KREIPIMASIS DĖL SPECIALIŲJŲ PEDAGOGŲ ATLYGIO UŽ DARBĄ NUSTATYMO


Parašų: 1


  • Autorius: Regina Ivoškuvienė
  • Adresuota: LIETUVOS LOGOPEDŲ ASOCIACIJA (LLA)
  • Kategorija: Švietimas

Specialieji pedagogai (logopedai, surdopedagogai, tiflopedagogai ir kt. teikia pagalbą įvairių sutrikimų ir negalių (intelekto, kalbos ir komunikacijos, klausos, regos, judesio ir kitų sutrikimų) turintiems ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams bei suaugusiesiems.
Laiku suteikta tinkama specialioji pedagoginė ir logopedinė pagalba padeda užkirsti kelią rastis problemoms, kurios dažniausiai turi neigiamos įtakos žmogaus gyvenimo kokybei, jo profesinei karjerai ir pan.
Lietuvos logopedai ir kitų specializacijų specialieji pedagogai prieštarauja „Dėl švietimo darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašo projekto“.
1. 2009 m. rugpjūčio 21 d. ir 26 d. ministro įsakymuose Nr. ISAK - 1736 ir ISAK – 1766 neproporcingai mažinami atlyginimo koeficientai specialiesiems pedagogams, logopedams, surdopedagogams, tiflopedagogams ir kt., kurie taip pat yra mokytojai. Šiuo sunkiu valstybei metu mokytojams koeficientai mažinami 5,43 procentiniais punktais arba netgi didinami, o specialiesiems pedagogams jie mažinami 10 procentų. Didinti koeficientų specialiesiems pedagogams nenumatoma.
2. Specialiesiems pedagogams buvo mokamas atlyginimo priedas, tai jų atlyginimo dalis. Mokytojams priedas taip pat mokamas už darbą su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais. Dėl to, kad nenumatyta apatinė priedo riba, kai kurios savivaldybės specialiesiems pedagogams priedą visiškai panaikino.
3. Specialiesiems pedagogams atlyginimas labai sumažėtų. Mokytojų metodininkų atlyginimas mažėtų 13,70 procentinių punktų, o specialiųjų pedagogų metodininkų 25,41 procentinių punktų. Atlyginimo skirtumas tarp mokytojų metodininkų ir specialiųjų pedagogų metodininkų išaugtų 22,28 procentiniais punktais specialiųjų pedagogų nenaudai. Atlyginimų skirtumas tarp vyr. mokytojų ir vyr. specialiųjų pedagogų išaugtų 23,80 procentinių vienetų (pridedamos lentelės).
4. Lietuvos logopedų asociacija yra susirūpinusi tuo, kad sprendimai dėl specialiųjų pedagogų atlyginimų mažinimo neigiamai atsilieptų teikiamos pagalbos prestižui ir kokybei, sumažėtų stimulai stoti studijuoti specialiąją pedagogiką su atitinkamomis jos šakomis. Ateityje specialistų, teikiančių specialiąją pagalbą, labai sumažėtų, pablogėtų specialiosios pagalbos lygis, valstybė patirtų didelių materialinių ir moralinių nuostolių, negu sutaupytų mažindama koeficientus ir nenumatydama jų priedų apatinės ribos.
Lietuvos logopedų asociacija, kuri yra ir Tarptautinės logopedų ir foniatrų asociacijos bei Europos logopedų asociacijos narė, prašo:
1. Remiantis LR Specialiojo ugdymo įstatymu, užtikrinti specialųjį ugdymą švietimo įstaigose, išsaugant darbo vietas ir nemažinant specialiųjų pedagogų ir logopedų darbo krūvių, užkertant kelią savivaldybių savivaliavimui.
2. Nustatyti specialiųjų pedagogų atlyginimų koeficientus tokius, kokie buvo iki 2009 m. spalio 1 d. (jie buvo nustatyti Švietimo ir mokslo ministro 2008 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. ISAK-3545)
3. Specialiųjų pedagogų atlyginimų koeficientus (tokius, kokie buvo nustatyti Švietimo ir mokslo ministro 2008 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. ISAK-3545) keisti (mažinti/didinti) tokia pačia dalimi, kaip ir kitų mokytojų.
4. Jei pedagoginių darbuotojų atlyginimų koeficientai bus mažinami, juos mažinti laikinai, t. y. iki ekonominės situacijos pagerėjimo.
5. Nustatyti specialiųjų pedagogų atlyginimų priedo (projekto 70 punktas) apatinę ribą – 10 procentų. Tai apsaugotų nuo savivaldybių savivalės visiškai nemokėti priedo. Priešingu atveju atlyginimo skirtumas tarp specialiųjų pedagogų ir kitų pedagogų (mokytojų) būtų dar didesnis.
Lietuvos logopedų asociacija tikisi , kad teisingumas bus atkurtas.
[b][/b]

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2018-11-28 / 21:53
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas