Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimas Allison Reed už nuopelnus Lietuvai


Parašų: 21
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Vaigaudas Zdančius
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai
  • Parašai renkami iki: 2025-09-01
  • Kategorija: Kita

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti Paremti

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos, skiriant 100% paramos šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas ir kt.). Nepasiekus šios ribos, parama bus skirta bendrai VŠĮ Peticijos veiklai.

Siūloma suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę JAV pilietei Allison Reed išimties tvarka, turint ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 str., Lietuvos Respublikos Pilietybės įstatymo 13,20 straipsniais.

Šia peticija siūloma paremti JAV pilietės siekį įgyti Lietuvos Respublikos pilietybę už ypatingus nuopelnus Lietuvai, nes ji savo veikla padeda stiprinti Lietuvos valstybingumą, jos galią bei autoritetą tarptautinėje bendruomenėje. Ypatingi nuopelnai akivaizdūs dėl A.Reed veiklos, t.y. sporto srityje, dailiojo čiuožimo šokių ant ledo disciplinoje, kuri kartu yra ir Olimpinė sporto šaka, rezultatų, pasiektų Europos dailiojo čiuožimo čempionate 2024m.sausio 13 dieną, reikšmingą dieną Lietuvos valstybei.
Kartu su Lietuvos piliečiu, Sauliumi Ambrulevičiumi iškovota labai aukšta prizinė 3 vieta yra istorinė Lietuvai. Tai aukščiausias šios lietuvių poros pasiekimas. Taip pat, 2023m. užimta 4 vieta, o tais pačiais metais Pasaulio pirmenybėse 7 vieta. Atletė garsina Lietuvą jau 7-erius metus būtent dėl to, kad ne tik su S.Ambrulevičiumi pastaruoju metu fiksuoja vis geresnius rezultatus, bet ir tampa vis žinomesni tarptautinėje sporto bendruomenėje kaip Lietuvos pora. Priešingai nei komerciniai ir privatūs kito sporto klubai, kurie didele dalimi yra išlaikomi Lietuvos viešųjų pinigų, sportininkai investuoja savo asmenines ir šeimos lėšas, kad galėtų treniruotis ir iškovoti medalius prestižinėse varžybose gaubiami Lietuvos vėliavos. Prie Allison Reed šviečia ne kita, o Lietuvos Respublikos valstybinė vėliava ir tai akivaizdus Lietuvos garsinimo pavyzdys visame pasaulyje. Aukšti rezultatai reprezentuoja Lietuvą iš teigiamos pusės ir kuria pozityvų įspūdį tarptautinėje bendruomenėje pirmiausia ne apie minėtus sportininkus, bet apie Lietuvos valstybę ir gerina jos prestižą.

Be to, sportininkai siekia aukščiausių sportinių tikslų ne dėl savanaudiškų paskatų, o dėl galimybės parodyti, kad Lietuva yra stipri valstybė, jos žmonės myli sportą, savo šalį, yra darbštūs ir atsidavę savo vykdomai veiklai. Tai atspindi sportininkų atsidavimas savo veikloje, nes nekeičia krypties ir toliau varžosi kaip Lietuvos sportininkai, įgyja teisę dalyvauti Olimpinėse žaidynės, kas yra aukščiausias sportininko pasiekimas, iškovoja papildomą vietą pasirodyti prestižinėse varžybose kitai Lietuvos porai dailiojo čiuožimo šokių ant ledo programoje. Tai ypatingi nuopelnai Lietuvos sportui.

Tuo tarpu, Lietuvos čiuožėjai neturi didelių galimybių treniruotis Lietuvoje, nes nėra pakankamų sąlygų, trenerių ir finansavimo, kad būtų galima pasiekti aukštų rezultatų, dėl ko neužauga stiprus jaunimas. Reikėtų džiaugtis ir padėkoti lietuve besijaučiančiai JAV, strateginės valstybės, Lietuvos saugumo garantijas teikiančios šalies pilietei už mūsų šalies reprezentavimą plačiajam pasauliui.
Deklaruojama, kad Lietuva yra globali, taigi, jeigu mes esame per silpni finansine ar organizacine prasme suteikti sąlygas augti sportininkams, Lietuvos pilietybę įgijusiems kraujo arba saulės teisės principais, neatmeskime draugiškos užsienio valstybės pilietės pagalbos plėtoti sporto šaką Lietuvoje ir neatimkime galimybės pasirodyti Olimpinėse žaidynėse iš Sauliaus Ambrulevičiaus.
Šio sporto specifika tokia, kad du čiuožėjai yra kaip vienas ir neįmanoma staiga pakeisti partnerio, kad būtų galima tinkamai reprezentuoti Lietuvą Olimpinėse žaidynėse. Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed yra Lietuvos pora, per daug metų yra susidirbę, bendrauja šeimomis, praleidžia daug laiko kartu, todėl A.Reed integruojasi į visuomenę, yra aukštos moralės sportininkai. Tai įrodo, nes negudrauja: nesudaro apsimestinės santuokos, nepriima kitų valstybių komercinių pasiūlymų už atlygį gauti pilietybes ir atstovauti konkrečiai valstybei, kuri tiesiog sumokėtų už atstovavimą varžybose, jog turėtų kuo aukštesnį rezultatą šalia savo vėliavos, o nuoširdžiai reprezentuoja Lietuvą, be to išsiskiria tarp konkurentų savo išvaizda, atletizmu, išskirtinėmis pasirodymų programomis, yra atpažįstami kaip lietuviai.

Lietuva dažnai deklaruoja, kad Olimpinės žaidynės yra svarbus įvykis, tačiau žiemos sportas nėra nei labai populiarus, nei yra pasiekta daug skambių rezultatų. Deja, aukščiausi pasiekimai užfiksuoti labai seniai ir lietuvio bei rusės (nedraugiškos, okupacinės Lietuvai valstybės pilietės) kuriai Lietuvos pilietybė suteikta apskritai be svarių argumentų. Taip pat, sukurtas kitas precedentas, kai pilietybė buvo suteikta kitai JAV pilietei čiuožėjai Isabella Tobias, kuri su Deividu Stagniūnu buvo pasiekusi taip pat žemesnius rezultatus nei dabartinė Lietuvos pora.

Pilietybės suteikimas Allison Reed nėra tik tam tikros sporto bendruomenės lūkesčių ar asmeninis interesų patenkinimas, bet kur kas daugiau, reiškiantis visai Lietuvai:
1. Atveria galimybę dalyvauti Olimpinėse žaidynėse geriausius rezultatus demonstruojančiai Lietuvos čiuožėjų šokių ant ledo porai.
2. Populiarina ne tik vieną ledo čiuožimo rūšį, bet ir apskritai visą sportą, o sportas Lietuvai yra strateginė sritis, žinant, kad didėja vaikų ir visos visuomenės nutukimas, prastėja sveikata, o istoriškai bet kurios sporto šakos, ypač Olimpinės, aukšti pasiekimai skatina visuomenę užsiimti sportu, tuo pačiu garsinti šalį.
3. Atveria kelią suteikti galimybę Lietuvai žiemos Olimpinėse žaidynėse, iškovoti aukščiausią pasiekimą Lietuvos istorijoje.
4. Moralinis Lietuvos įsipareigojimas asmenims, kurie ne žodžiais, o darbais įrodo atsidavimą ir meilę Lietuvai.
5. Lietuvos valstybei yra garbė, kad jos sūnų pasirenka didžios šalies dukra ir garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Šis pilietybės suteikimas yra daug daugiau nei tik teisinis reikalas, o ir jausminis, moralinis, kuriame telpa ne tik aklas Konstitucinės teisės taikymas, bet dviejų žmonių ir jų šeimų gyvenimai - dviejų žmonių, kurie be deramo atlygio reprezentuoja Lietuvą, įdeda daug beprotiškai sunkaus alinančio darbo, treniruočių, asmeninio gyvenimo sąskaita, kad vos per kelias minutes parodytų, ką moka geriausiai, mažų mažiausiai nusipelnė, kad būtų įvertinti ir parodytų geriausia, ką gali Olimpinėse žaidynėse. Tai dviejų žmonių viso gyvenimo darbo įvertinimas ir svajonės išsipildymas ne tik jiems, bet ir plačiajai sporto ir Lietuvos visuomenei, kurie nenori eilinį kartą patirti gėdos, kai Lietuvos delegacija yra nykiai maža Olimpinėse žaidynėse ir pasiekia neįkvepiančius rezultatus, nes tiesiog neturi sąlygų.

Padėkime atkreipti Prezidentūros dėmesį ir palaikykime Lietuvos sportininkus ir visą sporto bendruomenę. Bronzos laimėjimas yra ne tik apdovanojimas bet ir įkvėpimas visai Lietuvai, kad sunkiai dirbant, nenuleidžiant rankų, galima daug pasiekti; tai paskata augti visam Lietuvos sportui. Užtenka pamatyti, kaip reagavo publika Žalgirio arenoje ir kaip atsiliepė tarptautinė sporto bendruomenė. Žiūrovai sukūrė atmosferą, neblogesnę nei per krepšinio rungtynes, o tai irgi yra Lietuvos čiuožėjų nuopelnas. Neabejotina, jei ne Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus pasiekimai, ką tik įvykęs čempionatas nebūtų sulaukęs tiek susidomėjimo, o gal net ir nebūtų įvykęs.

Paremkime tuos, kas garsina ir myli Lietuvą!!!

Pasirašyti peticiją

Kiekvienas šiai peticijai paaukotas 1 EUR leidžia mums pasiekti apie 500 žmonių su peticijos žinute ir surinkti daugiau parašų. Paramą administruoja ne pelno siekianti organizacija VŠĮ "Peticijos". 100% paramos yra skiriama šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas).


      Jokios kitos informacijos nesiųsime