Dėl Vilniaus Energijos piknaudžiavimo


Parašų: 323


  • Autorius: Aras Skukauskas
  • Adresuota: LR Vyriausybė, Vilniaus m. savivaldybė, LR Prezidentūrą
  • Kategorija: Kita

Kreipimasis į LR Vyriausybę ir Vilniaus m. savivaldybę, LR Prezidentūrą,

dėl įmonės, galinčios esant ekonomikos krizei, įtakoti piliečių socialinę padėtį , tuo pačiu ir valstybės stabilumą ir nacionalinį saugumą.

Vilniaus žmonės tapo "Vilniaus energijos" darbuotojų, o gal ir savininkų nemokšiškumo ir godumo įkaitais. Kai praeitą kartą ši įmonė kėlė kainas apie 50 proc., teisinosi, kad nafta pabrango dvigubai. Kai dabar nafta yra atpigusi 2,5 karto, jie naudojasi kitais- dujų kainų argumentais. Visų pirma dujos nėra vienintelėjų naudojama žaliava. Antra,antra dolerio kursas nuo to karto, kai jie kėlė kainas, smarkiai nukrito.

Tai parodo, kad "Vilniaus energijos" akcininkai turi viziją tik pelnytis iš einamųjų piniginių srautų, juos pavertus grynuoju pelnu finansuoti akcininkų savo kitas veiklas. Viena iš jų yra "Ozo" verslo zona (beje būdama faktiškai valstybės nuosavybė, A.Zuoko administuojamos savivaldybės praktiškai neatlygintinai perleista privatiems juridiniams asmenims), kurioje statybų finansavimas ir būsimas rentabilumas, o kartu ir galimybė finansuoti bankų skolintomis lėšomis dabar strigo. Todėl, norint užtikrinti verslo sėkmę, akcininkai siekia bet kokia kaina užsitikrinti pajamų šaltinį iš savo valdomų įmonių resursų. Patogiausia tam yra panaudoti "Vilniaus energiją", nes čia apyvartiniai srautai- didžiausi.

"Vilniaus Energija" šiomis dienomis per žiniasklaidą skelbia, kad artėja bankroto būklė. Prašau Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės atsakingų skyrių pareigūnų, kad bankroto procedūros būtų įvykdytos kuo greičiau, o įmonė nacionalizuota ir atiduota efektyviai valdyti Vilniaus municipalinei valdžiai.
"Vilniaus Energijos" veikla ne kartą po privatizacijos parodė, kad jų savininkai nėra suinteresuoti vykdyti pagrindinės veiklos vystymą ir prigimtinę įmonės misiją. Investicijos pagrinde buvo nukreipiamos ne į veiklos racionalizavimą, šilumos tinklų infrastruktūros atnaujinimą, alternatyvių energijos šaltinių įsisavinimą, o į korumpuotos dirbtinai lojalizuojamos administracijos išlaikymui, grynojo pelno generavimui, akcininkų draugų įmonių, pasilinksminimo renginių rėmimui, savireklamai, naujų automobilių pirkimui ir pan. Pavyzdžiui, šiuo įmonei ir valstybei sunkiu laikotarpiu administracijos darbuotojams išmokamos iki 140 000 Lt siekiančios algos.

Kaip pilietis, Vilniaus gyventojas, visuomenės atstovas esu pasipiktinęs, kad šis miesto gyventojus aptarnaujantis verslas (beje, turintis monopolinį statusą) yra atiduotas į viešai susikompromitavusių, korupcija, kriminalinio ir administracinio pobūdžio nusikaltimais verslininkų, pagarsėjusių ir agresyviu lobizmu, rankas. Reikalauju, kad bankroto procedūros būtų inicijuotos ir atliktos kuo operatyviau, kartu sukuriant darbo grupes tyrimui dėl finansinio piknaudžiavimo, aplaidumo, korupcijos ir kitų galimų nusikalstamų faktų atlikti. Tai būtina siekiant, nebūtų ir toliau dramatiškai aštrinama socialinė padėtis visame Vilniaus mieste, o kartu ir valstybėje.

Kartu reikalaujame kompetentingų institucijų itin akylai tirti bei stebėti praeities ir dabartinius Vilniaus Energijos ryšius su Valstybine kainų komisija, kurie praeityje leido nepagrįstai išpūsti šilumos kainas.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas