Neleiskime taupyti mūsų gyvybės sąskaita


Parašų: 0


  • Autorius: Neformalus judėjimas 1:1
  • Adresuota: Sveikatos apsaugos ministerija
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Šiuo metu Lietuvoje yra reglamentuota, kad privaloma atlikti donorų kraujo tyrimus, tačiau nenurodyta, kokia metodologija pastarieji tyrimai turi būti atliekami. Todėl dabar kiekviena donorystės įstaiga sprendžia pati, kokią hepatito C metodologiją taikyti.
Hepatito C paplitimas tarp Lietuvos kraujo donorų yra 17 kartų didesnis nei Lenkijoje, 95 kartus didesnis nei Italijoje ir net 375 kartus didesnis nei Vokietijoje.
Šešių donorų kraują supylus į vieną vietą, hepatito C nustatymo jautrumas sumažėja nuo 8 iki 22 kartų, o šiuo metu Lietuvoje labiausiai paplitusi būtent tokia tyrimo metodika. Tuo tarpu saugiausias tyrimas yra individualus, kuomet viename mėgintuvėlyje tiriamas vieno donoro kraujas.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, reikalaujame:

1. Kol yra nepalanki situacija, kiekvieną donorų kraujo tyrimą atlikti tik individualiai.
2. Saugoti visų kraujo donorų mėginius, kad esant reikalui galima būtų galima įsitikinti, jog pacientui perpiltas Hepatitu C neužkrėstas kraujas.
3. Nustačius, kad pacientui perpiltas Hepatitu C užkrėstas kraujas, užtikrinti teisingas žalos kompensavimo ir gydymo išlaidas.
4. Sukurti sąlygas, kad kraujo perpylimas būtų ne pelno siekiantis verslas, kaip tai nustato Europos parlamento ir tarybos direktyva 2002/98/EB, galiojanti visose ES šalyse.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas