Šalaševičiūtės nusikalstamam neveikimui - ne


Parašų: 0


  • Autorius: M.Šaduikis
  • Adresuota: Lietuvos respublikos seimas
  • Kategorija: Kita

Naudodamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucijos laidojama peticijos teise kiekvienam piliečiui ar jų grupei išreikšti savo nuomonę reiškiame nepasitikėjimą Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga (toliau VTAK) ir jos vadove Rimante Šalaševičiūte. Teigiame, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus veiklą galima charakterizuoti terminu – nusikalstamas neveiksnumas.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierius, kaip Seimo nutarimu skiriamas valstybės pareigūnas, atlieka vaiko teisių apsaugos padėties Lietuvoje stebėseną, teisės aktų, susijusių su vaikais, analizę ir taikymo praktikos vertinimą, individualius tyrimus dėl vaiko teisių ir jo teisėtų interesų pažeidimų; reikalauja aktyvesnio ir efektyvesnio, o ne formalaus požiūrio į darbą bei pareigas vaikų atžvilgiu; teikia rekomendacijas bei pastabas dėl nepakankamo dėmesio vaiko teisių ir jo teisėtų interesų užtikrinimui, apsaugai ir gynimui; inicijuoja diskusijas įvairiais vaikus liečiančiais klausimais, siekia suteikti svarbesnę vietą politikoje klausimams, susijusiems su vaikais.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierius yra ypatinga teisinė institucija, kurios negalima priskirti nė vienai iš trijų valdžių. Vienas iš pagrindinių Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus institucijos bruožų yra tai, kad ji neturi ir nenaudoja valstybinės prievartos priemonių ir jos rekomendacijų įgyvendinimas užtikrinamas vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus autoritetu. Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus priimami rekomendaciniai sprendimai yra autoritetingos ir nešališkos išvados, kurių tikslas ne bausti asmenis, pažeidusius vaiko teises ir teisėtus interesus, o užkirsti kelią šiems pažeidimams, atkreipiant asmenų dėmesį į priimtus sprendimus, jų veiksmus (neveikimą), nustatyti vaikų teisių ir jų teisėtų interesų pažeidimų priežastis ir galimus problemų sprendimo, pažeidimų pašalinimo (išvengimo) būdus.
Realybėje – ši institucija yra butaforinė, iš tikrųjų nieko neveikianti, o tik “pasyviai stebinti ir rekomenduojanti”. Skundų tyrimas yra tik formalus jų darbo imitavimas, o jeigu tuo metu vyksta civilinės bylos teisme (pav. skyrybos arba vaiko gyv. vietos nustatymas, kurių nagrinėjimas paprastai užtrunka labai ilgai), tai VTAK skundų tyrimas sustoja, o vaikų teisės tuo metu niekam nerūpi, (kol bus išnagrinėta civilinė byla), ir galutinis rezultatas formaliai nieko nelemia, nes VTAK išvadas niekam nėra privalomos.
Prisidengus Vaiko teisių ir gerovės gynimo lozungais, iš tikrųjų nieko nedaroma arba darbas tik imituojamas (paprastai skundai tiriami daugiau kaip metus), ginamas ne pats vaikas, o pataikaujama vienam iš vaiko tėvų (dažniausiai motinai), paminami įstatymai, bereikalingai delsiama, tuo sukeliant dar sudėtingesnę situaciją nei ji jau yra. Tokiame neveiksnume ir delsime, bei biurokratiniuose atsirašinėjimuose, laimėtojų nėra. Pralaimi visi, o labiausiai nukenčia vaikai, kurių teises VTAK kontrolierė R.Šalaševičiūtė “gina”. Jos kompetenciją ir dviveidiškumą mes matėme liūdnai pagarsėjusioje ir nepamirštoje M.Rinau byloje, apie tai liudija ir paskutiniai jos pareiškimai ir šių dienų įvykiai su D.Kedžiaus dukra.
Apie vaiko teises daug rėkiama tada, kai tai populiaru ir naudinga, garsia retorika reikalaujama nenuskriausti jų auklėjant. Tuo tarpu, kai iškyla reali problema, kai daugiau kaip metus konkretus žmogus visur kelia klausimą dėl tikro ar tariamo vaiko teisių pažeidimo arba seksualinio išnaudojimo, nė viena tarnyba nesugeba niekuo padėti. Vaikų problemos naudojamos tik viešiesiems ryšiams.


Mes, žemiau pasirašiusieji, esame susidūrę su Vaiko teisių apsaugos tarnyba (toliau VTAT) ir VTAK nusikalstamu neveiksnumu. Todėl prašome:

1. Nušalinti VTAK kontrolierę R.Šalaševičiūtę nuo užimamų pareigų.
2. Panaikinti VTAK, jos funkcijas perduodant Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
3. Vietoj dabartinių VTAT kiekvienoje savivaldybėje įsteigti Šeimos Mediacijos Centrus, kurie galėtų tarpininkauti tėvams sprendžiant iškilusius nesutarimus šeimoje, kad kaip įmanoma būtų išsaugota šeima, o jeigu skyrybos neišvengiamos, tai darytų viską, kad nenukentėtu vaikai (esant reikalui ikiteisminiame etape galėtu nustatyti vaiko gyvenamąją vietą ir spręstu kitus vaikų teisių apsaugos klausimus)

Visus, kurie sutinka su aukščiau paminėta peticija siūlome nukopijuoti tekstą ir siųsti šią peticiją elektroniniu paštu šiais adresais: (galite ir daugiau)

1) LRS - [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] , [email protected]
2) TM - [email protected]
3) VTAK - [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas