Prieš atliekų deginimo gamyklą, prieš vilniečių ir Vilniaus svečių sirgdinimą


Parašų: 192


  • Autorius: GEDIMINAS GEMSKIS
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Respublikos Prezidentas, Teismas,Vilniaus miesto savivaldybė
  • Kategorija: Kita

Bendramiestiečiai, Ilgaamžės istorinės Lietuvos sostinės gyventojai ir svečiai, kurie užsukate į Vilnių su įvairiais reikalais
Visi žinome, kad sveikata yra brangiausias mūsų turtas ir sveikatą turime saugoti ir turime teisę gintis, kad mūsų niekas nesirgdintų. Buvau susitikime Lazdynų seniūnijoje ,kai mes lazdyniečiai susitikome su UAB ''Cowi Baltic'' atstovais ,kurie vertina būsimos atliekų deginimo įmonės poveikį aplinkai,tai galiu pasakyti ,kad mačiau visišką neteisingumą ir verslininkų dominavimą dėl šito projekto. Kaip man pavyko sužinoti ,ta UAB ''Cowi Baltic'' yra surišta su ''Rubikonu'',kuris ir yra suinteresuotas dėl šio projekto įgyvendinimo.Mes lazdyniečiai, savo parašais aiškiai ir suprantamai išreiškėme savo valią ,kad nesutinkame ,kad ta atliekų deginimo gamykla būtų pastatyta.
Jie neturite jokios Teisės rizikuoti mūsų sveikata ir prieš žmonių valią įteisinti tą projektą. Juk Valdžios ir verslininkų vaikai ir anūkai irgi gi gyvena Vilniuje ,kas bus jei susirgs jie ar jūs , apgailestavimai bus beprasmiai ,reikia galvoti prieš projektą ,o ne po jo ir neekspermentuoti su gyvais žmonėmis ir gamta. Pasirinkta vieta netoli Lazdynų,Vilniaus pietvakariniame pakraštyje ,Jočionių g.13-netoli, kitapus Neries-Lazdynų, Lazdynėlių,Karoliniškių mikrorajonai, juose gyvena daugybė žmonių ir atkreipkite dėmesį būtent į tą pusę pučia vyraujantys vakarų vėjai, juk pagaliau pasimokykime ,nes sovietmečiu viską statė bet kaip ir bet kur ,neapgalvoję pasekmių ,paskui atsirasdavo ligos ir net nesuprasdavo tų ligų priežasties,o jos ir buvo sukurtos dėl žmonių neišmanymo ir neatsakingo darbo ,tesiog sovietinė valdžia žudydavo ir sirgdindavo žmones,nekartokime ir nedarykime tų beprotiškų klaidų.Taip pat teko girdėti,kad maždaug toje teritorijoje yra ir kitų aplinką teršiančių įmonių.
"Vilniaus savivaldybė šio nusikalstamo projekto netvirtins. Reikės su bendrovių "Rubicon group" ir "Vilniaus energijos" vadovais išsiaiškinti, kokius jie čia daro eksperimentus ir kodėl, net nepaklausę žmonių, bando prastumti šį projektą", - susitikęs su Lazdynų gyventojais pareiškė tuometinis Vilniaus vicemeras A.Štaras.
Jis tvirtino, jog miesto savivaldybė apie šį projektą nebuvo informuota. "Jį rengusi verslo grupė dirbo slaptai, "aplinkui", o juk miesto šilumos tinklai - tai savivaldybės turtas. Jis išnuomotas penkiolikai metų bendrovei "Dalkia", tačiau sutartyje nė žodžio nėra apie atliekų deginimą. Savivaldybė neleis, kad būtų nepaisoma nei jos turto, nei miesto gyventojų", - kalbėjo buvęs vicemeras.
Kaip teigė Tėvynės sąjungos frakcijos
Vilniaus miesto savivaldybėje narys Kęstutis Masiulis, bendrovė „Cowi Baltic“,
kuri tiria poveikio aplinkai studiją priklauso „Rubicon group“,
kuri yra vienintelė Regioninės atliekų deginimo gamyklos akcininkė.
Kokio objektyvumo aplinkos vertinimo galėtumėme tikėtis ?
Mes, pasirašiusieji čią peticiją reikalaujame, kad tos atliekų deginimo gamyklos nebūtų iš viso projekto numatytoje vietoje netoli Lazdynų ir apskritai netoli Vilniaus miesto. Tegul stato jie Turniškėse ar prie Seimo viešbučio, jei nori. Nes mes nesame bandomosios žiurkės ir turime teisę į gyvybę, sveikatą. Raginame Vilniaus miesto savaivaldybę, LR Seimą ir visokeriopą Valdžią neduoti verslininkams savivaliauti ir raginame ginti piliečių sveikatą ir interesus.Kai kurių aplinkos žalos vertinimo medžiagų Lietuvoje net negalima patikrinti, kadangi nėra prietaisų, be to tai yra verslas ir kainos už atliekų tvarkymą gali smarkiai išauugti. Nė žodžio Poveikio aplinkai vertinimo programoje nebuvo ir apie tai, kad būsimos atliekų deginimo pašonėje - Gariūnų turgus, kuriame šimtai žmonių.
"Tačiau teigiamus rodiklius niekais verčia daugybė neigiamų. Deginimo įmonės statyba trunka 3-5 metus, jai reikia didelių pradinių kapitalinių įdėjimų. Net geriausiomis aplinkybėmis tokia įmonė atsiperka labai negreitai, dažniausiai yra nuostolinga, todėl valstybė, imdamasi šio projekto, turėtų įsitikinti tokiu būdu gaunamos energijos būtinumu, visapusiškai ištirti objekto poveikį aplinkai", - patarė V.Katinas.

Deginti skirtoms atliekoms paruošti - džiovinti, smulkinti, maišyti su kokybišku kuru (akmens anglimis, mazutu), reikia papildomų energetinių sąnaudų. "Visų svarbiausia - atliekų deginimo įrenginiai - nekontroliuojami cheminiai reaktoriai, kurie patys tampa aplinkos teršimo židiniais. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, jie "gamina" pačias toksiškiausias medžiagas, išmetamas į atmosferą - dioksinus, furanus, fenilus ir kitus (apie 64 rūšių) beveik neyrančius organinius junginius.
Visi šie junginiai, tarp jų ir atliekoms būdingas nesudegantis benz-a-pirenas, yra kancerogenai, o dioksinai - stipriausi iš visų žmogaus sukurtų nuodų. Net Švedijoje deginimo įmonės pagal dioksinų išmetimą prilygsta visai metalurgijos pramonei ir autotransportui, o bendras toksinių medžiagų išmetimas į atmosferą iš vieno tokio įrenginio sudaro 25 proc. didelio miesto išmetimo", - vardijo mokslininkas Geologas, gamtos mokslų daktaras Vladas Katinas.

Nepamirškite pasirašyti kitas svarbias mano peticijas šiame tinklalapyje, juk taip galimai padėsite sau.
''Lazdynų baseinui nebus galo ''(nuorodos ''Visos peticijos'' ir ''Pilnas sąrašas'')
''Už naują, išmintingą ir sėkmingą Vilniaus Valdžią nuo 2008 m. spalio 12 d'' (mano nuomone tai svarbiausia peticija,nes beprasmiška kovoti su pasekmėmis, reikia šalinti priežastį, o priežastis šiuo atveju nekompetetinga, neprofesionali ir neatsakinga Vilniaus miesto Taryba'' )
Dėkoju visiems kurie pasirašėte ir pasirašysite mano peticijas.

Pagarbiai , linkėdamas Sėkmės, Sveikatos visiems ir sėkmingo, klestinčio sveiko Vilniaus miesto
Gediminas Gemskis





# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas