kaip Baltarusijoje už baltarusių kalbą?
Ar Baltarusijos kariuomenė žengė į Rusijos Federacijos žemę tam, kad ją užvaldytų?
Ar Lietuva atlieka išskirtinį vaidmenį išsaugant rusų kultūrą ir kalbą?
Ar Ukrainos valstybė prašė, kad dėl Rusijos Federacijos pradėto karo baltarusių vyrai ir moterys Lietuvoje nebebūtų skiriami nuo rusų?

Atsakymas į visus šiuos klausimus yra „ne“. Kodėl baltarusiai yra tokie patys kaip rusai? Lietuvos žmonės patys patyrė, kas yra imperinė agresija. Jeigu Lietuvos valstybė iš esmės atsisakys matyti skirtumą tarp Baltarusijos ir Rusijos piliečių, tai reikš, kad demokratinei Europos valstybei nebebus reikšmingi nei masiškiausi posovietiniai protestai už demokratiją 2020 metais, nei masiškiausios represijos Europoje po SSRS žlugimo, inicijuotos Kremliaus, nei partizaninis judėjimas prieš Rusijos imperinę agresiją, nei masinė savanorių parama Ukrainai. Ar tokią žinią Lietuva nori pasiųsti Baltarusijos žmonėms? Manome, kad taip nėra, ir raginame Baltarusijos ir Lietuvos žmones pasirašyti šį laišką.

Prašome ypatingo požiūrio į Baltarusijos piliečių teisinės padėties reguliavimą Lietuvos Respublikoje – vardan Ukrainos pergalės ir vardan būsimos demokratijos Baltarusijoje, kuri taps gera Lietuvos kaimyne.

Tekstas anglų ir baltarusių kalbomis https://docs.google.com/document/d/1aiqpjUkoPnSV4scuDfABW6Im8txPgfS8Qw2PYpggYoA/edit?usp=sharing

# Vardas Komentaras
1 Domantas (Kaunas)
2023-05-15 / 03:10
Tik aklas arba lietuviškas budulis gali nematyti skirtumo tarp baltarusių ir rusų! Palaikau. Pažįstu baltarusių, kurie gyvena Lietuvoje. Labai inteligentiški, malonūs, komunikabilūs ir įdomūs žmonės.
2 Dzmitry (Palanga)
2023-04-20 / 07:56
Ar gi žmonės, kas čia gyvena ir moka mokesčius, palaiko lukašenką? Tikrai ne. Palaikanti dalis gyvena baltarusijoje ir neketina turėti čia reikalų. Stop šovinizmas!
3 YURY
2023-04-19 / 22:53
Полностью согласен с петицией. Нельзя допустить дискриминации бе
4 Viachaslau
2023-04-19 / 09:38
Dear President! It has only been two and a half years since the civilized world, applauded the Belarusian Peaceful Protests!...We, Belarusians, went unarmed for half a year against the armed dogs of the Lukashenka regime, while the civilized world, expressing deep concern, continued, as if nothing had happened, to maintain the former economic ties with the criminal regime. Tens of thousands of Belarusians went through prisons, thousands continue to be imprisoned. Is we are equal to a bandits?!
5 Aliaksandr (Vilnius)
2023-04-14 / 18:49
Gerbiamе Prezidente! Man patinka Lietuva ir aš myliu Bielarusią. Nemaišykite demokratiniams bielarusiams su rusais! Ačiū Lietuvai
6 Andrej (Kaunas)
2023-04-14 / 16:50
I am married lithuanian, left Belarus for political reasons 12 years ago, I dont get why that discrimination coming but we move away with our businesses and children from their home. Жыве Беларусь. .!.
7 Igor (Vilnius)
2023-04-08 / 07:50
I'm concerned about Lithuania's proposed law that doesn't differentiate between Russians and Belarusians. As a Belarusian, my family and I had to leave our country and rebuild our lives multiple times. We lost everything in Ukraine due to frozen assets. We chose Lithuania for its understanding of the Belarusian situation. Instead of imposing blanket restrictions based on citizenship, I urge authorities to assess individuals on a case-by-case basis to avoid repeating our painful experiences.
8 Марина
2023-04-08 / 06:57
Беларусь не Россия. Беларусы не равно коллективный Лукашенко. Наладьте контроль исполнения за принятыми санкциями не формально, а по существу.
9 Uladzimir (Vilnius)
2023-04-07 / 20:58
teisė skaldo visuomenę. turime kovoti su nacionalizmu, o ne atimti iš nekaltų
10 Liudmila (Vilnius)
2023-04-07 / 20:01
Я покинула свою страну потому, что могла оказаться в тюрьме за борьбу против режима. Мы делаем много дел для борьбы против режима. Мы не руссские
11 Uladzimir (Vilnius)
2023-04-07 / 12:29
Baltarusijos visuomenė absoliuti dauguma yra sveika, laikosi Vakarų civilizacijos vertybių. Tokių žmonių, kurie palaikytų Rusijos pradėtą ​​karą, praktiškai nėra. Kol kas matome ką kita: baltarusiai priešinasi iš visų jėgų, rizikuoja savo laisve ir gyvybe.
12 Ekaterina
2023-04-07 / 10:06
Belarus is not Russia! Belarusians are against the war!
13 Aliaksandr
2023-04-07 / 00:38
Baltarusiai istoriškai ir kultūriškai yra europietiška tauta, tačiau kenčia nuo rusų okupacijos ir etnocido. Kai nepagrįsti kaltinimai nukreipiami į baltarusius, kurie aktyviai remia Ukrainą kovoje su bendru mūsų priešu, baltarusiai stebisi ir piktinasi. O mūsų bendrai pergalei baltarusiams reikia ir tarptautinio solidarumo bei paramos ginkluote. Be laisvos Baltarusijos nebus laisvos Ukrainos, o grėsmė Lietuvai išliks.
14 Pavel (Vilnius)
2023-04-06 / 22:43
Беларусы не рускіе і не Лукашенко!
15 Сяргей (Vilnius)
2023-04-06 / 21:50
Беларусы і рэжым Лукашэнкі гэта не адно і тое!
16 Ivan
2023-04-05 / 17:56
В большей степени беларусы заграничный это те, кто боролся с режимом и вынужден был бежать . Не нужно приравнивать нас к тем, кто учавствует либо поддерживает войну. Настоящий Беларус поддерживает Украину и всячески помогает материально или делом. Слава Украине и Жыве Беларусь
17 Bazhena (Vilnius)
2023-04-05 / 15:50
Please, don’t treat Belarusians as equals to Russians. Every single person who now lives in your beautiful country fought hard to regain freedom from dictatorship and oppression. And then had to leave their homes and beloved ones in search of safety and flexibility to fight on. Please, let us stay safe and act further.
18 Nadzeya (Vilnius)
2023-04-05 / 15:22
Belarusians who fight this lukashenko’s regime as well as the putin’s occupation can not be the same as aggressors. I believe you are able to see the difference.
19 Dzmitry (Vilnius)
2023-04-05 / 13:35
This petition does not divide Belarusians, and that is why I like it.
20 Andrei (Vilnius)
2023-04-05 / 12:20
Lukašenka nepripažistamas prezidentu nuo 2020 m., ir atstovauja ne baltarusių visuomene, o Kremliaus interesus. Baltarusijoje už baltarusų kalbą žmones eina į kalejimą, visus priverčia kalbeti tik rusų kalbą; Baltarusijos partizanai turi kovoti ir su Rusijos kariuomene Baltarusijoje. Rusams Rusijoje niekas už jų kalba negresia, ir Baltarusijos kariuomenes ten (kaip ir Ukrainoje) nera. Tai "Sankcijos turi buti identiški"? Kur logika?