Dėl teisminės valdžios moralinio pakrikimo


Parašų: 0


  • Autorius: Kęstutis Milkeraitis
  • Adresuota: Prezidentė, Seimas, Vyriausybė
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Dėl Lietuvos teisminės valdžios moralinio pakrikimo

Mes, okupacijos metais dažnai ir lietuviškų pavardžių okupacinių marionetinių LSSR KGB, milicijos ir teismų įstaigų pareigūnų persekioti asmenys, pasiremdami savąja gyvenimo patirtimi, įdėmiai stebėdami jau Nepriklausomoje Lietuvoje vykstančius procesus, deja, esame priversti konstatuoti, kad Lietuvos teisminės valdžios moralinis pakrikimas vis didėja ir yra tapes didžiule grėsme valstybei.
Turime galiojančią Konstituciją, kurią Tauta priėmė referendum 1992 metais. Čia labai aiškiai teigiama, kad suverenitetas priklauso Tautai, kur gali ir privalo nustatyti ribas bet kuriai valdžiai, taip pat ir teisminei.
Deja, pagrindinis valstybės įstatymas nenumatė mechanizmo, kaip valstybė turi būti saugojama nuo vidinio griovimo, kuris tapo ypač stiprus, nes Lietuvoje taip ir neįvyko nuosekli ir principinga liustracija ir okupacinio režimo marionetės galėjo išsaugoti įtakingus postus ir Nepriklausomybę paskelbusioje Lietuvoje.
Tenka tik apgailestauti, kad teisminė valdžia nesugebėjo, o dažniausiai ir nenorėjo ginti valstybinio turto, tirti privatizacijos proceso metu atsiradusių piktnaudžiavimo atvejų. Teismai, užuot gynę Tautos interesus ir siekia tikrojo teisingumo, veikiau persekiojo tuos, kurie sąžiningai ir drąsiai bandė atskleisti korupcijos ar net valstybės išdavystės atvejus, taip pat, tenka konstatuoti, puldinėjo nekaltus asmenis. Taip ir lieka iki galo neištirtos Sausio 13-osios bei Medininkų žudynių, Bražuolės tilto sprogdinimo, EBSW aferų, VSD pulkininko V. Pociūno sunaikinimo ar D. Kedžio bylos. Tuo pat metu tetorizuojama Eglė Kusaitė, sovietmečio disidentams keliamos bylos dėl neva įžeisto sovietmečio koloborantų orumo.
Tikrai nenorime kaltinti visų Lietuvos teisininkų nesąžiningumu ir bailumu, tačiau matome, jog daugumoje abejotinai svarstomų atvejų kartojasi tos pačios teisininkų pavardės.
Galima tik apgailestauti, kad į visuomenės susirūpinimą situaciją teismuose paprastai reaguojama tūžmingais “etatinių bylotojų” tekstais ir komentarais, kurie jau seniai nieko neįtikina. Visuomenėje kyla vis didesnis nepasitenkinimas tuo, kad niekaip nereaguojama į rimtus, faktais paremtus, kaltinimus Generalinei prokuratūrai ir teismams, kurie išsakomi viešojoje erdvėje.
Situacija vis labiau komplikuojasi, todėl esame įsitikinę, kad butane kuo greičiau imtis konkrečių priemonių, kaip galima būtų keisti teisminę sistemą.
Per valstybingumo dvidešimtmetį yra išaugusi nauja teisininkų karta, tačiau šių jaunų specialist profesinei karjerai keliai uždaryti dabar vyraujančio teisininkų klano, kuris yra atradęs tarsi nepramušamą skydą – Konstitucinio Teismo teisėjų interpretacijas, kurios vis labiau pretenduoja užimti Tautos valios vietą.
Todėl raginame Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę imtis ryžtingų veiksmų, pertvarkant susikompromitavusią teisminę sistemą, Vienas iš pirmųjų žingsnių galėtų būti – įvairiuose pasaulio valstybėse gyvenančių lietuvių teisininkų, nesusijusių su dabartine korumpuota sistema, pasitelkimas, sudarant komisiją, kuri įvertintų susidariusią situaciją ir pateiktų aiškias rekomendacijas, kas ir kaip turi būti keičiama.
Raginame Seimo ir Vyriausybės narius pasisakyti dėl susidariusios situacijos ir teikti pasiūlymus, kaip užtikrinti Tautos suverenitetą.
Visus Lietuvos piliečius raginame pasirašyti šią peticiją. Regionuose organizuoti komitetus, skirtus teisiminės valdžios veiklos nalaizei, rinkti faktus apie teismų, atskirų teisėjų darbą bei surinktus duomenis apie galimus pažeidimus teikti Lietuvos Prezidentei.

Peticiją teikia Antanas Terleckas, Vladas Terleckas, Algirdas Endriukaitis, mons. Alfonsas Svarinskas, sesė Nijolė Sadūnaitė.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas