KREIPIMASIS Į LIETUVOS PILIEČIUS, PROFESINES SĄJUNGAS, VISUOMENINES ORGANIZACIJAS, POLITINES PARTIJAS, LR SEIMO NARIUS


Parašų: 0


  • Autorius: Antanas Liutkevičius
  • Adresuota: LR Vyriausybei
  • Kategorija: Kita

KREIPIMASIS Į LIETUVOS PILIEČIUS, PROFESINES SĄJUNGAS, VISUOMENINES ORGANIZACIJAS, POLITINES PARTIJAS, LR SEIMO NARIUS

Gyventojų nuomonės tyrimas, pasirašant, kad vyriausybė daugiau skirtų lėšų socialinio būsto statybai, vykdomas tam, kad piliečiai patys spręstų dėl savo būtiniausių poreikių. Rezultatai bus apibendrinti ir pateikti vyriausybei, kad sudarydami kitų metų biudžetą, atsižvelgtų į žmonių nuomonę.
Kiekvienas žmogus nori turėti savo namus, tačiau šiuo metu vis daugiau šeimų praranda viltį įgyvendinti šį norą. Mūsų krašte daug vargingai gyvenančių šeimų, neturinčių net menkiausios galimybės įsigyti nuosavą būstą. Socialiai remtinai šeimai, turinčiai nedideles pajamas, sunku net išsinuomoti butą ar namą. Nuomotojas nėra tikras, ar tokia šeima turės iš ko mokėti mokesčius už komunalines paslaugas, nuomą, ar neprikaups skolų. Apsidrausdami nuo šių problemų namų ar butų savininkai kelia socialiai remtinai šeimai neįgyvendinamas sąlygas: mokėti nuomą iš karto už pusmetį... Įsivaizduokit, ką tokioms šeimoms reiškia socialinis būstas!
Socialinis būstas skiriamas šeimoms, kurios pačios juo apsirūpinti nepajėgios. Šeimos turi parašyti prašymus, pateikti pajamas liudijančius dokumentus, pateikti pažymas, kad neturi turto. Socialinio būsto problema labai opi: driekiasi ilga eilė jo laukiančiųjų. Jei turėtų galimybių, savivaldybės kur kas daugiau investuotų į socialinio būsto plėtrą. Rajonai, turintys probleminio rajono statusą, turi daug vargingai gyvenančių šeimų, neturinčių net menkiausios galimybės įsigyti nuosavą būstą
Šiuo metu laukiančių socialinio būsto daugiau kaip 26 tūkst. žmonių. Savivaldybės jiems neturi ko pasiūlyti – šiemet socialinio būsto statybai vyriausybė skyrė 14 mln. litų, vietoj anksčiau planuotų 125 mln. litų. Jeigu socialiniam būstui nebus skiriama daugiau lėšų, sunkiai besiverčiantiems asmenims teks apsigyventi gatvėje. Ypatingai sunki padėtis jaunų šeimų, turinčių mažamečius vaikus ir globos namų auklėtiniams
Vaikų globos namų globotiniams socialinis būstas labai reikalingas. Vaikai, sulaukę pilnametystės, paliekantys globos namus, gauna maždaug 10 tūkst. litų pašalpą. Ji skirta įsikurti naujuose namuose. Šių pinigų neužtenka net lūšnelei kaime... Telieka nuomotis būstą. Tačiau tokiu atveju būsto savininkas privalo sudaryti ilgalaikę nuomos sutartį. O kas šiais laikais nori prisiimti ilgalaikius įsipareigojimus? Nemažai globos namų auklėtinių taip ir iškeliauja, galima sakyti, į niekur... Socialinis būstas būtų puiki paspirtis vaikų globos namų auklėtiniams. Jie būtų ramūs dėl savo kampo, kurio niekas nesumanys parduoti, iškeisti. Šie žmonės gautų tvirtą pagrindą kurti savo gyvenimą. Tai ypač svarbu vaikų globos namų globotiniams turintiems specialiųjų poreikių.

Vilniaus profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Antanas Liutkevičius
Labdaros ir paramos fondas „Vaiko pasaulis“ vadovas Vitold Zamovski

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas