SVEIKAS VAIKAS DARŽELYJE


Parašų: 64


  • Autorius: Aktyvių tėvų judėjimas
  • Adresuota: Alytaus miesto savivaldybės taryba ir AMS vyriausiasis gydytojas
  • Kategorija: Švietimas

Mes siekiame, kad Alytaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose būtų laikomasi LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 75:2010 „ĮSTAIGA, VYKDANTI IKIMOKYKLINIO IR (AR) PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMO PROGRAMĄ. BENDRIEJI SVEIKATOS SAUGOS REIKALAVIMAI“ , patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-313.
Sveikas vaikas darželyje- mūsų tikslas ir siekiamybė. Norime, kad vaikai būtų sveiki, laimingi, būtų ugdomi, lavinami, užsiimtų popamokine veikla, žaistų su bendraamžiais. Tačiau realybė dažnai būna kitokia, dažnai darželyje paliekame vaikus su klausimu- „kiek šįkart eis?..“ Alytaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra didelė problema... Tėvai į darželius veda vaikus, turinčius užkrečiamų-infekcinių ligų požymių, motyvuodami tuo, kad „neturi kur palikti“, „sloga-ne liga“, „viskas gerai, kol išskyros iš nosies ne žalios“, „nieks neduoda nedarbingumo“ ir t.t., o darželiai tokius vaikus priima, nes nenori prarasti krepšelių, pyktis su tėvais, o kaip žinia, virusas, būnant toje pačioje patalpoje, dalinantis žaislais plinta ir plinta greitai, vienas tam virusui atsparesnis, kitas- ne... Paprasta sloga dažnam komplikuojasi į bronchitą, todėl esant tokiai situacijai, vaikai darželyje nėra SAUGŪS. Mes paranojiškai nebijome ligų, bet manome, kad įstatymų, vidaus tvarkos taisyklių turėtų laikytis tiek LR piliečiai, tiek švietimo įstaigų darbuotojai, juk būnant tarp sveikų tikimybė užsikrėsti yra mažesnė, nei sveikiems būnant tarp sergančių. Todėl kreipiamės į Alytaus miesto savivaldybės tarybą, Alytaus miesto savivaldybės gydytoją, prašome užtikrinti, kad Jums pavaldžiose įstaigose būtų laikomasi Lietuvos respublikoje galiojančių įstatymų.
95-jame aukščiau nurodytos HN 75:2010 punkte teigiama:
„Draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taip pat turinčius utėlių ar glindų“, tačiau Alytaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose, šio punkto nesilaikoma, kaip nesilaikoma ir „96. Vaikui sunegalavus įstaigoje, jis izoliuojamas iki atvykstant tėvams“- vaikai mūsų ugdymo įstaigose laikomi kartu s visa grupe, kol tėvai juos pasiimi, kartais net iki darbo pabaigos.
Darželių vadovai atsakomybės dėl šių punktų nepriima, kaip neprisiima ir asmeninės atsakomybės už darželių vidaus taisykles, kuriose yra išdėstyti tokie punktai (pavyzdys konkretaus darželio):
„58. Vaikai į lopšelio darželio grupes priimami sveiki ir švarūs. Draudžiama atvesti sergančius vaikus (sloguojančius, kosinčius, turinčius temperatūros, viduriuojančius, nešvariais drabužiais). Negalima nešti į įstaigą vaistų.
59. Vaikui susirgus, ar įvykus nelaimingam atsitikimui, auklėtoja informuoja
sveikatos priežiūros specialistę, vadovus ir nedelsiant kviečiami vaiko tėvai, jiems nesant kreipiamasi į artimiausią gydymo įstaigą. Vaiką lydi auklėtoja, ar kitas vadovo paskirtas asmuo“.
Šiandien situacija tikrai kitokia-užkrečiamų ligų požymių turintys vaikai yra ne tik vedami, bet ir priimami į grupes, kuriose būna kartu su sveikais, taip tikrai nevykdoma užkrečiamų ligų prevencija ir nesirūpinama vaiko gerove, o ir pažeidinėjamos vidaus tvarkos taisyklės, higienos normos reikalavimai. Atvedę sveikus vaikus į darželį, mes suvokiame, kad nebus taip, kad jie nesirgs, neužsikrės infekcinėmis ligomis, susirgti galima lankantis bet kur, tačiau darželis yra ta vieta, kur HN turėtų būti laikomasi, kur neturėtų būti kosinčių ir sloguojančių (išskyrus tam tikrus atvejus- astmą, alergiją ir pan.), juk gyvename teisinėje valstybėje. Todėl prašome palaikyti mūsų kreipimąsi. Ir užtikrinti HN 75:2010 reikalavimų vykdymą ir darželių vidaus tvarkos taisyklių laikymąsi juose.
Už SVEIKĄ VAIKĄ DARŽELYJE!!!!

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas