Tik individualus donorų kraujo tyrimas gali užkirsti kelią hepatitui C


Parašų: 3


  • Autorius: Andrius Bialobžeskis
  • Adresuota: Seimo kontrolierių įstaiga
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Patekus į avariją, patyrus traumą, gyvybę kartais išgelbėti gali laiku perpiltas kraujas. Niekas neapsaugotas nuo staigių nelaimių, taigi ir donorų kraujo gali prireikti kiekvienam. Bet nesuteikiama pakankamai garantijų, kad žmogui bus perpilta neužkrėsto kraujo, nes ne visos Lietuvos kraujo donorystės įstaigos donorų kraują tikrina pačiais jautriausiais metodais.

Žmonių sveikatai pavojų kelianti Lietuvos kraujo donorystės sistema jau atkreipė ir kitų valstybių dėmesį: Europos hepatito indekso lentelėje mūsų šalis – paskutinėje vietoje. Taigi dabar pirmaujame jau ne tik savižudybių ar mirtinų eismo įvykių reitinguose, bet ir kaip hepatito C lyderiai.

Taip nebūtų, jeigu kraujo donorystės įstaigos privalėtų taikyti tik patį patikimiausią – individualų tyrimą, kai kiekvieno donoro kraujo mėginys yra tiriamas atskirame mėgintuvėlyje. Kol tai neprivaloma, kai kur donorų kraujas tiriamas mišinyje, į vieną mėgintuvėlį supylus kelių ar net keliolikos donorų kraujo mėginius. Kaupinyje įsimaišęs užkrėsto kraujo mėginys gali būti palaikytas tinkamu perpylimui, nes nepakankamai jautrus tyrimas tiesiog neaptiks viruso. Todėl kyla pavojus, kad ligoninėse pacientams bus perpilta hepatitu C ar kitu pavojingu virusu užkrėsto kraujo.

Jau ilgą laiką Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prašoma pagaliau pradėti tvarkytis: specialistai, pacientų susivienijimai ir kiti neabejingi piliečiai siunčia raštus, peticijas, organizuoja piketus ir kitokias akcijas. Žiniasklaida taip pat netyli, pranešdama apie kraujo donorystę lydinčius skandalus.

Tačiau įstaiga, kurios pareiga – rūpintis mūsų visų sveikata, į visa tai arba nereaguoja, arba ramina, kad sistema puikiai veikia, arba aiškina, kad individualiems kraujo tyrimams reikalingos milžiniškos išlaidos. Užklausus apie išlaidas oficialiu raštu, minėtos sumos sumažėja trigubai. O ir sistemoje bėdų, pasirodo, yra, ką įrodo neseniai įvykęs Kauno kraujo donorystės centro atvejis. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba sustabdė šio centro kraujo donorystės veiklą, nes ji neatitinka teisės aktų reikalavimų. Ar tai ir yra toji tvarkinga sveikatos sistema, apie kurią praeitą rudenį kalbėjo SAM, ramindama dėl savo gyvybių sunerimusius piliečius?

Nesaugių tyrimų problema kaip buvo, taip ir liko. Kol kas kraujo donorų tyrimų reikalai nepajudėjo iš mirties taško. Arba tiksliau, jie toliau juda link mirties taško, nes tokie krauju plintantys virusai kaip hepatitas C ar ŽIV – mirtinai pavojingi.

Būdamas sveikatos ministru, Raimondas Šukys neišgirdo nei prašymų, nei rekomendacijų. Dabar jis paskirtas Seimo kontrolieriumi. Todėl jam, kaip pareigūnui, privalančiam ginti žmonių teises, pateikiame oficialų skundą dėl SAM neveiklumo kraujo donorystės srityje.

Kviečiame šią peticiją pasirašyti visus, kurie pritaria, kad Seimo kontrolierius Raimondas Šukys privalo pasirūpinti tuo, ko nepadarė būdamas sveikatos ministru, o Sveikatos apsaugos ministerija turi įvesti privalomus individualius donorų kraujo tyrimus ir taip užtikrinti pacientams perpilamo kraujo saugumą.