Lietuvos Kultūrinio Instituto Steigimas Londone


Parašų: 0


  • Autorius: E.Liutkute
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Užsienio Reikalų Ministerija
  • Kategorija: Kita

Lietuvos Respublikos Užsienio Reikalų Ministerijos internetiniame tinklapyje nurodoma, jog Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2011 m. kovo 30 d. patvirtino „Globalios Lietuvos“ – užsienio lietuvių įsitraukimo į valstybės gyvenimą – kūrimo 2011-2019 metų programą. Pilną bei puikiai pateiktą programos planą bei viziją verta paskaityti Lietuvos Respublikos Užsienio Reikalų Ministerijos internetiniame tinklapyje. Tuo tarpu ši peticija skirta vieno iš daugelio galimų projektų, susijusių su „Globalios Lietuvos“ programos įgyvendinimu, paskelbimui.

Projektas – Lietuvos kultūrinis institutas Londone.

Jungtinė Karalystė vis dar tebėra viena „populiariausių“ Lietuvą paliekančių žmonių tarpe. Jaunimo, paliekančio Lietuvą bei siekiančio įgyti aukštąjį išsilavinimą Jungtinėje Karalystėje skaičius sparčiai auga. Lietuvoje vieni šūkauja, jog tai katastrofa, kiti štai ragina – „Brangus Jaunime... nešdinkis iš Lietuvos“ (Delfi, Balandžio 25d., M.Varaška). Kokia Lietuvos Valstybės politika sparčiai emigruojančio jaunimo atžvilgiu, galiausiai lieka neaišku. Vienaip ar kitaip akivaizdu - svarbu skatinti bendravimą ir bendradarbiavimą su Jungtine Karalyste ir ten gyvenančiais, dirbančiais, besimokančiais bei kuriančiais tautiečiais.

Pažangiai bei moderniai Lietuvos piliečių kartai, gyvenančiai už savo šalies ribų, Lietuvos kultūrinio instituto įsteigimas suteiktų galimybę pasidalinti savo idėjomis bei pasiekimais ne vien su bendrataučiais tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Lietuvoje, bet ir su kitais Jungtinės Karalystės gyventojais. Taigi Lietuvos kultūrinis institutas taip pat taptų scena progresyviai mąstančiam ir kuriančiam jaunimui iš Lietuvos. Tokiu būdu jaunimas, gyvenantis už savo šalies ribų pasijustų ne tik pastebėtas bei įvertintas, bet ir reikalingas savo šaliai ir tautiečiams.

Lietuvos kultūrinio instituto vizija skirta formuoti naujovišką bei pažangų Lietuvos įvaizdį ne tik Jungtinės Karalystės gyventojų akyse, bet ir, svarbiausia, mūsų tautiečių akyse. Kaip jau minėta, svarbu ne tik užmegzti ryšius, bet ir imtis statyti tiltus tarp Jungtinės Karalystės bei Lietuvos. Lietuvos kultūrinio instituto įkūrimo Londone projektas – galimybė ne tik populiarinti Lietuvos kultūrą ir dalintis mokslo laimėjimais ar bendrauti su Lietuvos menininkais bei mokslininkais gyvenančiais Jungtinėje Karalystėje. Kultūrinis institutas talkintų užmezgant kontaktus bei keičiantis informacija, taip pat inicijuotų bendrus renginius bei projektus su Jungtinės Karalystės piliečiais ir kultūriniais centrais.

Beje, svarbu, kad Lietuvos kultūrinio instituto projekto idėja būtų įgyvendinama pasitelkus iniciatyvius, energingus bei kūrybingus žmones, baigusius studijas Jungtinėje Karalystėje ar Lietuvoje, kurių entuziazmo norint kurti naują ir pažangią Lietuvos viziją kitataučių bei bendrataučių sąmonėje negalima neįvertinti.

Taigi prašau Jūsų, sutinkančių, jog Lietuvos kultūrinio instituto steigimas Londone - kultūriškai bei politiškai svarbus žingsnis, ne tik pasirašyti šią peticiją, bet ir pasidalinti šia informacija bei projekto idėja su draugais bei artimaisiais.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas