Dėl bankams pateikiamos informacijos


Parašų: 60
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Bronius Jurgilaitis
  • Adresuota: Lietuvos bankas
  • Kategorija: Kita

Paskutiniu metu Lietuvos bankai vis dažniau reikalauja konfidencialių privačių asmenų ir įmonių duomenų, paaiškindami tokios informacijos surinkimą „privalomosiomis KYC/AML procedūromis“. Nepateikus prašomų duomenų, bankai grasina užblokuoti sąskaitas ir sustabdyti operacijas. Neretai prašoma informacija yra komercinės paslapties pobūdžio arba tiesiog yra nepasiekiama (pavyzdžiui, prašant perteklinės informacijos apie užsienio komercinius partnerius, investuotojus ir kt.).
Prašome
a) Pateikti pilną asmeninės ir įmonės informacijos sąrašą, kurią Lietuvos įmonės ir piliečiai privalo pateikti bankams (kurie yra komercinės įmonės o ne valstybės institucijos).

b) Paaiškinti, per kokį laikotarpį bankų prašoma informacija turi būti pateikta ir kokias sankcijas gali taikyti bankai vėluojant arba pilnai/dalinai nepateikiant prašomos informacijos.

Aiškumo stoka KYC/AML procedūrų taikyme Lietuvos bankais sukelia stiprų nepasitikėjimą jų veikla, kur bankai bet kuriuo metu gali sustabdyti pavedimus ir užblokuoti sąskaitas.

# Vardas Komentaras
1 Saulius (Klaipėda)
2023-06-04 / 12:15
Peticiją reiktų išplėsti visiems tiems atvejams kai bankai nepagarbiai ir savanaudiškai elgiasi su klientais, pradedant paslaugų telefonu kokybe ir baigiant informacijos slėpimu ar naikinimu...
2 Edita
2023-05-29 / 10:59
Dažnas atvejis ir ne tik bankuose. Profesionali patirtis.