Dėl planuojamos ūkinės veiklos – Atliekų deginimo jėgainės statybos Dumpių kaime, Klaipėdos rajone Poveikio aplinkai vertinimo programos


Parašų: 0


  • Autorius: Vytautas Švanys
  • Adresuota: Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai; Klaipėdos rajono savivaldybės merui Vaclovui Dačkauskui; Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriui Česlovui Banevičiui
  • Kategorija: Aplinkosauga

Mes, žemiau pasirašę, Klaipėdos rajono bendruomenių, bendrijų pirmininkai, bendruomenių, bendrijų visuomeninių organizacijų įgalioti atstovai, kategoriškai prieštaraujame UAB “Realco” planams Dumpių kaime statyti termofikacinę jėgainę, kurui naudosiančią komunalines ir pramonines atliekas. Prašome:

1. Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją, kaip poveikio aplinkai vertinimo subjektą, kad nederintų “Planuojamos ūkinės veiklos- biokuro ir atliekų panaudojimo energijai gauti, gaminant šilumos ir elektros energiją, atliekų paėmimas, rūšiavimas ir panaudojimas, elektros energijos gamyba vėjo jėgainėms, automobilinio transporto, naudojamo planuojamoje ūkinėje veikloje, saugojimas, techninė priežiūra ir remontas Dumpių kaime, Klaipėdos rajone” – poveikio aplinkai programos.

2. Klaipėdos savivaldybės Merą, kad įtraukų į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos 2010 m. lapkričio 25 d. posėdžio darbotvarkę klausimą dėl atliekų deginimo gamyklos Dumpių kaime statybos.

3. Tarybos narius, kad, vadovaujantis LR Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo (Žin., 2005, Nr. 84-3105) II skyriaus 8 straipsnio 9 punktu, sustabdytų PAV procesą, priimant neigiamą motyvuotą sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos, atliekų deginimo jėgainės statybos, galimybių.
Savo prašymą grindžiame tuo, kad tokio objekto statyba būtų nepateisinama tiek žalingo poveikio žmonių sveikatai bei aplinkosaugine prasme, tiek ekonomine bei technologine prasme. Šiukšlių deginimo jėgainės statyba pačiu grubiausiu būdu pažeistų Klaipėdos rajono žmonių interesus:
1. Poveikis žmonių sveikatai. Atliekų deginimo metu, nepaisant pačių naujausių filtravimo valymo technologijų, į aplinką yra išmetami dideli azoto, sieros, chloro junginių kiekiai. Ypatingai pavojingi organiniai junginiai, iš kurių yra išskirtinas dioksinas. Būtent šiukšlių deginimo gamyklos, deginančios chloro turinčius polimerus, žurnalinį popierių, yra pagrindinis šio vieno iš pačių pavojingiausių, toksiškiausių, kokius tik žino mokslas, chemikalo šaltinis. Nėra nežalingų dioksino dozių. Jis labai ilgai nesuyra, kaupiasi žmonių organizme, sukeldamas vėžį, silpnindamas imuninę sistemą, ardydamas nervų sistemą. Tai ne tik stiprus kancerogenas, bet ir ypatingai pavojingas mutagenas. Net mažiausios, tik trilijoninės dioksino dalys organizme, ląstelėse gali sukelti ryškius genetinius pakitimus, išsigimimus. Išskirtinis dioksino pavojingumas yra patvirtintas Pasaulio sveikatos organizacijos, kitų oficialių organizacijų (pvz. JAV Aplinkos apsaugos agentūra, Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra ir t.t.) tyrimais. (http:/www.enjet.org/dioxin/ ; http:/www.cgs.com/edioxin.htm).
2. Taršos kontrolė. Lietuvoje esanti oro taršos kontrolės sistema ir ją reglamentuojantys teisės aktai visiškai neužtikrina, kad ūkio subjektai, išleidžiantys į aplinką teršalus, laikytųsi leidžiamų taršos normatyvų. Oro taršos kontrolė yra faktiškai pavesta pačiam teršėjui. Valstybinės institucijų priežiūra tiktai formali. Jos tik retkarčiais, iš anksto pranešusios teršėjui, patikrina kai kurių chemikalų taršos lygius. Klaipėdos rajone yra paradoksali situacija. Mes turime dvi polimerų gamyklas, kurios pagal gamybos pobūdį išmeta į aplinką jau minėtus dioksinus, bet šiuo metu Lietuvoje nėra nei vienos laboratorijos nei privačios, nei valstybinės, kurios galėtų nustatyti dioksinų buvimą bei jų koncentraciją. Taigi, pastačius atliekas deginančią jėgainę, nebūtų jokios dioksinų išmetimo į aplinką kontrolės. Esant dabartinei kontrolės sistemai, laisvai į aplinką lietųsi ne tik dioksinai, bet ir visi kiti nuodai. Žinoma, kad filtravimo sistema sudaro 2/3 visos jėgainės kainos. Argi privatus verslininkas, kurio tikslas tiktai pelnas, gali būti suinteresuotas didžiulėmis filtrų priežiūros ir keitimo sąnaudomis, tuo labiau nesant valstybinės teršalų emisijos kontrolės?
3. Technologija.
a. Šiukšlių deginimas yra primityviausias ir labai pasenęs atliekų tvarkymo būdas, technologija. Pagal projektą Dumpių jėgainėje planuojama per metus sudeginti 150 000 t komunalinių atliekų. Visas Klaipėdos regionas (buvusi apskritis) nepajėgus patiekti tokį didelį kiekį šiukšlių. Reiškia, šiukšles reikės vežti iš kitų regionų, o gal ir iš užsienio? Ką tokiu atveju galima kalbėti apie civilizuotą šiukšlių tvarkymą? Šiukšlių rūšiavimas, perdirbimas, antrinis panaudojimas būtų visiškai sužlugdytas, nes tai gerokai sumažintų šiukšlių kiekį ir būtų nenaudinga ūkinės veiklos organizatoriams.
b. Dumpiuose planuojama naudoti pačią primityviausią žematemperatūrinę šiukšlių deginimo ant ardyno (deginimas ant grotelių) technologiją, išskiriančią, degant plastikams, didelius kiekius dioksino į aplinką.
4. Ekonomika. Atliekų deginimo jėgainės statyba Dumpiuose yra visiškai nenaudinga, neracionali net absurdiška ir ekonomine prasme. Jos numatomas šiluminis galingumas-36MW. Tai viršija vasaros Klaipėdos šilumos poreikį (<30MW). Lypkiuose, prie Klaipėdos, numatyta kita galingesnė (50MW) šiukšlių deginimo jėgainė. Iš kur jos gaus tiek šiukšlių, kur dės šilumą? Juk dar yra biokuru kūrenama Klaipėdos mediena, UAB “Geoterma, galingos (>600MW) AB “Klaipėdos energija” katilinės. O kaip ekonomiškai, pinigais įvertinti šiukšlių deginimo jėgainės išmetamų teršalų neišvengiamai sugadintą Klaipėdos rajono žmonių sveikatą, ateitį?

Gerbiamas Mere, gerbiamas Administracijos Direktoriau, gerbiami Tarybos nariai, mes įsitikinę, kad jūs atsižvelgsite į aukščiau pateiktus argumentus ir patenkinsite mūsų prašymą - sustabdysite šį labai pavojingą ir žalingą ne tik rajono, bet ir viso Klaipėdos regiono gyventojams projektą.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas