DĖL LIGOS PAŠALPOS APMOKĖJIMO


Parašų: 292


  • Autorius: Nijolė Orentaitė
  • Adresuota: LIETUVOS ŽMOGAUS TEISIŲ GYNIMO ASOCIACIJA
  • Kategorija: Kita

LIETUVOS ŽMOGAUS TEISIŲ GYNIMO ASOCIACIJA
Laisvės alėja 99-6
Kaunas

Lietuvos Respublikos Seimo
Peticijų komisijai
PETICIJA
DĖL LIGOS PAŠALPOS APMOKĖJIMO
2013 m. balandžio 09 d.


Darbas žmogui skirtas ne tik savęs įprasminimui, bet kartu ir šeimos išlaikymui, kuri yra LR dalis, o tai reiškia, kad ir ateitis. Per darbą, kiekvienas žmogus atskirai, o kartu ir kaip visuomenė, išlaikome savo valstybę kuri turi užtikrinti atitinkamas sąlygas darbo išpildymui.
Priimtas ir šiuo metu galiojantis Lietuvos Respublikos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas 2000 m. gruodžio 21 d. Nr.IX-110, aktuali įstatymo redakcija nuo 2012-09-01, 14 straipsnis nurodantis ligos pašalpos dydį, t.y. 1 ir 2 dalimis „1. Ligos pašalpa, kurią moka darbdavys 2 pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas, negali būti mažesnė negu 80 procentų ir ne didesnė kaip 100 procentų pašalpos gavėjo vidutinio darbo užmokesčio, apskaičiuoto Vyriausybės nustatyta tvarka. 2. Ligos pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų nuo trečiosios iki septintosios (įskaitytinai) laikinojo nedarbingumo dienos mokama 40 procentų, o nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos – 80 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio“ iškreipia valstybės požiūrį ne tik į žmogų, bet ir į darbininką, kuris per savo darbą išpildo ir išsaugo savo žmogiškumą.
Naujai priimta įstatymo redakcija iškreipia socialinio teisingumo principą, nes valstybė nusigręžia nuo žmogaus tuo momentu, kaip jam labiausiai reikalinga parama ir rūpestis iš valstybės, kuriai per savo darbą žmogus tarnauja. Žmogus negalėdamas užtikrinti galimybės išlaikyti savo šeimos, eina prieš save patį, nes vengia gydytis, o tai verčia daryti priimtas įstatymas. Žmogaus kūnas yra instrumentas, kurio dėka jisai gali atlikti atitinkamą darbą, bet šis instrumentas privalo būti prižiūrimas ir tausojamas. Ši įstatymo redakciją verčia žmogų savimi nesirūpinti ir sergant eiti į darbą, o tai rizikuojama žmogaus gyvybe.
Europos socialinės chartijos 13 straipsnio 1 dalies 1 punkte (Chartija Lietuvos Respublikos Seime buvo ratifikuota 2001 m. gegužės 15 d.) nurodoma, kad žmogus susirgęs turi turėti teisę į socialinę paramą ir medicinos pagalbą.
Todėl vadovaujantis Europos socialinės chartijos 3 straipsniu (Teisė į sveikas ir saugias darbo sąlygas) 1 dalies 2 punktu kur nurodoma , kad būtina „Priimti norminius aktus dėl darbo saugos ir sveikatos sąlygų“, remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 68 straipsnio 1 dalimi, nurodančiai, kad „Įstatymų leidybos iniciatyvos teisė Seime priklauso Seimo nariams, Respublikos Prezidentui, Vyriausybei“, Konstitucijos 33 straipsnio 3 dalimi , kuri nurodo ir leidžia piliečiams ruošti peticijas, LR Peticijų įstatymu 1999 m. liepos 7 d.. Nr .VIII-1313, Įstatymas skelbtas: Žin., 1999, Nr. 66-2128, aktuali redakcija nuo 2008-03-27, r e i k a l a u j a m e:
Kiek galima skubiau atstatyti buvusį Lietuvos Respublikos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą nurodantį ligos pašalpą mokėti nuo 80 iki 100 procentų.

Lietuvos Žmogaus teisių gynimo asociacijos
pirmininko pavaduotoja Nijolė Orentaitė

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas