Už Lietuvos gamtos išsaugojimą


Parašų: 34


  • Autorius: Marius Sagatauskas
  • Adresuota: LR prezidentas Gitanas Nausėda, LR ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, Vilniaus meras R. Šimašius
  • Kategorija: Aplinkosauga

UAB „Vilniaus vandenys” veikla ir Tolstanti žalioji valstybė

Pasipiktinusi visuomenė nepasitiki bendrovės „Vilniaus vandenys“ veikla, kuri neatitinka žaliojo valstybės kurso, todėl kviečiame merą Šimašių nebijoti įvertinti UAB „Vilniaus vandenys“ veiklą.
Mūsų šalies upėse ir ežeruose maudytis nerekomenduojama arba apskritai draudžiamos maudynės. Dėl to poveikis visai ekosistemai ir žmogui skirtingas, atitinkamai vienos bakterijos veikia odą, kitos gali pakenkti kepenis, virškinimo ar nervų sistemas. Labiausiai toksinams jautrūs ir pažeidžiami yra maži vaikai, senyvi ir alergiški žmonės. 2020 metų duomenimis puikios ir geros kokybės maudyklų Lietuvoje buvo daugiau nei 80 procentų. Palyginimui 2017 metais atitinkamai puikios ir geros kokybės maudyklų buvo daugiau nei 90 procentų. Šios tendencijos rodo, kad Lietuvos upėse ir ežeruose situacija prastėja ir jau nesame tarp Europos Sąjungos valstybių, kurių vandens telkiniai švarūs. 2014 - 2020 metams buvo skirtos ES struktūrinių fondų lėšos - 121 741 431 Eur. suma geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo ūkio gerinimui. Statistika rodo, kad ES skirtos lėšos buvo įsisavintos, tačiau........
Prie tokio aiškaus rodiklių kritimo galėjo prisidėti ir paskutinių metų įvykiai susiję su “Grigeo” ar “Ekologistikos” veikla. Tačiau labai apmaudu kai prie gamtos (ne-)išsaugojimo prisideda ir savivaldybės bendrovė, kuri turėtų būti skaidrumo, efektyvumo ir aukščiausių standartų pavyzdžiu. Savivaldybės bendrovei „Vilniaus vandenys“ LR Aplinkos apsaugos departamentas už aplinkosauginius pažeidimus yra priskaičiavęs 7.5 mln. Eur. baudą. Šiomis dienomis viešai pranešta apie ilgus metus trunkančią gyvulinės kilmės srutų didelės koncentracijos sklindančią smarvę iš UAB „Vilniaus vandenys“ buitinių nuotekų valyklos teritorijos, esančios Vilniaus rajone, Gaukštonių kaime. Kiek anksčiau bendrovės „Vilniaus vandenys" direktorius viešai pripažino, kad plastiko atliekos netrukdomos per jų valymo įrenginius patenka į Neries upę. Portale www.15min.lt buvo rašoma apie 2020 metų vasarą įvykusį ir abejonių sukėlusį konkursą, kurio metu UAB „Vilniaus vandenys“ dumblo kompostavimo paslaugų milijoninio pirkimo laimėtoja tapo tik besibaigiant paraiškų teikimo terminui įsteigta įmonė; konkurso pirkimo vertė – apie 5.5 mln. Eur.
Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda kvietė visuomenę jungtis prie „Žalios Lietuvos“ iniciatyvos ir ieškoti sutarimo, kaip Lietuvą paversti švaresne ir klimatui neutralia valstybe. Lietuvos ateitis priklauso nuo šalies gyventojų sveikatos ir į dabartinius užterštumo, klimato bei aplinkos iššūkius reikia skubiai reaguoti imantis neatidėliotinių veiksmų.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2021-05-13 / 09:09
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2021-05-13 / 08:33
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama
2021-05-13 / 08:27
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama
2021-05-13 / 08:14
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama
2021-05-13 / 07:26
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas

Peticija gali būti panaudota politinėje ar partijų veikloje, teikiant siūlymus valstybinėms institucijoms.