Sugriežtinti reikalavimus kandidatams į Prezidento postą


Parašų: 3



Gegužės 12 dieną Lietuvoje vyks Prezidento rinkimai.

Visame demokratiniame pasaulyje yra įprasta, jog tokiuose rinkimuose yra iškeliami keli pagrindiniai kandidatai, už kuriuos ir balsuoja liaudis. Tuo tarpu, ką mes matome Lietuvoje?

Dar visai neseniai į kovą dėl ypatingo posto ketino įsitraukti net 14 dalyvių, visgi parlamentarė Aušra Maldeikienė nusprendė laiku sustoti, tuo pačiu Iš sąrašo buvo pašalinta Raimonda Daunienė.

Kitais pretendentais tapo Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Petras Auštrevičius, Valentinas Mazuronis, Vytenis Povilas Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Vitas Gudiškis, Petras Gražulis, Alfonsas Butė ir Kazimieras Juraitis.

Akivaizdu, jog beveik visi jų neturi jokių galimybių bent patekti į antrąjį turą ir eina turėdami savų tikslų.

Pavyzdžiui, P.Gražulis akivaizdžiai stengiasi padidinti savo politinį kapitalą, nes dėl savo nuomonės "jau kreipėsi į JAV prezidentą", o šią naujieną žaibiškai pradėjo publikuoti šalies portalai.

Rinkimų komisija turėtų būti gavusi žymiai griežtesnius reikalavimus, kad turėtų teisę ir net negalėtų registruoti žmogaus kaip kandidato.

Nors kai kuriems tai gali atrodyti keista priežastis, bet tikriausiai kiekvienas rinkėjas sutiktų, jog kandidatai privalėtų atlikti IQ testą ir surinkti itin didelį balų skaičių.

Taip pat būtų privaloma atsižvelgti į per pastarąjį dešimtmetį gautas drausmines nuobaudas, elgesį viešoje erdvėje, galų gale nustatyti bent 30 tūkst. eurų užstatą, kuris nebūtų grąžinimas, jei kandidatas vėliau nesurinktų reikalaujamų 20 tūkst. rėmėjų parašų.

Prašau pasirašyti peticiją vardan cirko politikoje sumažinimo!