DĖL ŽVAINIŲ (IMBARĖS SEN., KRETINGOS R. SAV.) KAPINYNO IR PILKAPYNO (GAIDŽIO KALNO) SALANTŲ REGIONINIAME PARKE SUTVARKYMO IR PRITAIKYMO VISUOMENĖS REIMĖMS


Parašų: 64


  • Autorius: Salantiškis
  • Adresuota: Kretingos rajono savivaldybė
  • Kategorija: Švietimas

Žvainių kapinynas (senas kultūros paminklų sąrašo Nr. AV504) randasi šiaurės rytinėje Kretingos rajono savivaldybės teritorijos dalyje, Žvainių kaime (Imbarės seniūnija), Salantų regioniniame parke. Kapinynas įrengtas Salanto slėnyje stūksančios Gaidžio kalnu vadinamos moreninės kalvos šiaurinėje dalyje. Šiaurinė ir šiaurės rytinė dalis sunaikinta XX a. I pusėje kasant žvyrą ir akmenis. Vakarinėje dalyje stove neogotikinė koplyčia. Į pietus yra Žvainių pilkapynas (valstybės saugomas kultūros paminklas: unikalus objekto kodas – 13015; senas registro kodas – A443P; senas kultūros paminklų sąrašo Nr. AR1529) ir apeiginis akmuo, nuo kurių kapinyną skiria akmenų pylimas.
1972 m. kapinynas paskelbtas vietinės reikšmės archeologijos paminklu, o nuo 1997 m. patenka į valstybės saugomo kultūros paminklo Žvainių pilkapių teritorijos šiaurinę dalį.
1988 m. skulptoriaus Viliaus Orvido pastangomis atstatant neogotikinę koplyčią, šiaurinė ir šiaurės rytinė kapinyno vieta (neatsižvelgiant į paveldosauginius reikalavimus) buvo apsodinta eglėmis, pietinė dalis apsodinta ąžuolais. Kapinyne natūraliai išaugo kiti menkaverčiai aukštaūgiai medžiai ir krūmai. Į teritoriją Viliaus Orvido pastangomis buvo suvežti menkaverčiai akmenkalių supjaustyti akmenys.
Užsodintų ir savaime išaugusių aukštaūgių medžių ir krūmų šaknys ardo istoriškai svarbų kapinyno ir pilkapyno sluoksnius. Taip pat užgožia kapinyno ir pilkapyno bei neogotikinės koplyčios vaizdus iš Salantų miesto ir kelių Kretinga-Salantai, Darbėnai-Salantai. Kapinynas ir pilkapynas neteko pirmykščio vaizdo (senovėje nebūdavo apaugę medžiais ir krūmais) ir panoramos.
LR Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymas 1994 m. gruodžio 22 d. Nr. I-733 įpareigoja kultūros paveldo objekto valdytojus (šiuo atveju Kretingos rajono savivaldybė) prižiūrėti teritoriją, šalinti savaime užagančius augalus, genėti medžius.
Dėl aukščiau nurodytų priežasčių, siekiant, kad tinkamai būtų saugomas kultūros paveldas ir atkurtas pirmykštis kapinyno ir pilkapyno (Gaidžio kalno) vaizdas, kad teritorija būtų pritaikyta visuomenės reikmėms, Mes žemiau pasirašiusieji, pasisakome, kad teritorijoje būtų iškirsti užsodinti ir savaime išaugę aukštaūgiai medžiai ir menkaverčiai krūmai ir išvežti menkaverčiai akmenkalių supjaustyti akmenys.