Prabuskime, saugokime gamtą ir vertybes patys


Parašų: 190


  • Autorius: Romas Kiltinavičius
  • Adresuota: Krekenavos iniciatyvinė ir kovai už žmogaus teises atstovų grupės
  • Kategorija: Aplinkosauga

Į Lietuvos gyventojus, kuriems rūpi išsaugoti tautos vertybes ir žmones


KREIPIMĄSIS

2008 m. lapkričio 29 d.

Krekenavos regioninio parko statuso panaikinimo iniciatyvinė grupė pabrėžia, 2000 metų ratifikuotoje Europos kraštovaizdžio Konvencijoje atkreipiamas dėmesys į žmonių lūkesčius ir tos vietovės būties aspektus, žmonių gyvenimo kokybę, vietos gyventojų poreikius. Krekenavos regioninio parko teritorija yra intensyvios ūkinės veiklos rajone, kurioje ūkininkauja jauni, iniciatyvūs, kūrybingi ūkininkai Antanas Zopelis, Arvydas Povilaitis, Arūnas Krasauskas, Laisvūnas Valikonis, Saulius Račkauskas, Vytautas Adamkevičius ir kiti. Pradėtos kurti mikroįmonės. Ūkininkai, verslininkai ieško efektyvių būdų verslui vystyti įsisavinti ES struktūrinių paramų lėšas, gerinti vietinių žmonių socialinę bei ekonominę padėtį. Jiems ir visiems šios teritorijos gyventojams brangios jų tėvų ir protėvių žemės, tradicijos, kraštovaizdžio vertybės, mūsų, lietuvių tautos kultūra. Kiekvienas nori, kad aplinka būtų graži, kad jų ūkių, įmonių, kaimo bendruomenės ir visos Lietuvos prestižas kasdien didėtų. Mes Lietuvos Respublikos piliečiai ir mūsų tėvai kovojome už laisvę ir nepriklausomybę, mes patys, be biurokratinių tarnybų norime išsaugoti visa, kas mus supa. Ar gali būti abejingas žmogus savo tėvų ar savo paties pasodintam medžiui, pastatytam kryžiui, tekančiam upeliui.
Netenkina Valstybės Saugomų Teritorijų Tarnyba. Nuo ko ji saugo, ar mus pačius, nuo savęs pačių, ar tikisi mūsų sąskaita užtikrinti sau gyvenimą? Vietoj to, kad rūpintųsi reikalingomis tautai ir valstybei gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, jas saugotų, tvarkytų ir efektyviai naudotų, saugomų teritorijų tarnyba ir jos institucijos savo įstatymais, reglamentais užkerta visus kelius gyventojams ekonomiškai vystytis ir kurtis. Ar galima pasitikėti VSTT, jeigu mūsų akivaizdoje išpjauna šimtamečius medžius, statosi savo apartamentus (juk po tais medžiais pamatų nebuvo) kitiems to daryti negalima, bet regioninio parko direkcijai galima. Ūkininkas, norėdamas pasistatyti menkiausią pastatėlį turi aplankyti eile biurokratinių institucijų, daryti didžiules išlaidas ir tik po metų ir daugiau, sužinoti kad negalima, nors turi pasiruošęs medžiagas statybai. Kas turi atlyginti patirtus nuostolius dėl regioninio parko reglamento Laisvūnui Valikoniui, kuris neteko apie milijoną litų, Sauliui Račkauskui apie pusę milijono litų, Dainiui Virinui – du šimtus tūkstančius ir kitiems krekenaviškiams. Krekenavos miestelyje dalis gyventojų neturi kanalizacijos, ne visi turi vandentiekį. Tarša patenka per (neva) saugomą parko teritoriją į Nevėžį. Ar ne tuo pirmiausia turėjo rūpintis Krekenavos regioninio parko direkcija, o ne statytis kažkokius apartamentus, kuriais, tikriausiai, manoma vizualiai atitraukti dėmesį nuo labai mums brangaus statinio – Šv. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios.
Prof. P. Kavaliausko „Vakarų eksprese“ 2008-01-11 pasakyti žodžiai „netūri būti diktatūros, kad aplinkosauginis ekstremizmas yra negerai“. Tai kam kuriama didžiulė saugomų teritorijų sistema, daugybė kontrolės ir baudimo įrankių – parkų direkcijų, daromos didžiulės išlaidos tokiu sunkiu mūsų tautai ir valstybei metu. Mus, mokesčių mokėtojus, piktina, kad kada prašoma susiveržti diržus mokesčių mokėtojams, kuriami įvairūs įstatymai, koreguojami ir kuriami nauji planai, aktai, nenaudingi projektai, kurie visai nederinami su gyventojais, bendruomenėmis, savivaldybėmis. Seimo sudaryta Darbo grupė, vadovaujama Seimo nario J.Jaruševičiaus, turėjo suderinti saugomoms teritorijoms keliamus aplinkosauginius reikalavimus su savivaldybėm ir šių gyventojų interesais, bet baigiantis Seimo kadencijai, daugelis seimo narių šiame darbe nedalyvavo, viską nusprendė saugomų teritorijų tarnybos direktorė ponia Rūta Baškytė bei profesorius Paulius Kavaliauskas, kurio mintys ir siūlymai būna skirtingi. Lietuvos Savivaldybių Asociacijos siūlomos Saugomų teritorijų įstatymo pakeitimo projekto pataisos iš vis nebuvo svarstomos ir Saugomų teritorijų įstatymo pakeitimo projektas liko toks pat, išskyrus smulkius pataisymus.
Mes prašome naujai išrinktų Seimo narių šį Saugomų teritorijų įstatymo pakeitimo projektą naujos redakcijos XP-3451 2008.11.07, nepriimti, nes jis neatitinka parko gyventojų lūkesčių, toliau lieka tie patys suvaržymai, priespauda iš Krekenavos regioninio parko direkcijos pusės ir netobuli įsatymai, kurie kiršina vietinius gyventojus, žemina žmogaus orumą. Mes prašome leisti mums patiems saugoti krašovaizdį, kultūros vertybes, puoselėti tradicijas be VSTT prievaizdų.
Prašome visus atsiliepti į mūsų kreipimąsi, nelikti abejingiems žmogiškosioms vertybėms, biurokratams ir jų įstatymams, kad neįvyktų jog, prisidengę gražiais užmojais ir kitų atliktais darbais toliaus stabdytų paprastų kaimo gyventojų veiklą, juos paverstų paklusniais, o laikui bėgant pakartotų gražiausių mūsų šalies vietų „prichvatizavimą“ sau ir užseniečiams.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas