UŽ VISIEMS BE IŠLYGŲ MOKAMĄ AUKŠTĄJĮ MOKSLĄ


Parašų: 0


  • Autorius: Dėstytojas Libertarian
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Kita

1990-1991 m. iškovoję Lietuvai Laisvę, taip ir nesugebėjome įveikti socializmo hidros...
Šiandien ji bujoja ne tik kairiųjų, bet ir "dešiniaisiais" save vadinančių galvose. Tai ir įmokų į II pakopos pensijų fondus sumažinimas (reiktų tik didinti), ir siaubingas valstybės praskolinimas vengian mažinti biudžeto išlaidas, ir vis dar egzistuojantis nemokamas mokslas. Valstybė palaipsniui mažina nemokamų vietų skaičių. Tačiau tai tikrai ne išeitis. Valstybė labai jau vangiai mažina socialinius įsipareigojimus. Suprantu, bijoma populistinių visuomenės grupelių bruzdėjimų. Tačiau ar tai pasiteisinimas? O KUR PILIETINĖ DRĄSA?
Situacija Lietuvoje šiandien tokia - sparčiai mažėja mokesčių mokėtojų skaičius ir tai greičiausiai tęsis (emigracija, sumažėjęs gimstamumas). TAI IŠ KUR IMSIME LĖŠAS NESAIKINGIEMS ĮSIPAREIGOJIMAMS, PVZ., TOKIEMS, KAIP NEMOKAMAS MOKSLAS??? GAL IR TOLIAU PRASKOLINSIME ŠALĮ???
Be to NEMOKAMAS MOKSLAS VIENIEMS - NETEISINGA KITŲ PILIEČIŲ ATŽVILGIU. LR Konstitucijoje deklaruojama, jog "visi LR piliečiai yra lygūs". Tačiau, kaip dažnai būna net ir kitose sferose, mūsų orveliškoje visuomenėje vieni "kiek lygesni už kitus". Akivaizdžiausias to pavyzdys - nemokamos studijos.
STUDIJOS - TAI PASLAUGA, UŽ KURIĄ VISI (BE JOKIŲ IŠIMČIŲ) LR PILIEČIAI TURĖTŲ SUSIMOKĖTI. O valstybės funkcijos - skatinti tokią PASKOLŲ SISTEMĄ, KURI SUDARYTŲ SĄLYGAS IŠ VISO JOKIŲ SANTAPŲ, JOKIOS PARAMOS IŠ ŠALIES (pvz., tėvų), JOKIŲ PAJAMŲ NETURINTIEMS LR PILIEČIAMS SĖKMINGAI STUDIJUOTI, SUSIMOKĖTI UŽ PASLAUGAS - T.Y. MOKSLĄ IR BE RŪPESČIŲ PRAGYVENTI STUDIJŲ METU. Vėliau, baigę studijas ir dirbdami studentai palaipsniui grąžintų paimtas paskolas.
IR TAI YRA VIENINTELIS TEISINGAS SPRENDIMAS.
TODĖL IR INICIJUOJU ŠIĄ PETICIJĄ, RAGINANČIŲ LR SEIMĄ DARYTI LR KONSTITUCOJOS PAKEITIMUS, VISIŠKAI ATSISAKANT NEMOKAMO MOKSLO DEKLARAVIMO JOJE. O taip pat priimti susijusius įstatymus, kurie padėtų sukurti reikiamą paskolų sistemą.
libertarian

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas