Dėl žurnalo „Liaudies kultūra“ išlikimo


Parašų: 0


  • Autorius: Dalia Urbanavičienė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas, Kultūros ministerija
  • Kategorija: Žiniasklaida

„Liaudies kultūros“ žurnalas leidžiamas jau 21 metai. Įsteigtas 1988 m., dar sovietmečiu, šviesiosios visuomenės pastangomis, žurnalas suvaidino didžiulį vaidmenį gaivinant nacionalinę savimonę ir padarė reikšmingą įtaką Atgimimo sąjūdžiui. Steigėjas ir leidėjas – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos liaudies kultūros centras. Apimtis – 10 sp. l., periodiškumas – 6 nr. per metus, kas du mėnesiai.. Elektroniniai žurnalo variantai skelbiami LLKC svetainėje www.llkc.lt; žurnalas jau tapo pasaulinės žinijos dalimi: jo publikacijos skelbiamos Lietuvos mokslinėje elektroninėje bibliotekoje www.elibrary.lt, tarptautinėje duomenų bazėje EBSCO publishing: Humanities International Complete; Humanities International index; Literary Reference Center (el. adresas: www.epnet.com) Svarų indėlį „Liaudies kultūros“ publikacijos sudaro Lietuvoje sukurtoje ir toliau plėtojamoje tarptautinėje mokslinėje duomenų bazėje LITUANISTIKA.
„Liaudies kultūra“ – prestižinis etnologijos ir tradicinės bei šiuolaikinės kultūros žurnalas, pasižymintis itin plačiu akiračiu ir gebėjimu lanksčiai derinti etnologinius tradicinės kultūros tyrinėjimus su šiuolaikinės etninės kultūros raidos analize, į nagrinėjamų temų lauką darniai suvesti tiek senovės baltų palikimo tyrimus, tiek sovietmečio ir šių dienų liaudiškos kultūros realijas, tiek pasaulinio garso teoretikų publikacijas.
„Liaudies kultūra“ yra tapusi tarpžinybiniu leidiniu, suburiančiu akademinę visuomenę – mokslininkus ir studentiją, kultūros ir švietimo darbuotojus bei plačiąją visuomenę, besidominčią savosios tautos kultūros ištakomis ir siekiančią geriau išmanyti esminio žmogaus gyvenimo būdo – kultūros – esmę ir raišką. Iš mokslinių lituanistikos leidinių „Liaudies kultūros“ žurnalas išsiskiria triskart didesniu tiražu ir, kaip minėta, orientavimusi į platesnę auditoriją nemenkinant publikacijų išsamumo ir patikimumo.
Turint omeny pastaraisiais metais Lietuvoje besiformuojančią negatyvią tendenciją skeptiškai vertinti nacionalinę įvairaus pobūdžio kultūros ir mokslo raišką, bet koks žingsnis atgal, įsivaizduojamai „laikinas“, tampa negrąžinamu nuostoliu Lietuvos kultūrai ir jos žmonėms. Žurnalas palaiko tą Lietuvos kultūros raidos kryptį, kuri numato Lietuvos kultūros savitą raidą globalizacijos sąlygomis, interpretuoja ir aktualizuoja kultūros paveldą, kuris yra įdomus pasaulinei bendrijai, tad galima jo netektis būtų dar vienas skaudus smūgis Lietuvos kultūrai.
Kiek žinome, 2010 metams Lietuvos liaudies kultūros centro veiklai nenumatyta jokių lėšų, vadinasi, „Liaudies kultūros“ žurnalo leidybai – tai pat. Turėdami tai omeny, vis dėlto manome, kad dėl ekonominės krizės sąlygojamų finansinių sunkumų prarasti „Liaudies kultūros“ žurnalą, jį uždaryti, o ilgametę redakciją, kuri ir sukūrė žurnalą tokį, kokį mes dabar labai vertiname, išformuoti, reikštų jo negrąžinamą praradimą visiems laikams, be iliuzijų kada nors jį vėl „atkurti“.
Remdamiesi aukščiau išdėstytais argumentais, prašome padėti surasti būdų, kaip paremti „Liaudies kultūros“ žurnalo leidimą 2010 metais ir taip išsaugoti vieną iš šiuo metu labai gyvybingų Lietuvos žmonių kultūros raiškų – jų „Liaudies kultūros“ žurnalą. Juolab kad jo leidimo kaštai per metus palyginti su kitų leidinių leidyba nėra dideli: 57,000 Lt. Siekdama išsaugoti žurnalą, redakcija ieško įvairių būdų, kaip sumažinti jo leidimo išlaidas. Tikėdamasi, kad gausus autorių būrys supras itin sudėtingą dabartinę visų mūsų situaciją, redakcija kreipsis į juos prašydama sutikimo publikuoti savo straipsnius be autorinio atlyginimo, bandys parengti žurnalo numerius mažesnio kolektyvo jėgomis. Mūsų supratimu, „Liaudies kultūros“ žurnalą šiuo sunkmečiu išsaugoti būtina kaip unikalų, Lietuvos kultūros istorijoje precedento neturėjusį leidinį.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas