Amens bankroto įstatymas


Parašų: 0


  • Autorius: Lolita Ražinskaite
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Jei bus nugalėtas finansinių institucijų pasipriešinimas, patyrę nesėkmių žmonės nebus „suvalgyti“ — gavę neišdildomą pamoką, galės pradėti gyvenimą iš naujo.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, įstatymo projekto tikslas — apsaugoti nemokų fizinį asmenį nuo nuskurdimo ir atkurti jo mokumą. Teikiamu projektu siekiama reglamentuoti fizinių asmenų, tarp jų — teisės aktų nustatyta tvarka užsiimančių verslu, bankroto procesą.

Projekte numatyta, kad bankroto procesas galėtų būti pradėtas tik pagal fizinio asmens pareiškimą ir tik tuo atveju, kai fizinis asmuo negali įvykdyti kreditorių reikalavimų, kurie yra didesni kaip 12 minimalių mėnesinių algų (9 600 litų neatskaičius mokesčių).

Pradėjus bankroto procesą būtų sudaromas fizinio asmens mokumo atkūrimo planas ir kreditorių reikalavimų patenkinimo bei kitų išlaidų apmokėjimo grafikas. Kol šis įstatymas nepriimtas, skolų lavina, kaip jau rašėme, apaugusi dar ir išieškojimo išlaidomis, paskui žmogų gali vilktis nors ir visą gyvenimą bei iš esmės jį ir jo šeimą „išmesti“ iš visuomenės, kartais net visai be jo tiesioginės kaltės, o dėl susiklosčiusių aplinkybių.Nors Asmens bankroto įstatymas galioja daugelyje Europos Sąjungos šalių, tokį turi priėmusios kaimynės Latvija ir Estija, Lietuvoje bankrutuoti kol kas gali tik juridiniai asmenys.

Lietuvoje Fizinių asmenų bankroto įstatymo koncepcija parengta jau kelerius metus, apie ją pradėta kalbėti jau 2007-aisiais, per patį skolinimosi bumą, ji jau du kartus buvo siųsta derinti suinteresuotosioms institucijoms, kol štai pagaliau pasiekė Seimą.

Fizinių asmenų bankroto įstatymas mūsų šalyje sunkiai skinasi kelią ne tik dėl finansinių sluoksnių pasipriešinimo (bankų atstovai sako, kad įstatymas gali būti priimtas, bet ne dabar; o kaip tik dabar jo labiausiai ir reikia), bet ir dėl visos visuomenės egzistencinės nuostatos — prisidirbai ir kentėk.


# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas