Lietuvos žmonės prieš LEO


Parašų: 0


  • Autorius: Artūras B.
  • Adresuota: Europos Parlamentas, Europos Komisija
  • Kategorija: Valdžia ir politika

PETICIJA
EUROPOS BENDRIJŲ KOMISIJAI


AB VST (Vakarų skirstomieji tinklai) privatizavimas. 2003 m. "Vilniaus prekybos" devynių fizinių asmenų grupės konsorciumas UAB "NDX energija" pasirašė 77 proc. akcijų paketo privatizavimo sutartį. Valstybės akcijų paketas buvo parduotas už 539,8 mln. litų.
Po privatizacijos VST turtas buvo pervertintas ir įvertintas apie 2,75 mlrd. Lt , šiuo pagrindu buvo padidinta elektros kaina vartotojams ir "NDX energijos" akcininkai per kelis metus išsimokėjo 800 mln. litų dividendų, neinvestuodami į bendrovės ūkį.

LEO LT steigimas. 2008 m LEO LT, AB įstatinis kapitalas 7 139 786 000 Lt
Akcininkai:
1. Lietuvos Respublikos Vyriausybė: 61,7% (įnašas: AB „LEN“(2 455 134 768 Lt), AB „RST“ (1 949 804 693,55 Lt))
2. UAB „NDX Energija“: 38,3% (emisiją apmokėjo AB „VST“ akcijomis, kurių turėjo 97,0995% (3 610 159 vnt.), kur vienos akcijos kaina 757 Lt. ir bendra paketo kaina - 2 734 346 538 Lt.)

Tokiu, neskaidriu ir žalingu visiems Lietuvos piliečiams, būdu 38,3% viso Lietuvos Respublikos energetikos ūkio atsidūrė privačioje nuosavybėje.

Esame įsitikinę, kad tokios monopolinės struktūros sukūrimas prieštarauja Europos Sąjungos viešųjų pirkimų, laisvo kapitalo judėjimo, įmonių sujungimo taisyklėms, direktyvoms ir reglamentams.

Lietuvos Respublikos Seimas, Prezidentas ir Vyriausybė turi nedelsiant imtis veiksmingų teisinių priemonių, kad valstybės finansams didelę žalą padaręs nacionalinės energetikos sandoris steigiant LEO LT, dėl kurio neteisėtumo vienu ar kitu aspektu yra pasisakęs Konstitucinis Teismas ar kiti teismai, būtų pripažintas niekiniu ir valstybei būtų kuo greičiau gražintas šiuo sandoriu perleistas turtas ir atlyginti valstybei padaryti nuostoliai.

Šia peticija atkreipiame Europos Parlamento, Europos Komisijos ir jos Generalinių Direktoratų atsakingų asmenų dėmesį į Lietuvos Respublikos piliečių protestą prieš LEO LT sandorį, tuo pačiu raginame ir prašome:

1. Paraginti Lietuvos Respublikos valdžios institucijas neatidėliotinai paruošti ir priimti įstatymą, kuriuo LEO LT įsteigimo sandoris būtų pripažintas niekiniu, atsižvelgiant į visuomenės protestą.
2. Kuo skubiau užbaigti ir pateikti Europos Komisijos oficialų sprendimą dėl anksčiau pateiktų skundų ir paklausimų dėl VST privatizavimo ir LEO LT steigimo.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas