Greitosios medicinos pagalbos genocidui – NE!


Parašų: 0


  • Autorius: Vytautė Venčkauskienė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentei
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Greitosios medicinos pagalbos genocidui – NE!

Vyriausybės nutarimų suvienodinti darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę ir atostogas iki 36 kalendorinių dienų per metus visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms pataisas nuo spalio 1 d. labiausiai pajus rizikingų profesijų medikai. Ypač tai aktualu greitosios medicinos pagalbos (toliau-GMP) darbuotojams, kurių iki šiol savaitinė darbo laiko trukmė buvo 36 val., o atostogos - 42 dienos.
Vyriausybės nutarimas sumažinti vienam litui prilygintą gydymo balą iki 89 centų, o vienai GMP brigadai aptarnaujamų gyventojų skaičių mieste padidinti 2 tūkstančiais, kaimo vietovėse - 3 tūkstančiais, ir prailgėjanti dabo savaitė neišvengiamai sutrikdys GMP tarnybų tinkamą savo funkcijų vykdymą..
Susidariusią situaciją dauguma GMP tarnybų mėgina spręsti mažindamos darbuotojų skaičių, darbo krūvį, skatindamos darbuotojus eiti nemokamų atostogų ar mažindamos atlyginimus.Tai reiškia, kad mažėja išvažiuojamųjų brigadų skaičius, vienai GMP brigadai tenka aptarnauti vis didesnį pacientų skaičių, darbuotojai už intensyvesnį darbą gauna mažesnį atlygį.
Suprantame, kad finansinė krizė visoje Europoje neišvengiamai paliečia ir mūsų šalies sveikatos apsaugos sistemą, todėl pritariame SAM ministro teiginiui, kad gydymo įstaigos turėtų pakentėti plėtros prasme, tačiau paslaugų kokybė ir pacientas negali nukentėti. Deja, drastiški sprendimai „apkarpyti“ GMP tarnybų finansavimą, GMP tarnybų darbuotojų atostogas (kaip ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų), o aptarnaujamų pacientų skaičiaus didinimas vienai GMP brigadai ir darbo savaitės ilginimas pirmiausiai atsilieps pacientams teikiamų paslaugų kokybei, nes aukščiau minėti Vyriausybės sprendimai neleidžia įvykdyti pagrindinio GMP tarnybos uždavinio – laiku pradėti teikti būtinąją medicinos pagalbą įvykio vietoje sergantiems arba sužeistiems asmenims ir, esant indikacijų, skubiai juos nugabenti į stacionarinę asmens sveikatos priežiūros įstaigą, todėl Vyriausybės sprendimų taupyti „efektyvumas“pirmiausiai pasireikš tuo, kad, sumažėjus išvažiuojamųjų brigadų skaičiui, bus nespėjama laiku atvykti pas pacientus, kurių gyvybės išsaugojimui gali būti svarbi kiekviena uždelsta minutė.
Pasaulyje, siekiant išsaugoti žmogiškuosius išteklius, yra gerinamos darbuotojų sąlygos, socialinės garantijos, deja, tokie Vyriausybės sprendimai sukels žmogiškųjų išteklių - sveikatos priežiūros specialistų „nutekėjimą“ į užsienį, į kitas darbo rinkos sferas, o pasilikusiems ir toliau dirbti GMP tarnybose prailgėjusi darbo savaitė ir trumpesnės kasmetinės atostogos didins profesinį stresą, kuris yra ne tik kad neatsiejama GMP tarnybų darbo dalis, bet ir pats didžiausias, lyginant su medikų, dirbančių kitose srityse, nes mes, GMP tarnybų darbuotojai, esame pirmieji įvykio vietoje (gaisrų, autoįvykių, skendimo ir kt.), esame neapsaugoti nuo netikėtų psichinių ligonių ar agresyvių asmenų išpuolių, galimybės užsikrėsti infekcinėmis ligomis (iš jų ir AIDS), rizikos pačiam GMP ekipažui patekti į autoįvykį. Pas pacientus vykstame, nepaisant oro sąlygų, paros laiko, ar kelio dangos kokybės. Radę pacientą gyvybei grėsmingos būklės, turime nedelsiant nustatyti tos būklės priežastis ir imtis veiksmų stabilizuoti paciento gyvybines funkcijas. Štai čia mes ir vėl susiduriame su maksimalia psichologine įtampa, nes turime minimalią įvykių kontrolės galimybę (dažnai nežinome paciento ekstremalios būklės priežasčių, neturime diagnostikos ir kitų specialistų konsultacijos galimybių), o atsakomybė mums „užkrauta“ maksimali, (atsakome už žmogaus gyvybę). Moksliniais tyrimais taip pat yra įrodyta, kad didžiausią įtampą patiria darbuotojai, dirbantys pagal iškvietimą į ekstremalią situaciją; dirbantys kintančiu grafiku. GMP tarnybų darbuotojų patiriamas nuolatinis stresas skatina daugybės lėtinių somatinių ligų išsivystymą. Manome, kad GMP tarnybų darbuotojams, kaip kad ir dirbantiems VRS sistemoje turėtų būti paankstintas pensinis amžius.
Vyriausybės vykdoma „taupymo“ ir sveikatos sistemos reforma akivaizdžiai neatitinka Pasaulio Banko rekomendacijų stiprinti pirminės sveikatos priežiūros grandį. Manome, kad finansavimo „karpymas“ GMP tarnybas gali privesti prie bankroto. Ne paslaptis, kad Sveikatos apsaugos ministerija jau turi konkretų danų įmonės „Falck“ pasiūlymą steigti bendrą privataus ir nacionalinio kapitalo greitosios medicinos pagalbos įmonę. Tikėtina, jog aukščiau minėtais Vyriausybės sprendimais stengiamasi kiekvienam piliečiui priklausančią GMP skubią ir neatidėliotiną pagalbą kuo greičiau atiduoti į privačias rankas. Ar neatsitiks taip, kad dabar priiminėjami Vyriausybės sveikatos priežiūros sistemos „karpymo“ ir „reformos“ sprendimai po kelių metų susilauks Leo LT likimo ir bus pavadinti korupciniu sandoriu?

Mes, GMP darbuotojai, atsižvelgdami į netinkamus LR Vyriausybės nutarimus, kurie pablogins pacientams būtinos ir skubios pagalbos prieinamumą ir kokybę ir vildamiesi, kad sveikata ir gyvybė, žmogiškieji ištekliai net ir mūsų valstybėje yra didžiausia vertybė, kreipiamės į Jus, gerb. Prezidente Dalia Grybauskaite, vildamiesi, kad Jūsų galioje yra:
1. Sugrąžini ankstesnįjį GMP gydymo paslaugos balą (1lt);
2. Palikti GMP tarnybų darbuotojams savaitinę darbo laiko trukmę 36 val. ir kasmetines atostogos - 42 dienas.

Mes, žemiau pasirašę asmenys, esame PRIEŠ Greitosios medicinos pagalbos genocidą !

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas