Už nuskriaustuosius


Parašų: 31


  • Autorius: Lietuvos pensininkų sąjūdis
  • Adresuota: LR Seimui ir Prezidentei
  • Kategorija: Žmogaus teisės

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTEI
JOS EKSCELENCIJAI DALIAI GRYBAUSKAITEI
LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMUI
PETICIJA
Mes, žemiau pasirašiusieji, laisvi Lietuvos Respublikos piliečiai, pareiškiame, jog nebeįstengiame daugiau pakelti gyvenimo sunkumų: itin aukštų maisto bei vaistų kainų ir išlaidų būstui išlaikyti, kurios nuolat didėja ir mums jau tenka rinktis – ar gyventi pusbadžiu, ar mirti nutraukus gydymą.
Lietuvoje sužlugus smulkiajam verslui, esame priversti maisto produktus pirkti stambiuosiuose prekybos centruose, važiuoti apsipirkti į Lenkiją arba gyventi pusbadžiu.
Visą gyvenimą sunkiai dirbę ir taupę, šiandien nebeturime vilties sudurti galą su galu, mūsų santaupos didžiuma atvejų jau ištirpo, dažnas nebeturime pinigų net laidotuvėms. Neskubama grąžinti be mūsų sutikimo paimtų pensijų nuoskaitų. Skurdi pensija neužtikrina orios senatvės, – apie tai kalbėti nebėra prasmės. Ne vienas, netekęs vilties, prieš laiką pasitraukė iš gyvenimo. Mus žudo alkoholis ir savižudybės.
Mes esame įsitikinę, jog valstybės valdymas gali ir turi būti efektyvesnis, Lenkijos, Latvijos ir Estijos pavyzdžiai tai įtikinamai liudija.
Mes suvokiame, jog per dvidešimt šešerius metus nesuradus efektyvių būdų gyvenimo kokybei užtikrinti, padarytas klaidas būtų sunku ištaisyti per vienerius ar dvejus metus. Tačiau mes atidavėme savo jėgas ir sveikatą ir laukti nebeturime laiko. Nors prieš mirtį norime sulaukti šiek tiek atvangos.
Mes atidžiai stebime 2016 metų Seimo rinkimų kampaniją ir balsuosime tik už tas partijas, kurių programoje įžvelgsime nuoširdų norą iš esmės pagerinti gyvenimo kokybę Lietuvoje. Mes itin priekabiai vertinsime pastangas tų partijų, kurios formavo valdančiąją koaliciją per visą nepriklausomybės laikotarpį.
Mus klausia: „Iš kur paimti pinigų?“ Atsakome: atgaivinkite smulkųjį verslą, išnaikinkite korupciją ir šėšėlinį verslą. Neklausinėkite, o imkitės darbo.
Mes nebegalime taikstytis su tuo, kad didžiosios daugumos Lietuvos pensininkų padėtis metai iš metų blogėja, su tuo, kad mūsų balso negirdi nei mūsų išrinkti atstovai, nei jų paskirta Vyriausybė, kad valdžia nekreipia dėmesio į rimtus mokslininkų pasiūlymus. Mes reiškiame savo valią ir vadovaudamiesi LR peticijų įstatymo 3 str. 1 d. 1 p. ir 2 p., kreipiamės į Lietuvos Respublikos garantą JE Lietuvos Respublikos Prezidentę ir į tautos atstovus – Lietuvos Respublikos Seimo narius ir
prašome bei reikalaujame Lietuvos Respublikos Seimą:
• nedelsiant įgyvendinti priemones gyvenimo kokybei Lietuvoje kardinaliai ir iš esmės pagerinti;
• iš esmės užkardyti šėšėlinį verslą ir korupciją;
• bendrojo vidaus produkto per valstybės fondus perskirstomą dalį padidinti iki 35 proc.;
• atstatyti buvusią senatvės pensijų skyrimo tvarką, skaičiuojant pensijas ir iš darbinio laikotarpio iki 1991 metų;
• įstatymiškai įteisinti periodinį kasmetinį pensijų dydžio indeksavimą, nustatyti pensijų apatinę ir viršutinę ribas, minimalią pensiją nustatyti ne mažiau 75 proc. minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio,
Jos Ekscelenciją Lietuvos Respublikos Prezidentę:
• pritarti mūsų reikalavimams ir imtis būtinų priemonių, kad Seimas priimtų reikiamus įstatymus.
• nedelsiant panaikinti žemės ūkio produkcijos gamintojų, perdirbėjų
ir pardavėjų pajamų ir pelno disproporcijas, pardavėjams,
parduodantiems būtinuosius maisto produktus, nustatyti fiksuotą
antakainį;

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas