Vienas kraujo donoras - vienas tyrimas


Parašų: 0


  • Autorius: Neformalus judėjimas „Vienas Vienas“
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ pateikiamais duomenimis, hepatitu užkrėstų donorų Lietuvoje yra 10 kartų daugiau nei Estijoje ir net 17 kartų daugiau nei Lenkijoje. Lyginant su kitomis valstybėmis, skaičiai kelia dar didesnį nerimą: šio viruso paplitimas tarp mūsų šalies donorų yra 95 kartus didesnis negu Italijoje arba Ispanijoje ir net 375 kartus didesnis negu Vokietijoje.

Pasaulinei hepatito dienai skirtoje diskusijoje dalyvavę specialistai išskyrė keletą tokios situacijos priežasčių. Viena jų – tai, kad Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, reglamentuojantis donorų kraujo tyrimų tvarką, neįpareigoja kiekvieno donoro kraują tirti individualiai. Todėl kai kuriose įstaigose prieš tyrimą viename mėgintuvėlyje sumaišomas kelių ar net keliolikos donorų kraujas. Specialistai teigia, kad tokiu atveju gali sumažėti tikimybė aptikti virusus. O tai gali lemti donoro kraujo gavėjo užkrėtimą virusinėmis ligomis, tarp jų – ir hepatitu C.

2010 m. buvo sukurta peticija „Neleiskime taupyti mūsų gyvybės sąskaita“, kurioje buvo iškelta nesaugių kraujo donorų tyrimų problema, turinti įtakos žmonių užkrečiamumui hepatito virusu. Peticijoje buvo kreipiamasi į Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir prašoma įteisinti tik individualius donorų kraujo tyrimus, įpareigoti kraujo centrus saugoti donorų kraujo mėginius bei skatinti neatlygintiną kraujo donorystę.

Su analogiškais prašymais į SAM buvo kreiptasi ir 2011 m., kai Lietuvos infektologų draugija, Lietuvos gastroenterologų draugija, Nacionalinis kraujo centras ir Lietuvos laboratorinių tyrimų asociacija parengė raštą, kuriame buvo teikiama rekomendacija tiksliai reglamentuoti kraujo ištyrimo tvarką, t. y., nustatyti, kad donorų kraujas būtų tiriamas tik individualiai, o ne supilant daug skirtingų kraujo mėginių į vieną mišinį. Taip pat buvo siūloma kaupti donorų duoto kraujo mėginius – tam, kad kilus įtarimų, galima būtų sužinoti, ar užkrėtimas įvyko perpylimo metu, ar ne.

Nepaisant šių veiksmų, į rekomendacijas sureaguota nebuvo. Todėl šią vasarą sveikatos specialistai vėl grįžo prie kraujo donorystės problemų. Pasaulinės hepatito dienos išvakarėse įvyko diskusija „Virusiniai hepatitai – nematoma grėsmė, esanti arčiau nei manome“, kurios dalyviai buvo vieningi: privaloma užtikrinti, kad į nelaimę pakliuvusiam žmogui būtų perpiltas virusu neužkrėstas kraujas, o to siekti įmanoma, įteisinus tik individualų donorų kraujo tyrimą.

Atsižvelgdami į šią situaciją, kviečiame Lietuvos žmonių sveikatai neabejingus piliečius pasirašyti peticiją, kuria kreipiamės į atsakingus Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnus, prašydami užtikrinti saugesnę visų mūsų ateitį ir įteisinti tik patį patikimiausią donorų kraujo tyrimo būdą – kiekvieną mėginį tirti individualiai.