Dėl nepagrįsto pajamų mokesčio didinimo individualiai ir pagal autorines sutartis dirbantiems asmenims


Parašų: 100


  • Autorius: R.L ir U.V.
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas ir vyriausybė
  • Kategorija: Kita

[b]Dėl nepagrįsto pajamų mokesčio didinimo individualiai ir pagal autorines sutartis dirbantiems asmenims[/b]

Naujai išrinkta Lietuvos valdžia ketina suvienodinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą, t. y. panaikinti verslo liudijimus, o dirbantiems individualiai ir pagal autorines sutartis taikyti tokį pat mokesčio tarifą, kaip ir dirbantiems pagal darbo sutartį. Deklaruodama, kad siekia suvienodinti mokesčių mokėtojų teises, iš tiesų [b]valdžia ketina pažeisti vieną svarbiausių mokesčių principų – mokesčių teisingumą.[/b]
Vienas iš mokesčių teisingumo požymių yra jų ekvivalentiškumas („benefit principle“), kuriuo teigiama, kad mokesčių mokėtojai turi būti apmokestinami priklausomai nuo jiems teikiamų viešųjų paslaugų. [b]Gyventojų mokami mokesčiai turi būti proporcingi viešųjų paslaugų ir gerybių kiekiui, kurį jie gali gauti iš valstybės.[/b]
Norime atkreipti dėmesį, kad valstybė [b]Darbo kodeksu ir kitais susijusiais teisės aktais suteikia gausią apsaugą asmenims, dirbantiems pagal darbo sutartis.[/b] Šie teisės aktai numato, kad:
• Darbuotojo valandinis atlygis arba mėnesinė alga negali būti mažesni už nustatytą minimalųjį valandinį atlygį ir minimaliąją mėnesinę algą (LR darbo kodekso 187 str.).
• Darbdavys gali nutraukti darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių (LR darbo kodekso129 str.).
• Darbuotojui kasmet turi būti suteiktos ne trumpesnės nei 28 kalendorinių dienų trukmės kasmetinės atostogos, už kurias ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios, sumokamas jo vidutinis darbo užmokestis (LR darbo kodekso 165-177 str.).
• Už viršvalandinį darbą ir darbą naktį darbuotojui turi būti mokama ne mažiau kaip pusantro darbuotojui nustatyto valandinio atlygio (mėnesinės algos) (LR darbo kodekso 193 str.).
• Už darbą poilsio arba švenčių dieną darbuotojui turi būti mokama ne mažiau kaip dvigubai.
• Darbuotojo viršvalandinis darbas per dvi dienas iš eilės neturi viršyti keturių valandų ir šimto dvidešimties valandų per metus (LR darbo kodekso 152 str.).
• Darbuotojams turi būti suteikiamos nėštumo, gimdymo, vaiko priežiūros ir mokymosi atostogos (LR darbo kodekso 179, 180, 181 str.).
• Turi būti užtikrinta, kad darbuotojams bus nemokamai duodami darbui reikalingi įrankiai, prietaisai, specialūs drabužiai ir kitos individualios ir kolektyvinės apsaugos priemonės (LR darbo kodekso 219 str.) ir t. t.
Čia išvardyta tik dalis teisės aktų nuostatų, kuriomis valstybė saugo pagal darbo sutartį dirbančius asmenis. Dėl galiojančių teisės aktų ir dėl darbo specifikos nė viena iš šių apsaugos priemonių nėra taikoma individualiai ir pagal autorines sutartis dirbantiems mokesčių mokėtojams. [b]Jokie Lietuvos Respublikos teisės aktai nenumato, kad užsakovai privalo mokėti autoriams ir individualiai dirbantiems asmenims ne mažesnį nei nustatytą atlygį, turi apmokėti jų kasmetines atostogas, mokėti daugiau, jei darbas atliekamas poilsio dienomis, suteikti nėštumo, gimdymo, vaiko priežiūros ar mokymosi atostogas, nemokamai suteikti darbui atlikti reikiamas priemones ir pan. Todėl akivaizdu, kad dėl mažesnės valstybės teikiamos apsaugos individualiai ir pagal autorines sutartis dirbantys asmenys turi mokėti proporcingai mažesnį pajamų mokestį nei iš darbo santykių pajamas gaunantys asmenys.[/b]
Remdamiesi išvardintomis priežastimis, [b]reikalaujame, kad[/b] būtų atsisakyta ketinimų nepagrįstai didinti pajamų mokestį individualiai ir pagal autorines sutartis dirbantiems asmenims ir [b]neproporcingai dideliais mokesčiais nebūtų žlugdoma iniciatyvių ir kūrybingų Lietuvos piliečių veikla bei smulkusis verslas.[/b]

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas