PRIEŠ RINKLIAVŲ DIDINIMĄ JŪROS ŠVENTĖJE


Parašų: 133
Paramos: 45.00 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Audrius Danilevičius
  • Adresuota: Klaipėdos miesto tarybai, Klaipėdos miesto savivaldybės merui
  • Kategorija: Kita

Jūros šventė - svarbus kultūrinis renginys Klaipėdos miestui ir Lietuvai. Ji visad išsiskirdavo masiškumu, savo meninės programos, amatų bei meno mugės patrauklumu.
Bet “Jūros šventės” rengimo peripetijos nėra toks gražios kaip galėtų būti.
Nemalonus pavyzdys - Jūros šventės mugės organizavimas. Akivaizdu, jog organizatoriai (VšĮ „Klaipėdos šventės“) sėkmingai devalvuoja ir naikina gražią Jūros šventės mugės tradiciją. Gėdingai brangi prekybinių vietų kaina jau anksčiau išvarė daug originalių, unikalių meistrų, jaunųjų menininkų, studentų, amatininkų. Kantriausi lietuviškų produktų gamintojai ir tradicijų puoselėtojai bando išlikti, bet akivaizdžiai konkurencinę kovą laimi komersantai, įvežtinių prekių pardavėjai, perpardavinėtojai. Liūdna, bet kasmet mugė vis labiau praranda savo žavesį ir virsta į eilinį turgų.

Negana to, šiais metais organizatoriai ir taip nepadoriai dideles kainas už prekybinę ir paslaugų teikimo vietą, sumanė dar didinti 20-40% motyvuodami infliacija. Negebėdami realiai vertinti ekonominę situaciją, demonstruoja tik vadybinę nekompetenciją, trumparegiškumą ir godumą. Organizatoriai, siekdami užsigarantuoti savo finansinį gerbūvį ir komfortą be jokių skrupulų, nevaldomai naudojasi savo monopolija, negeba priimti kūrybiškų vadybinių sprendimų ir geba tik beprecedentiškai didinti rinkliavas.

„JŪROS ŠVENTĖS“ MUGĖS ORGANIZAVIME NEDELSIANT BŪTINA:
- Vertinant šiandieninę ekonominę, infliacijos ir recesijos įtakas, rinkliavos už prekybos ar paslaugų vietas turi būti mažinamos, o ne didinamos. Taip bus skatinami, palaikyti vietos gamintojai, paslaugų teikėjai, atsiras didenės galimybės dalyvauti pradedantiems, įdomiems, smulkiems amatininkams, menininkams.
Kainos už vietą turi būti logiškos, atitikti rinkos sąlygas, artimos panašaus lygio renginių kainoms (pvz. „Kaziuko mugė“, „Sostinės dienos“).
- Mugėje privalo dominuoti (apie 70%) 2x3m ploto prekybinės vietos, o ne 3x3m. Organizatoriai ignoruoja realius mugės dalyvių poreikius, dirbtinai stambina, kartu ir brangina vietas, priversdami mokėti už visiškai nereikalingą ir nenaudojamą plotą.
- Šventės organizatoriai privalo pamatuoti, subalansuoti savo poreikius, planus, o veiklą vykdyti tenkinant savo poreikius, o valdžios, institucijos atstovai turi ypatingai atidžiai, empatiškai ir atsakingai vertinti VšĮ „Klaipėdos šventės“ užmanymus, tvaraus ekonominio naudingumo, kultūrinio vertingumo, išliekamumo, finansinio, juridinio pagrįstumo, viešojo intereso aspektais.

# Vardas Komentaras
1 Vaiva (Panevėžys)
2023-06-26 / 16:30
Labai sunku pragyenti amatininkams paskutiniais metais. Labai padidėję mokesčiai ir išlaidos, sumažėjęs pirkimas.
2 Zoja
2023-06-21 / 22:59
Brangu . Paskelbiama mugė. Mes tã renginį padarome ir dar patys turime susimokėti :( Manau, kad mums turėtû mokėti, kad užpildome gatves šurmuliu.
3 Asta
2023-06-15 / 09:00
Tai smulkaus verslo naikinimas. Būtina žymiai mažinti rinkliavas.
4 Kristina
2023-06-14 / 21:46
Prieš didinimą, jau ir iki šiol buvo didelis mokestis paklausesnėse vietose, ne masinės gamybos prekėms neįmanoma užsidirbti
5 RAMUNE
2023-06-14 / 08:41
Kiek reikia prigamint gaminiu, kad tik susimoket uz muge? Ar yra kur logika?
6 Adelė (Klaipėda)
2023-06-06 / 16:28
Pasirašykim, nes kitaip tik verkšlent ir dūsaut galėsim.
7 Eglė
2023-06-06 / 13:22
Savivaldybės privalo rūpintis vietos tradicinių amatų išsaugojimu, plėtra ir populiarinimu, skatinti kūrėjų sukurtų tautinio paveldo produktų gamybą ir realizavimą, o ne juos žlugdyti.
8 Dalia
2023-06-05 / 20:43
Kainos neadekvačios šiųdienai.Kuom reiktų prekiauti,kad apsimokėtų?Apsurdo apsurdas.
9 Daiva
2023-06-05 / 16:44
LR Tautinio paveldo produktų įstatyme nurodyta: ,,8 straipsnis. Savivaldybių institucijos tautinio paveldo produktų valstybinės apsaugos srityje: 1) rūpinasi vietos tradicinių amatų išsaugojimu, plėtra ir populiarinimu, skatina vietos tautinio paveldo produktų kūrėjų sukurtų tautinio paveldo produktų gamybą ir realizavimą"
10 JUDITA (Vilnius)
2023-05-31 / 21:16
Labai brangu, nori smulkiuosius tautodailininkus išstumti iš rinkos