Peticija dėl supaprastintos tvarkos, išduodant leidimus, norint atsisakyti karšto vandens arba šildymo tiekimo daugiabučiuose.


Parašų: 0


  • Autorius: Asociacijos "Teisėtvarka" valdybos pirmininkas Darius Gimžauskas
  • Adresuota: Kauno miesto taryba
  • Kategorija: Kita

Kauno miesto savivaldybės taryba 2009-04-09 sprendimu Nr. T-244 patvirtino Šilumos vartotojų įrenginių atjungimo nuo šilumos tiekimo sistemos ir patalpų ar pastato šildymo būdo pakeitimo šilumos vartotojų iniciatyva tvarkos aprašą (toliau – Aprašas). Apraše nurodoma:
„24. Daugiabučio namo Valdytojas arba Administratorius arba buto ar kitų patalpų savininkas – buitinės šilumos vartotojas dėl 25 punkte nurodytų dokumentų pirmiausia pateikia laisvos formos prašymą Administracijos direktoriui dėl buto ar kitų patalpų šildymo būdo keitimo ar buto ar kitų patalpų karšto vandens įrenginių atjungimo nuo daugiabučio namo karšto vandens sistemos.
Tik gavęs visus 25 punkte nurodytus dokumentus daugiabučio namo Valdytojas ar Administratorius arba but oar kitų patalpų savininkas – buitinės šilumos vartotojas teikia 25 punkte nurodytą prašymą Urbanistikos skyriui.
Punkte 25.1. yra nurodyta, kad pagal Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatyme nustatytą tvarką reikia gauti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų raštišką sutikimą keisti buto ar kitų patalpų šildymo būdą ar atjungti buto ar kitų patalpų karšto vandens įrenginius nuo daugiabučio namo karšto vandens sistemos.
Tačiau punkte 25.4 reikalaujama pateikti išvadą, kad dėl buto karšto vandens įrenginių atjungimo nuo daugiabučio namo karšto vandens sistemų ir kiti to daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai nepatiria papildomų išlaidų.
Šiuo atveju, kai yra reikalaujama pateikti 25.4 punkte nurodytą išvadą, visiškai nesuprantama, kuo vadovaujamasi, reikalaujant gauti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų raštišką sutikimą keisti buto ar kitų patalpų šildymo būdą ar atjungti buto ar kitų patalpų karšto vandens įrenginius nuo daugiabučio namo karšto vandens sistemos. Jei išvadoje yra pateikiama, kad kiti to daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai nepatiria papildomų išlaidų, reiškia, kad atsijungimas nuo daugiabučio namo karšto vandens įrenginių ar šildymo būdo keitimas, jokio poveikio kitiems daugiabučio namo butų ar patalpų savininkams nepadaro, todėl raštiškas sutikimas yra neprivalomas.
1. Atsižvelgiant į auksčiau nurodytus faktus prašau Kauno miesto tarybos pakeisti Kauno miesto tarybos 2009-04-09 sprendimą T-244:
1.1. panaikinti punktą 25.1 „daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatyme nustatyta tvarka priimtas sprendimas ir pavedimas Valdytojui ar Administratoriui leisti keisti buto ar kitų patalpų šildymo būdą ar atjungti buto ar kitų patalpų karšto vandens įrenginius nuo daugiabučio namo karšto vandens sistemos ir Valdytojo ar Administratoriaus raštiškas sutikimas.“
1.2. punktą 27 pakeisti sekančiai „Jeigu dėl buto ar kitų patalpų savininko – buitinio šilumos vartotojo prašymo atjungti buto ar kitų patalpų šildymo ar karšto vandens įrenginius nuo daugiabučio namo šildymo ar karšto vandens sistemų ir pakeisti buto ar kitų patalpų šildymo būdą įgyvendinimo kiti to daugiabučio namo butų ar kitų patalpų savininkai nepatiria papildomų išlaidų, pageidaujančiam daugiabučio namo buto ar kitų patalpų savininkui nereikia pateikti kitų daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų ir Valdytojo ar Administratoriaus raštiško sutikimo, o Urbanistikos skyrius, gavęs prašymą išduoti projektavimo sąlygų sąvadą, ne vėliau kaip per 3 dienas pateikia šilumos ar karšto vandens tiekėjui paraišką išduoti projektavimo sąlygas.“
2. Prašome kreiptis į Lietuvos savivaldybių asociaciją, inicijuojant kreipimąsi į Lietuvos Respublikos seimą, siekiant panaikinti Lietuvos Respublikos Šilumos ūkio įstatymo 26 straipsnio 2 dalį, kurioje sakoma „ Jeigu pagal buto ar kitų patalpų savininko prašymą nutraukus šilumos vartojimo pirkimo–pardavimo sutartį ir pakeitus jo buto ar kitų patalpų šildymo būdą kiti to namo butų ar kitų patalpų savininkai patiria papildomų išlaidų, savivaldybė pateikia suinteresuotam savininkui šių išlaidų, apskaičiuotų pagal kompensacijos už rezervinę galią nustatymo metodiką, išklotinę. Šiuo atveju savivaldybė turi teisę derinti sutarties nutraukimą ir daugiabučio namo, kurio šildymui naudojama šilumos tiekimo sistema, atskiro buto ar kitų patalpų šildymo būdo pakeitimą suinteresuotam buto ar kitų patalpų savininkui, tik šiam savininkui ir namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos valdybai (bendrijos pirmininkui) arba namo bendrojo naudojimo objektams valdyti sudarytos jungtinės veiklos sutarties partnerių įgaliotam asmeniui, arba namo bendrojo naudojimo objektų administratoriui sudarius sutartį dėl papildomų išlaidų kitiems namo butų ar kitų patalpų savininkams atlyginimo.“ Šia 26 straipsnio dalimi šilumos tiekėjui sudaromos sąlygos gauti pajamas net tokiu atveju, kai Lietuvos pilietis nebėra tiekėjo paslaugos gavėjas.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas