Uždrausti AM kategorijos "automobilius" Lietuvoje


Parašų: 14
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Matas Grigoslavas
  • Adresuota: Lietuvos Automobilių Kelių Direkcija
  • Kategorija: Kita

Kreipiuosi į LAKD, bei visus kitus eismo dalyvius.
Pagal VĮ, Regitros pateiktą informaciją jų puslapyje AM kategorija yra aprašyta taip:
"Mopedai* ir lengvieji keturračiai**.

Minimalus amžius, nuo kurio leidžiama įgyti teisę vairuoti – 15 metų.

* Mopedas – dviratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui), ar triratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

** Lengvasis keturratis – keturratė motorinė transporto priemonė, kurios masė (be akumuliatorių baterijų, jeigu tai elektros varikliu varoma transporto priemonė) be krovinio ne didesnė kaip 350 kg, didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), didžiausioji nominalioji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui)."

Aiškiai pateikta informacija, kad tokio tipo tr. priemonių maksimalus greitis 45km/h, tačiau vis dažniau pastebiu (ir tikrai ne tik aš vienas), kad tokio tipo "mašinėlės" važinėja magistraliniais keliais ~70-80km/h greičiu. Visų pirma tai yra nesaugu tokios tr. priemonės vairuotojui, nes jos lengvos, mažos ir sunkiasvorė mašina net lenkdama galėtų nuo sudaryto vėjo gūsio "sumėtyti" tr. priemonę ir ši išvažiuotų iš kelio nevaldoma. Visų antra tai yra pavojinga kitiems eismo dalyviams, šias tr. priemones (man net nesinori taip jų vadinti, bet deja...) vairuojantys asmenys yra nepilnamečiai moksleiviai, kurie be praktinio važiavimo, išsilaikę tik teorinį egzaminą ir pirmą kart važinėdami mieste kelia avarines situacijas, nesugeba tinkamai pasiparkuoti ir tinkamai išvažiuoti. Kad bent vairuoti tokią tr. priemonę manau reiktų bent 10h praktinio vairavimo su instruktoriumi.
Bet geriausiai būtų šias tr. priemones uždrausti Lietuvos keliuose, vien dėl to, kad jos neatitinka reikalavimų, kur leidžiamas greitis 45km/h ir važinėjimas tik mieste, kur 70-80km/h ir šiuo metu jaunuoliai su jomis į pajūrį važiuoja. Suprantama A1 kategorija, bet dauguma vos sulaukę 15 metų išsilaiko teoriją ir perkasi tas "dėžutes ant ratų" ir A1 net nesilaiko, kadangi teoriškai nereik, nes pagal dokumentus šios tr. priemonės yra vos 49cc, nors greičiai didesni nei priklauso.
Ačiū ir tikiuosi ši problema bus svarstoma.

# Vardas Komentaras
1 Antanas (Biržai)
2023-10-25 / 09:56
Visiškai pritariu, kadangi atsibodo, kai važiuojant į laukus su traktorium 55km/h greičiu, tie ablamuhai važiuodami 40 nesitraukia iš kelio.
2 Džinas (Kaunas)
2023-10-25 / 09:41
Kaune laksto kaip nuo grandinės paleisti, pas tuos vaikus dar nėra išsiugdęs pilnai savisaugos jausmas. Kaip galima išvis su tom dėžėm važinėti ir dar važinėti naglai. Jų ant kelio net nesimato normaliai. Man su sunkiasvore mašina juos lenkti yra baisu, nes neduok dieve vėjas ar tas vaikas susimėtys ir palys po ratais. O vežant 20 tonų tokią blusą sutraiškyti nėr ką veikt, o poto po teismus tampytis, kaip jūs nematėt ir vaiką užmušėt
3 Raimundas (Alytus)
2023-10-24 / 14:36
Nesamonė tikra dar ne lakas nuo tokių metų važinėti išvažiuodami iš mokyklų teritorijos dažnai net nepristabdo šauna lyg būtų jiems pagrindinis baisu sakyčiau
4 Titas (Kaišiadorys)
2023-10-16 / 09:21
Bazaras xp turi tai žinai apie ką rasai nereikia situ kibiru *** zjbl uzema tris vietas kur normalios mašinos telpa šitie kibirai ***